Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

1. mai 2013

Det kjedeligste om våren ....

Det kjedeligste om våren, er å rengjøre og gjenoppfriske utemøblene. Noen ganger er man til og med litt usikker på hvordan man best vedlikeholder møblene man har betalt i dyre dommer for.


De fleste møblene som selges i Norge er enten av Furu, Ask, Teak, Hardwood, Mahogny, kunstrotting eller aluminium

Generelt skal alle tremøbler være impregnert slik at de skal holde ut de 2 første sesongene. Du bør allikevel vaske og tørke overflatene med jevne mellomrom. Bruk et mildt rengjøringsmiddel. Tremøbler er normalt av massivt tre og dermed utsatt for sprekking. Dette kan forhindres ved å oppbevare møblene innendørs om vinteren, slik at det ikke utsettes for fukt i kombinasjon med frost samt store temperatursvingninger generelt.


Når den norske sommeren slår til for fullt og regnet setter inn, bør du huske på å stille møblene skrått, slik at regnvann lett renner av. Aller best er det å bruke møbeltrekk, men dette bør ikke legges på når møbelet allerede er blitt vått.

Her er litt info, som forhåpentligvis kan hjelpe til å velge rett metode for akkurat dine møbler:

Laserte og malte tremøbler rengjøres godt med et mildt rengjøringsmiddel før det settes inn med "Hardwood-beskytter". Dette gjøres årlig. Ved å bruke et slikt middel beholder fargen seg bedre og blankere lenger, samt at du beskytter treverket mot fukt. Du må uansett regne med at laserte/malte tremøbler må pusses ned og laseres/males på nytt etter 3-4 sesonger. Oppbevares best innendørs om vinteren.


Teak, Hardwood og Mahogny vaskes hvert år med sterkt salmiakkvann før det settes inn med Teakolje eller Hardwood-beskytter. Da vil du få frem den gyldne glansen i treverket. Ønsker du det litt slitte grå og værbitte preget på Teak'en, som passer godt til Shabby chic stilen, lar du humla suse og foretar deg ingenting. Dette gjelder ikke for Mahogny. Kan stå ute, men oppbevares best innendørs om vinteren.


Kunstrotting er egentlig vedlikeholdsfritt og designet for å tåle vær og vind. Møblene er flettet rundt en aluminiumsramme, eller stålramme som er satt inn med antirust-middel, slik at rust ikke skal missfarge møblene.
Om våren kan du bruke en svamp, sette de inn med plastrens og bruke hageslangen på de etterpå. Møblene tåler å stå ute vinteren igjennom.

 
Aluminiumsmøbler er normalt lakkert i høyglans, de er lette og kombineres ofte med UV-resistente, slitesterke tekstiler. Det vil si at de ikke falmer i sterk sol. Møblene rengjøres best med aluminiumsrens og vil du at de skal skinne litt ekstra, tar du også jobben med å polere de.
Aluminiumsmøbler kan stå ute om vinteren, men holder seg penest om de blir oppbevart innendørs.
 

.... og når alt er iorden, husk å få parasollen på plass!!!
 Bilder fra Potterybarn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar