Det stemmer fremdeles at en dåre kan spørre mer enn ti vise kan svare - dette ordspråket ble samlet i en ordspråksamling fra 1682 - og da hadde det nok allerede vært i bruk en tid.
Ta "Jeppe på Bjerget", Ludvig Holbergs (1684-1754) historie om den stakkars bonden som sliter for pengene, og bruker dem like fort opp som han får dem i hånda. Jeppe er trolig mer forelsket i alkoholen til Jackob skomager en sin egen kone, Nille. Nille er en hissig og disiplinert dame, hun kontrollerer Jeppe's liv med hans største fiende-Mester Erik. Utover i historien blir Jeppe lurt av selveste barnonen av bydga. De får Jeppe til å tro at han er baronen og plasserer ham i baronens egen seng. Dette er tragikomikk fra 1700-tallet som utspiller seg på lik linje idag, bare under andre omstendigheter og omgivelser. Noen som kan dra kjensel på historien? ;)
Litt over 100 år etter kom "Peer Gynt", Henrik Ibsens "dramatiske digt" - som han selv kalte det, fra 1867. Stykket er mesterlig formulert, inneholder komplisert psykologi og er rik på symbolikk, men ingen personer har noen som helst vanskelighet med å få med seg den ytre handlingen. Fortellingen går i hovedsak ut på at bløffmakeren Peer, kommer seg ut i den store verden ved hjelp av tant og fjas, løgn og bedrag, lar andre i stikken og opplever mye, men kommer hjem som en bitter og slagen mann. Det sies at dette stykket har vært med til å forme "utenomverdenens" bilde av nordmenn - som sneversynte, skrytete og med stor utferdstrang.
Peers rike - øverst i Gudbrandsdalen |
Føst møter vi den unge Peer som moren har problemer med å holde i tømmene, som blir borte hjemmenfra flere dager ad gangen fordi han er på fjellet og flirter med budeiene og skryter hemningsløst av hva han kan og vet!
På en av sine fjellutfarter møter han datteren til selveste Dovregubben og forelsker seg vilt og lever hemningsløst med henne til han hører at morens siste tid har kommet!
Etter morens død glemmer han alle løfter han har gitt, ifører seg "keiseren klær" og blir verdensborger!
Verden behandler ikke Peer så pent og han peiler veien hjem igjen .... til restultatene av sin tidligere utsvevende fjelltilværelse ... Dovregubbens datter, sin sønn og sine slektninger....... Hvilket ikke akkurat er hva han hadde sett for seg!
En desillusjonert Peer |
Peer Gynt stemnet ved Gålåvatnet er en av de beste kulturelle sensommeropplevelsene du kan få. Jeg vil nesten si at det mangler sidestykke. Naturen er amfi og med Gålåvatnet som bakteppe blir dette en opplevelse av de sjeldne! Med live Grieg musikk i tillegg og sommernatten som sakte men sikkert kryper innpå deg i takt med handlingen, blir dette en opplevelse som gir deg gåsehud og latter i samme sekund!
I 1874 bestemte Edvard Grieg seg (om enn noe motvillig) for å dumpe en musikal av Bjørnstjerne Bjørnson til fordel for Henrik Ibsens «Peer Gynt», og når vi hører hvilken fulltreffer han fikk, skal vi prise oss lykkelige for at han tok dette valget!
Svein Sturla Hungnes har siste år med ansvar for regi i 2013. Jeg har selv sett forestillingen opptil flere ganger og kan anbefale den på det varmeste. Det er en fantastisk opplevelse for voksne og barn!
Her er video med klipp fra forestillingen tilhørende Peer Gynt stevnets egen side, med Griegs musikk i bakgrunnen! BØR SEES! Skru opp lyden og nyt ... og kanskje tar du i etterkant turen innom Billettservice og bestiller billetter idag! :)
Bilder fra internett
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar