Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

22. mai 2013

Frekke kombinasjoner!

Istedet for å flytte ut på landet med hund, katt og kaniner, har Johnny og Jonas etablert seg landlig, rett utenfor bykjærnen i Sandefjord. Her bor de i den flotte villaen "Frogner" fra 1896, som de kjøpte usett - på impuls!

Frogner ble bygd 1898 av kjøpmand M. A. Brønnum for svigersønnen, Endre Lind. Det sies at Brønnum brukte Holmenkollen turisthotell som forbilde da han tegnet huset.


Brønnum var også med til å bygge Sandefjord Kirke. Svigersønn Lind, var urmaker, men tjente gode penger på hvalfangstaksjer og hadde råd til å bygge et slikt fantastisk hus. Det var for øvrig han som
oppdaget bybrannen i 1900, som gjorde at store deler av Sandefjords gamle trehusbebyggelse brant ned til grunnen.

Villaen er bygget i "dragestil", noe som impliserer;
  • Upanelte tømmervegger. På denne måten ble elementer fra den gamle, norske laftetradisjonen tatt opp
  • Dekor fra stavkirkene og vikingtiden i form av blant annet dragehoder
  • Ofte bratte tak og store takutstikk

Johnny, som er utdannet innen økonomi er opptatt av arkitektur, kultur og bevaring, og sammen med ektefelle og frisør, Jonas' sitt gode øye for detaljer, har de klart å lage en unik kombinasjon av gammelt og nytt. De har laget ulike soner for forskjellige sosiale settinger, og etter et besøk sitter man igjen med en variasjon av innrtykk som varer lenge! Her er er en håndfull gode design-idéer til etterfølgelse eller videreutvikling!

Her er umalte tømmervegger innendørs (dragestil),
kombinert med stil fra fransk høyadel på tidlig 1600-tall.

Huset har store rom, som gir kontakt mellom de ulike funksjonene og en fantastisk utsikt, tatt i betraktning av at det praktisk talt ligger i byen. Tre ulike stuer står på rekke og rad i sprek kontrast til hverandre! Det skal guts til for å kombinere på en slik utradisjonell måte, men ingen kan si at det ikke er lekkert!!!

TV-stuen er holdt i den rene maskuline stilen med en touch av femininitet. Dette er presisjon til minste detalj og man skulle nesten tro at katten var valgt ut for å passe inn i denne stuen! 

TVstuen er moderne med dagens mønstrete tapet, og plexiglass, skinn og chrome setter stilen! Fargene er holdt i hvitt, sort og rødt! Her kan man kaste av seg dagens stress og bekymringer og la hjernen hvile uten for mange forstyrrende elementer!

Lyset flommer inn i midtre stue, og man føler nesten at man svever og at solen skinner uansett vær! Materialvalgene i denne stuen er lette, utsikten utover byen og fjorden fantastisk og fargene naturlige. Legg merke til hvor ubemerket det egentlige stil-crashet er mellom 1800talls-stilen og Louis Ghost stolen fra Philippe Starck! De utfyller nesten hverandre!

Et fantastisk sted å la kreativitet og tanker sveve! Stilen er det ingenting i veien med! Lekkert!!!

Spisestuen tar deg med til en helt annen stemning. Her er den gamle stilen ivaretatt, men på en litt "pimpet" måte! Rokokko, drage, klassisk og kitsch i skjønn forening.


Spreke kombinasjoner!

Johnny og Jonas har fremdeles mange prosjekter på gang. Man blir vel egentlig aldri helt ferdig med noe, når man har et hus som dette, sier Jonas. 

Tidsriktige detaljer som hører til huset; støpejernsovn fra Ulefoss, fasett-slipet
glass i dørene og listverk av flere profiler - b.a. sukkerbitlist.
Vi har måttet konsentrere oss om hovedvedlikehold først, kostbare reparasjoner som har spist mye av budsjettet. Men småprosjektene går ingen vei, så de er der når vi har tid, inspirasjon, lyst og ork!

En gammel, vakker dør med fasettslipte glassruter, roper om hjelp
til å få skinne flott igjen,
...  bare for å kunne bli beundret av alle!!

Til sist må jeg få presentere kjøkkenet! En drøm av moderne innretninger i et gammelt miljø, akkurat slik jeg selv kunne tenkt meg det! De vinrøde veggene gir en lun stemning og det gamle slitte kjøkkenbordet, som hviler sine velbrukte ben på et persisk teppe kunne sikkert fortalt mang en god historie. Dette, sammen med et "Mickey Mouse"-kjøleskap fra Smeg og høyglans, ultramoderne innredning gir deg virkelig en opplevelse av de sjeldne og man går ikke upåvirket hjem fra et besøk hos gutta på Frogner! God kaffe har de også! :)

Dyp vinrøde dører, rosa og hvit høyglans innredning og gammelt lutet bord på
persisk teppe! En kombinasjon for de modige!
..... og the kitchen fairy ser til at alt går freidig for seg! :)

Bilder (c) Marit Jørgensen
Bildet Holmenkollen Turisthotell fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar