Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

23. april 2014

Jomfru Maria Fly Fly


Siden vi allerede som barn er innstilt på at Marihønene er hyggelige og vi vil dem vel, er det få som er redde for de. Jeg husker når vi var små, - da hadde vi en regle vi ofte sa høyt sammen, mens vi satt på et hagebord og dinglet med bena. De hvite knestrømpene hadde en tendens til å gli ned rundt de fyrstikktynne bena og landet som et trekkspill rundt anklene, .... og mens vi kjempet en hard kamp med knestrømpene, sang vi høyt i kor:

"Jomfru Maria Fly Fly, fly til Gud så får du mat, fra et lite perlefat!"

Vi talte prikkene og erklærte høyt og tydelig at akkurat den som hadde landet på mitt kne; var 9 år!!!

 
                            ... bringer det minner frem? Ja, regner med det! 

Lite tenkte vi vel på at disse små, koselige prikkete dyrene har vært igjennom en larve, puppe, bille-prosess, der de absolutt ikke er søte. Visste du forressten hvor viktig Maria Fyl Fly - eller Marihøne, som vi etterhvert lærte oss til å si, er for miljøet?

Marihøna er et nyttedyr. Den spiser for eksempel bladlus og skjoldlus og andre plantesaftsugere! Så har du en plante som er angrepet eller ser slapp ut – sørg for å invitere en marihøne til et deilig måltid!


Her er en link til en oversikt over alle typene som finnes i Norge. Det er i alle fall 54 forskjellige sorter!  Klikk HER for å få oversikten opp.


Bilder fra internett


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar