Her er oppskrift på en skikkelig luksusrett for
lørdagskvelden, basert på pasta og sjømat. Sjømaten skal du
kunne kjøpe fra frysedisken, hvis du ikke bor i nærheten av en butikk som selger
ferskt. Husk derfor å handle inn i god tid, senest dagen inne du skal lage dette! :)
Oppskriften er basert på 4 -6 porsjoner, men serverer du godt,
hjemmebakt, lyst brød til, kan den også rekke til 8 personer. Og husk for all
del god, fyldig rødvin til!
Du trenger:
1 stor stekepanne,
helst med høye kanter eller en vid gryte. Grunnen til at du trenger en høy
kant, er fordi pastaen skal blandes med all den gode sjømaten etter hvert … og
da trenger du god plass!
1 kg. hjerteskjell
1 kg. blåskjell
12 sjøkreps
½ kg calamari (små hvite ”toppluer” = blekksprut)
Extra virgin oliven olje
4-5 fedd hvitløk
1 glass tørr hvitvin
400 gram pasta av typen linguine
ca. 8 søte cherrytomater
1 bunt persille (helst storbladet)
Friskkværnet pepper og salt
Sånn går du frem:
Finn frem alle ingrendiensene. Hvis noen skal tines, bør det
tine over natten i kjøleskapet, da blir smaken best.
1.
Legg hjerteskjellene i en stor skl og dekk dem akkurat til
med saltvann. Dette får dem til å evt. spytte ut den sanden de har inni seg, da
tror at de fremdeles er i havet. Skift vann på de 2-3 ganger ila 5 timer.
2.
Rens vekk skjegg og skyll blåskjellene. La de ligge i vann,
slik at du kan skille mellom de som lukker seg – som skal jobbes videre med, og
de som åpner seg kaster du. De som er knust skal også kastes.
3.
Skjær calamari’en i ca. ½ cm tykke ringer, og siden deler du
disse i 4.
4.
Skyll sjøkrepsen og lag ett hakk i dem fra toppen av hode og
gjennom magen, før de legges i pannen. Dette gjør at saftene kommer letter ut
og retten får en deilig smak.
5.
Kok opp minst 4 liter vann til pastaen og hakk persille.
Nå begynner moroa! Du bør ha alle tingene linet opp, for nå
skal det jobbes fort!
5.
Når pastavannet koker legger du pastaen i.
6.
Hell godt med olivenolje over i den store pannen (eller
gryten), varm opp og tilsett hvitløksfeddene. De skal ikke svis, bare bli
blanke. Tilsett tomatene, som du gjerne kan knuse i hånden innen du legger dem
i pannen.
7.
Når du har fått god varme i retten, tilsetter du både
hjerte- og blåskjell og etter dette calamari og sjøkreps. Hell over hvitvinen
og la alkoholen fordame, innen hveten fra sjømaten siver ut. Kvern masse pepper
over og tilsett persillen.
8.
Klem ut kraften fra sjøkrepsenes hoder (høres grusomt ut – I
know!!!) – det gir en god smak til sausen!
9. Omtrent på samme tidspunkt som linguini’en er ferdig (de
skal være litt harde – ”til å tygge på), har også skjellene åpnet seg. Det er
nå på tide og helle pastaen over sjømaten, slik at de kan koke sammen et par
minutter.
Server umiddelbart, - alt annet må være klart; gode venner, evt. lyst
brød, vin, krydder, servietter, stearinlys, bestikk osv.
Sett frem olivenolje til de som evt. vil ha et ekstra stenk over innen
de spiser.
E N J O Y!
Bilder fra internett & minn manns italienske kjøkken.dk
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar