Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

31. mai 2013

Frøken Suveren

Mange hagebusker kunne vært glemt til fordel for flere syriner. Syrinen er en av de mest virkningsfulle prydbuskene vi kjenner til. Stilmessig er den svært nøytral og dermed lett å kombinere
med andre prydbusker eller nåletrær. Nettopp derfor har planteslekten Syringa spilt en viktig rolle i landskapsdesign gjennom århundrer. Syrinen har faktisk sitt eget internasjonale forbund.
Det internasjonale syrinforbundet er en eksklusiv forsamling på fire hundre syrinelskende medlemmer i Canada og USA, samt noen få i Europa.

Kan blomstre i åtte uker
Vel er syrinen vakker der den står i duftende prakt på forsommeren. Men den blomstrer jo så kort! Tror du ja! Og mange med deg! Folk tror at syrinen blomstrer fjorten dager, og så er det hele over.
Den kan imidlertid få riktig lang blomstring om du planter flere sorter med forskjellig blomstringstid. Det er det som er kunsten!  Regner vi med alle typer syriner som har verdi hos oss, fordeler blomstringstiden seg fra midten av mai til begynnelsen av juli, altså ca. åtte uker.

Syrinen kan dessuten fylle en rolle i en hage, selv om den ikke blomstrer. Forvandlingen gjennom året er vakker i seg selv. Om sommeren kan du glede deg over syrinens vekslende blomsterfarger
og vakre grønne bladverk. Om høsten, med gnistrende farger og klar blå himmel, kan du nyte fargenyansene i syrinbuskens grener og bladverk. Syrinen setter store synlige bladknopper om høsten.
Tenk hvilket eventyr knoppen skjuler! Knoppene kan du beundre på naken grein vinteren igjennom, før syrinen igjen bryter ut i full prakt om våren.

Visste du at det totalt finnes  1.700 forskjellige kultivarer av syriner? Ikke alle kan overvintre hos oss, men er du forelsket i syrin, kan du satse på ca. 2% av de!

Hvordan skal vi plante syrinen?

Noen steder finner du gammeldags syrin som har spredt seg til skrinne bergknauser med minimalt med jord. Syriner har det best i blandingsjord som er veldrenert og porøs. Jorden bør være noenlunde næringsrik. Den bør være nøytral til lett kalkholdig. Ideell pH er i området 6,5-7,5. Plant gjerne syrinen din i sandjord. Det finnes harpejord i handelen som er fin og pustende. Syriner må ha et godt dren. De trives best der sola tar og der snøen forsvinner tidlig. Det er ofte der blomsterløkene kommer først om våren. For at syrinbusken din skal overvintre – og for at du skal være sikker på at den skal blomstre – må du derfor sørge for at vokseplassen blir tidlig varm, at den er åpen og ikke minst: solrik! Syrinen har et stort og tett rotsystem. Den tåler tørke svært godt. Ved fare for dårlig dren, er det smart å heve nivået ved planting.

Selv om syriner generelt er hardføre, finnes det selvfølgelig en del variasjoner.  De eldste, franske
og de eldste russiske er antakelig like hardføre som den opprinnelige sorten, mens edelsyriner ikke greier seg der hvor det er lite snø. Skal du plante en frittvoksende hekk eller kanskje et syrinlysthus, anbefales en planteavstand på omtrent en meter. Hvis du har tenkt å plante i grupper, må du som regel ta i atskillig mer. Da bør avstanden være et sted mellom 150-180 cm. Om du kombinerer flere sorter, er det penest om avstanden mellom sortene er litt større enn avstanden innbyrdes i hver gruppe.  Planter du syriner som solitærplanter i en plen, bør buskene ha en ring med åpen jord rundt seg. Den
må være minst 80 cm bred. Avstanden mellom buskene kan være tre – fire meter. Vil du plante små grupper, er det fint med tre, fem eller sju planter i en gruppe. Det er penest når de plantes sortsvis, for eksempel 2+1 eller 3+2.

Enkel å stelle
Det er lite tull med sykdommer og skader knyttet til syriner. Det er i det hele tatt lite hokus pokus
med dem. Syriner er renslige planter med plettfritt bladverk. En podet syrin vil bli stygg etter en skade, men kan likevel leve i mange år.

Buskene går også stort sett fri for skadedyr. Eventuelle problemer er oftest knyttet til fuktighet. Det finnes riktignok unntak. Sentblomstrende syrintyper med rynket bladverk er veldig hardføre.
De kan til og med dyrkes i tyngre, fuktigere jord. Syriner krever ikke så mye næring, men du gjør klokt i å gjødsle dem moderat de første årene etter at du har plantet. Når busken er godt etablert,
er det som regel nok å gjødsle med to – tre års mellomrom. Du kan bruke vanlig fullgjødsel eller hønsegjødsel.
Hvordan skal vi klippe eller skjære syrinene spør du kanskje?
Har du en svær, gammel, podet syrin med noen få grove greiner, må du kanskje skjære hele greia ned til meteren. Da vil du sannsynligvis tvinge fram så mye nyvekst (hvis jordsmonnet og plantens
kondisjon er ok) at du kan få en fin blomstring året etter. Kolonier med tynne rotskudd er kun til skade, og bør fjernes helt.

Visne blomsterstander kan du godt fjerne, men for syriner har dette kun kosmetisk betydning.

Ikke la syrinen bli for høy
Når skal vi beskjære syrinen? Vent til alt bladverket har falt av om høsten! Når busken er fri for løv, ser du tydeligst hvor du skal skjære i forhold til den formen du ønsker.
Etablerte busker skal med 1-3 års mellomrom forynges ved at man fjerner 20-30 prosent av de tykkeste grenene samt de tynneste rotskuddene. En syrin i Norge kan bli opptil syv –åtte meter høy hvis du lar den få vokse på fri eksos, og da er den jo blitt litt av et monument. Men slipper du syrinen
til himmels, må du ha stige for å se blomstene! Jo større busken blir, jo mindre synlige blir blomstene. Du må ta et valg!

Gled deg over syrinen din
Det fine med syriner er at de har så forskjellig anvendelse. En enkel prydbusk, en staselig hekk, et lysthus eller som kjempeparasoll med bord og stoler under, som i en gammeldags bondegårdshage.
Plantene kan overleve i uminnelige tider og gi glede til mange generasjoner.
Syriners levetid er imponerende! I Amerika finnes det eksemplarer fra 1650 som lever helt greit
ennå. Syrinen er utrolig vakker! Den passer overalt og kan trives selv på steder med lite jord. Gled deg over syrinblomstens fargespill og la den skjønne duften fylle sommerminnene dine.

Bruk den inne
Men faller ikke syrinen sammen så fort du tar den inn i husetditt, tenker du? Ikke om du steller den riktig når du tar den inn. Har du en hekk eller større beplanting kan du samle en bukett og sette den noen timer i varmt vann (45 grader). Så snitter du stilkene og buketten din kan vare i over en
uke. Men husk at enkle syriner holder bedre i vase enn fylte.

I neste innslag om syriner skal dere få forslag til et utvalg av gode syriner som trives de aller fleste steder i vårt langstrakte land!

Jeg ønsker alle en syrin-suveren dag! :)

Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar