Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

16. desember 2013

Skandinavisk jul!

Javel .... Når den store verden setter sitt skjeve blikk på Skandinavia og hvordan vi feirer jul her, ser det slik ut:

Sverige:
I Sverige begynner julen med Lucia-feiringen den 13. Desember. Visste du at Svensk juletradisjon innebærer røde tulipaner? Etter julemåltidet kler alle seg ut som Tomter som overtroen sier bor under gulvplankene.

Danmark:
Vær observant! Den danske Alven; Nissen, er ute for å narre folk i julehøytiden. På julaften er det vanlig å sette ut risgrøt til Nissen for at han skal være snill mot de. Barna får ikke se juletreet før julekvelden og det er foreldrene som pynter treet i all hemmelighet med hjemmelaget pynt.

Norge:
I Norge har de også en Alv som heter Nisse, men den ligner mer på en geit som de kaller ”julebukk”. Tradisjonen med julebukk er holdt i hevd siden vikingtiden. De har en helt spesiell julekake som heter SandKake. Om kveldene går barna fra dør til dør og tigger søtsaker.

Finland:
I Finland har de mange sammenfallende tradisjoner med sine naboer; svenskene, men det er en Finsk tradisjon du ikke uten videre vil kunne gjette!!! Et tips; Finsk sauna anyone???

Island:
På Island har de mange juletradisjoner og du må i hvertfall forvente minst 13 forskjellige Nisser. Tradisjonen er meget gammel og hver Nisse har sitt eget navn, rolle og personlighet. Barna plasserer en sko i vinduet 12. Desember og den står der frem til julaften. Hvis barna har vært snille plasserer Nissen en gave i skoen. Har de vært slemme; vil det ligge en potet i skoen.
 

.... og her er forslag til typisk Skandinaviske gaver:
1) Danske eller Svenske tresko
2) Norsk kofte
3) Innrammet bilde av nordlyset
4) En ABBA-CD eller et besøk på ABBA-muséet i Stockholm
5) En engle-lysestake som beveger seg over te-lyset
6) En svensk Dala-hest
7) En togbillett for å krysse rundt i Skandinavia
8) Bok om Skandinavisk design
9) Skandinavisk trehåndtverk
10) Snus !
 

En trivelig førejulshandel ønskes alle og hold på tradisjoenene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar