Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

18. juni 2014

Kjerringråd mot lus på roser

  


Tiden er inne for å gå i krig mot lusa! Ja, jeg er rent ut sagt irritert på hvordan de tar seg til rette og suger ut rosenes (og andre planters) livsnæring! De må bekjempes med nebb og klør, så her er en del råd jeg har samlet sammen fra nær og fjern. Du må prøve deg frem og finne det rådet som passer best for dine planter. Planter er jo som mennesker, det en misliker, aksepterer en annen......  Lykke til! :)

Bakepulver
2 ss bakepulver, 2 ss rødsprit og 2 ss grønnsåpe blandes i 1 liter vann. Det mest kjente trikset! :)

Omsorg og kjærlighet 
God gjødsel, som kukompost og hønsegjødsel gjør plantene sterkere, og lus og annet skadedyr får ikke gjort like stor skade.

Helmelk på sprayflaske
Spray på lusen.  Gjenta etter 8-10 dager før de nyklekte lusene rekker å legge nye egg. Etter disse to sprayrunder har jeg hørt, men ikke erfart, at lusen er borte. Melken legger seg på lusen så den ikke får puste.

Grønne fingre 
Passer gjerne til dem som ikke har for mange roser i hagen. Enkelt å greit å knipe vekk eller klemme ihjel lusen med fingrene fra rosen. Lurt å ha et klede i nærheten til å tørke fingrene med. De blir virkelig grønne, og litt klisne. Effektivt, men tidkrevende, og nærmest umulig om du har mange roser i hagen.

Hvitløksvann
4 fed hvitløk knuses og blandes med et stort glass vann. Kokes i ca. 20 minutter. Fortynnes med 2-3 liter vann. Sprayes på.

Grønnsåpevann
Grønnsåpe og vann blandes i rause deler. Sprayes direkte på lusene.

Sitronvann           
1/2 liter vann, revet skall fra 1 sitronsprayflaske. Kok opp vann, bland i sitronskall, la trekke over natten, sil fra og ha på flaske. Må sprayes direkte på lusa. Gjentas ukentlig sommeren igjennom.
  
Marihøner
Samle de marihønene du finner i hagen og flytt dem til rosebusken din. Imponerende å se hvor mye lus en slik liten rakker klarer å sette til livs i løpet av et døgn eller så.

Vannslange
Litt hardt trykk på vannslangen og spyl direkte på rosen som er angrepet. Hvis lusa etter noen dager er den der igjen...........spyl! Samme hva slags midler en bruker kommer den mest sannsynlig tilbake.

Tomatutrekk 
1 del finhakkede tomatblader, 4 deler vann. La tomatbladene trekke i halvparten av vannet over natten, sil fra, bland i resten av vannet og ha på flaske. Også dette må sprayes direkte på lusa, og gjentas hver 7-10 dag.

Rødsprit og vann 
1 liter vann, og en liten "klunk" rødsprit og grønnsåpe blandes sammen og sprayes på lusene. NB, ikke spray i direkte sollys, da svir du rosebladene. Med regelmessig påsprøyting hver 3-4 uke gjennom sesongen, holdes bestanden på et akseptabelt nivå.

Brenneslevann
Brennesler og vann blandes, her må man ta blandingsforholdene på "feelingen". Kokes opp, og trekkes i to døgn. Lurt å la det trekke ute, det kan gi en "litt" intens lukt.  Avkoket siles, og sprayes på lusene. Avkoket er også flott gjødsel!

Duft
Lusene går etter duft, så duftende planter i nærheten av rosene kan dempe angrepene noe. Tagetes sies å være bra å ha nær roser, det samme med forskjellig type løk og lavendel.

Eddikvann
2 dl grønnsåpe, 1/5 dl eddik 7 % og 2,5 dl vann. Blandes og dusjes over plantene. Noen sier at denne blandingen blir for sterk for plantene, så vær veldig forsiktig med dette. Prøv deg ut et sted og tåler planten det, kan du fortsette - hvis ikke, prøv en annen løsning.

Rabarbra
Om du har store mengder rabarbra,s lik at du kan avse litt til noe annet en fantastiske kompotter og paier, kan denne planten også brukes til lusemiddel. Du vil trenge en kg rabarbra som kokes i en time. Tilsett 1 liter veske som består av en halv dl vann og en halv dl grønnsåpe. Alt siles og sprayes på rosene.

Hvitløk 
Sett hvitløksfedd i jorden rundt rosen. Duften skal holde lusene borte.

Salmiakkvann
10 liter vann, en god klunk salimakk, og likeledes grønnsåpe blandes. Dusjes på bladene, og helles på jorden rundt rosen. Et lite varsko: Vær klar over at salmiakk likner urinlukt fra katt, slik at spesielt hannkatter vil kunne begynne å markere rosene, om du sprayer med dette.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar