Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

21. mai 2013

Respekt, proteksjonisme eller lojalitet?


Samfunnets lim heter i stor grad lojalitet. Dette er en egenskap som i beste fall gir forutsigbarhet og trygghet, men samtidig; i værste fall, kan gi grobunn for maktmisbruk og nedbrytelse.

Lojalitet er en personlig egenskap av plikttroskap eller lovlydighet, og som i enkelte sammenhenger kan regnes som en verdsatt egenskap eller dyd. Lojalitet innebærer vennlig innstilling og hjelpsomhet mot den lojaliteten rettes mot. Det kan også medføre et allianseforhold der de som er lojale mot hverandre, tar hverandres parti i tilfelle konflikt med andre. Lojalitet kan også benyttes for å betegne troskapsforhold mellom en overordnet og underordnede, eksempelvis mellom en fyrste og hans undersåtter. Noen ganger kan det være vanskelig å skilne mellom respekt, proteksjonisme og loyalitet.

Vi leser stadig i avisene om ansatte som ikke ansees å være lojale, men hva betyr det egentlig å være lojal overfor en arbeidsgiver?
En arbeidsgiver har krav på, at du er lojal overfor arbeidsplassen, dvs ikke foretar deg noe som kan skade arbeidsplassen. En lojal medarbeider skal være med å bidra til at arbeidsplassen fungerer best mulig, og medarbeiderens interesser skal ikke gå foran firmaets. Dette vil igjen si at arbeidstager heller ikke skal, som det sikkert står i kontrakten, uttale seg til skade for arbeidsplassen.

Er en ansatt missfornøyd  med sin sjef, skal den ansatte rette evt. uttalelser direkte mot ham/henne. Det er uheldig å gå utenom.

Lojale personer kjennetegnes ofte på denne måten:
* De behandler sjefen som en person.
Noen ansatte ser sjefen som sjef, og ikke som person. Lojale ansatte ser både sjefen og personen, og behandler ham/henne deretter.

* De forteller sjefen de tingene han/hun aller minst vil høre.
Lojale medarbeidere vet at sjefen trenger å høre ting de ikke har lyst til å høre. Det kan handle om at ideene deres ikke fungerer, feil som er gjort etc. Når de forteller om slike ting, er det fordi de mener det er best for selskapet.

* De kritiserer ikke sjefen foran andre.
Lojale medarbeidere farer ikke med sladder bak sjefens rygg. De viser respekt, også når han/hun ikke er til stede, og de forventer å få respekt tilbake.

* De våger uenighet.
Lojale medarbeidere stoler på at de kan dele sine meninger fritt med sjefen, fordi det er bra for selskapet. De deltar i debatt og diskusjoner - helt frem til beslutningen er tatt.

* De støtter sjefen.
Selv når de opprinnelig er uenige, jobber de for at resultatene skal bli best mulig.

* De forteller tidlig at de tenker å slutte.
Lojale medarbeidere kan av ulike grunner ønske seg en annen jobb. De vet imidlertid at det kan oppstå problemer når de slutter, og de forteller derfor hva de tenker for å gi sjefen nok tid til å forberede en overgang. De stoler på at sjefen ikke vil behandle dem annerledes, selv om de skal slutte. De stoler på ledelsen fordi de har vært lojale overfor den.

Men hva så, hvis du er missfornøyd med sjefen din og samtidig er skrudd sammen som et lojalt menneske?

En naturlig tanke, vil være: "Jeg må gi tilbakemelding"! Og dette er en god tanke, men selv om noen ledere kan bli glad for tilbakemelding, er det svært mange flere som er høyst selvsentrerte og lite mottagelig for kritikk. Et klassisk kjennetegn på en dårlig leder, er jo nettopp at de ikke tåler kritikk.

Et lite råd kan være å gå i en meget diplomatisk dialog med ledelsen innen du, som siste utvei, forlater firmaet. Vær dog klar over at; selv om du vet det er flere som mener det samme som deg, kan du ikke forvente å få noen backing fra kollegene hvis du tar opp det som representerer et problem. Sannsynligvis vil du fremstå som eneste person som har denne "kritikken" - for du må innse at; uansett hvor diplomatisk du tar opp problemet, vil det bli ansett som, nettopp, kritikk.


Hvis du lider under en dårlig sjef, kan det være smartest å pakke sakene sine og så fort som mulig finne en bedre en. Det er nemlig nesten umulig for deg å forandre din nåværende dårlige sjef til en bedre utgave .... dessverre!


Hva er dine tanker etter å ha lest dette?
Det er utrolig mange som lider under "syke sjefer"!
Berører dette deg?

Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar