Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

11. juni 2014

Liksom-betong i hagen



Betong er in som aldri før. Vi bruker det på kjøkkenbenker og på badet, i etterligninger i møbler (gjerne laget av glassfiber), og i sitt rette element kan det være skikkelig lekkert. 


Men visste du at du kan eksperimentere med din egen hjemmelagede betong i utemiljøet? Nedenunder finner du en enkel oppskrift, beregnet på hagebruk, som kalles hypertufa. Her er det kun fantasien som setter grenser. Man kan nesten kalle det den kreative voksnes egen plastelinaleire.

Fordeler med hypertufa

* Lettere enn betong

* Sprekker ikke, slik som plast og keramikk kan gjøre

* Tåler frost og hardt vær

* Varer i årevis

* Holder på fuktighet slik at man kan vanne sjeldnere

* Drenerer godt

 

Her er ingrediensene:
Sement
sand
naturtorv
og vann.
Alt sammen røres til en tykk graut, før det helles i den formen du vil bruke. En pappeske med en litt mindre eske inni er et enkelt valg. Eller man kan bruke to bøtter av forskjellig størrelse, om man ønsker runde kar. Du kan også modellere opp kanter med hypertufa, slik at du for eksempel kan få nok jord i en fjellsprekk til å plante i.

Hypertufa kan brukes til mye annet også; for eksempel fuglebad, plantebeholdere, skulpturer og bord


Hvis du lager plantekar, bør vannes i løpet av tørketiden. Tørker de for raskt, kan de sprekke. Og når de er ferdige, kan du glede deg over at de bare blir finere med årene. Karene ligner ganske visst betong og de får bare mer og mer patina etterhvert. Vil du ha mose til å gro på de, kan du fremme dette ved å pensle en blanding av 75% yoghurt naturell og 25% sitronsaft.


Slik lager du plantekar i hypertufa:

 Du trenger:

* Sement

* Sand

* Vann

* Ugjødslet naturtorv

* Plast for å beskytte underlaget og til å dekke trauene med

* Murerbøtte å blande i

* Noe å røre med

* Gummihansker

* Pappesker, gamle kurver eller bøtter i to størrelser


1. Bland en del sement, en del naturtorv og tre deler sand. Bruk vanlig støpesement og finrevet naturtorv. Rasp torven mellom fingrene og plukk ut eventuelle store biter.

2. Etter at du har blandet de tørre elementene, tilsetter du vann til massen er fast nok til å formes til en ball. Ballen skal falle fra hverandre når du holder den i hånden og rister lett på den.

3. For å lage et firkantet trau, tar du først 4 cm av blandingen i bunnen av en pappeske, setter en mindre pappeske oppi og fyller opp med sementblanding rundt pappesken inni. Lager du store trau, må veggene støttes opp for at de ikke skal sige ut, men for et lite trau er ikke det nødvendig.

4. For å lage dreneringshull kan du stikke tykke pinner eller en vinkork i bunnen, som du fjerner når trauet er tørt. Du kan også bore hull senere.

5. Når støpingen er ferdig, skal sementen herde i cirka en uke. Trauene bør dekkes med plast og vannes flere ganger slik at de ikke tørker utenpå før de er tørket inni.

6. Etter et par dager, når hypertufaen har stivnet, men fortsatt er myk, kan du eventuelt avrunde hjørnene med en kniv og lage rissemønster med en stålbørste for å få et røffere uttrykk.

- o 0 o -

Nedenunder er det laget en enkel bordplate med hull til sukkulent-planter i midten. En enkel, men virkningsfull vri. 


Lykke til med dine sommerprosjekter, hva enn det måtte være! :)

 Bilder fra internett

2 kommentarer:

  1. Dette var i interessant :) Ser moro ut å lage selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei lykkelige hagen, (så herlig navn på bloggen din!) Det var gøy at innlegget slo an. Jeg tror mange har lurt på hvordan disse fuglebadene med form av rabarbrablad lages ... Skal du lage et selv? :)

      Slett