Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

23. mai 2016

Slik planter du Hosta i krukker


Vi har nå fått inn flotte og kraftige Hostaplanter hos herr&fru Jørgensen! Både de svakt gulrandinge og de helt ensfargede grågrønne! Lekre og friske er de, og heldige er de som får de i hagen sin!


Litt om Hosta (Bladliljer) og deres vekstforhold

Hosta finnes i mange farger og former og kan trives både skygge og sol. Ofte er det de hvitrandige bladene somt rives best i sol mens de mørke blådoggede trives best i skygge... men de er meget tilpasningsdyktige og er dermed enkle å få til uansett hvor de står - bare de får en relativ sur jord. Sur jord kan du f.eks. kjøpe = Rhododendronjord, hvis du skal ha Hostaen i en krukke.

Krukker er flotte å plante Hosta i, og dessuten ganske smart, fordi planten står på gourmet-listen til brunsneglene. Sneglene tar seg nok opp langsmed pottekanten også, men der de kommer lettest til, beiter de nok først!

Du trenger en stor krukke til Hosta, siden den har et ganske stort og kraftig rotsystem. Tenk også på at etterhvert som planten vokser til, kan det hende at du må dele den eller bytte til en større potte. 


Alt som dyrkes i kruker m ha drenering i bunnen, så husk å evt. drille noen hull hvis det ikke allerede finnes.

Slik planter du Hosta i krukker:


1)  Bunnen av krukken fylles med jord

Denne jorden bør vannes litt, slik at den er fuktig - bland gjerne med hendene og la den være så fuktig at du kan lage en liten jordball av den, men det må ikke dryppe eller renne av den hvis du klemmer på den.

2) Sjekk høyden

Er krukken høy nok? En gylden regel er at planter som skal etableres et nytt sted, skal ha samme plantedybde som den hadde i den gamle potten eller der den sto i bedet.
Sett planten ned på den første jorden du har fylt på, for å se hvor den kommer i forhold til krukkekanten.

3) Fyll på mer jord

Når du har fått riktig høyde på planten, fyller du på med mer jord rundt røttene. Rist godt på krukken innimellom, slik at jorden faller godt til mellom røttene - det er kjempeviktig! Fyll på litt etter litt og dunk gjerne potten i bakken (hvis du klarer) for å få jorden til å "sette seg" og å unngå luftlommer.

4) Trykk og klem

Det er essensielt at jord og røtter har nærkontakt. Stikk derfor hendene godt ned i krukken og trykk og klem til rundt røttene, for å forsikre deg om at det er godt med jord rundt røttene. Gjør du dette, forsikrer du deg om at planten får god tilgang på vann og næring.

La det være et par centimeter mellom krukkens øvre kant og jordoverflaten, slik at du unngår at vann renner over krukkekanten når du vanner.


5) Beroligende avslutning

Omplanting er alltid en sjokkartet opplevelse for den levende planten. La den derfor få en dose med vann som avslutning på prosessen. Ved å vanne sørger du også for at eventuelle luftlommer synker sammen og blir erstattet med jord.

Så er det bare å glede seg over hvor flott en Hosta kan bli i en krukke!

LYKKE TIL!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar