Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

9. desember 2013

Julelunch av de enkleste og de beste!

Av en eller annen grunn er det blitt slik at sild er noe man "ikke liker"! Jeg tror det er noe som henger igjen fra gamle dager, da sild var "fattigmanns-kost" og dermed noe man ikke ville forbindes med. 

Faktum er at sild er noe av den beste fisken man kan spise! Den inneholder mye av de sunde omega-3 fettsyrene og mye D-vitamin.

Sild er tradisjonsrik julemat i våre naboland og jeg vil slå et slag for at det også skal bli det her på berget! I mange familier er det allerede en tradisjon, men jeg håper flere kan få øynene opp for dette gode og helsebringende produktet. Kjøp en pakke med mørkt rugbrød og dander den ferdige silden på dette. Ha gjerne et bløt- eller hardkokt egg til og spander en skikkelig god juleøl! Ummmmmm - godt! :)

Den hjemmelagde silden smaker mye bedre enn den du kjøper på glass. Da kan du krydre og sukre helt etter din egen smak, så løp og kjøp sildefiléter i den blå Carlo-boksen (de fleste butikker har den før jul, men hvis ikke du får den, kan du saktens bruke andre typer, men det må være rene sildefileter.)

Følg denne felles fremgangsmåten for dill- og timiansild og sursilden som jeg ble inspirert til hos "Små grep-stor forskjell".

Skyll sildefiletene i kaldt vann og la dem ligge i vann mens du lager laken.
Kok opp vann sammen med sitronsaft/eddik, sukker og krydder. Avkjøl blandingen.
Tørk sildefiletene godt og skjær dem i pene biter på skrå.
Legg sildebitene og løkringene lagvis i en krukke. Rødløk gjør silden ekstra delikat.
Hell over laken, den bør dekke løken og silden.
Silden bør stå i minst 1 time før du serverer den. Aller helst bør den lages dagen før den skal brukes.

 
Dill- og timiansild
2–3 kryddersildfileter, i biter
1 dl vann
1 dl sitronsaft
1 dl sukker
1 ts dill
1 ts timian
1 liten løk, gjerne rødløk, i ringer
noen tynne purreringer - hvis du har liggende

Sursild
2–3 spekesildfileter, i biter
1 dl vann
½ dl 7 % eddik
1 dl sukker
½ laurbærblad, knust
10 hele pepperkorn
1 krm sennepsfrø
4 allehånde, knust
1 liten løk, gjerne rødløk, i ringer


Tomatsilden lages på en litt annen måte. Se nedenunder.
 
Tomatsild
2–3 kryddersildfileter, i små terninger
½ dl ketchup
½ dl sukker
½ dl olje
½ krm pepper, grovkvernet
1 sylteagurk, finhakket
1 liten løk, finhakket

Gjør som følger:
Skyll sildefiletene i kaldt vann og la dem ligge i vann mens du lager sausen.
Rør sammen ketchup, sukker, olje og pepper.
Tørk sildefiletene godt og skjær dem i små terninger.
Bland sildeterningene i sausen sammen med sylteagurk og løk.
Silden bør stå i minst 1 time før du serverer den. Helst bør den lages dagen før den skal brukes.

Lykke til  - dette er en ypperlig lunchrett i helgene før jul!  
Og har du ikke laget det før, så sørg for å ta steget NÅ! :)
 
Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar