Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

17. februar 2014

MØKK!

Det går fort mot det tidspunktet da man igjen skal tenke møkk ... eller med litt penere ordlyd; gjødsel!

En tommelfingerregel sier at de fleste typer gjødsel bør blandes godt med jorden de skal i, ellers kan det godt bli for sterkt for plantene. Det er mange typer og her vil jeg forklare litt om de forskjellige:

KOMPOST
Kompost av gammelt plantemateriale, som du lager selv, kan inneholde både gress- og ugressfrø. Skal du bruke denne type kompost, bør du være sikker på at forbrenningen har vært 100% vellykket.
Strukturen varierer med hvilken type materiale du har lagt i komposbingen og med omsetningsgraden. Når plantematerialet er brutt ned, vil massen være full av levende mikro- og makroorganismer som jorden trenger. Generelt er kompost mindre nitrogenrik enn fersk gjødsel, men inneholder mer fosfor og kalium.  Anbefalt mengde er ca 1-2 kg kompost pr kvadratmeter.  Alminnelig kompost er langtidsvirkende både for plantene og miljøet.

Fra en runde i min egen hage - avfall klart for kompostering!
HESTEMØKK
Hestemøkk egner seg svært godt i kjøkkenhagen. Oppsøk en gård med hester, du behøver normalt ikke reise så langt og be om å få kjøpe - så nært opptil 1 års møkk som mulig. Hvis de ikke har gammel møkk, så kjøp allikevel og la det ligge i en haug i et bortgjemt hjørne av hagen og la den bli eldre, slik at den ikke blir for sterk for plantene dine. Hestemøkk er langtidsvirkende både for plantene og miljøet.

VANLIG KUNSTGJØDSEL
Kunstgjødsel kommer i flere utgaver og hver utgave inneholder selekterte næringsstoffer. Gjødslingseffekten er kortsiktig. Det finnes granulert langtidsvirkende, og dette er faktisk relativt mye enklere å dosere enn de selekterte. Tilfører du kunstgjødsel er det kun planten som har nytte av det, du tilfører ikke noe forbedring til jorden i form av mikroorganismer.


ØKOLOGISK GJØDSEL
Økologisk gjødsel er langtidsvirkende. Egner seg godt i krukker og kasser, på gressplen og i tette staudebed. Ikke alle fører denne typen gjødsel, men Bayer skulle ha en som ikke skulle være vanskelig å få fatt i. Spør på ditt lokale hagesenter!


TANG OG TARE
Tang og tare ble mye brukt som gjødsel og jordforbedrer langs kysten i tidligere tider.  Nå er det fornyet interesse for å ta opp bruken av denne ressursen.  Tang har stor verdi som jordforbedrer, og er rik på mineraler.  Men forsøk viser at det tar lang tid før tangen gir fra seg nitrogen slik at plantene kan nyttegjøre det.  Men tilføres tang over år får man resultat både i form av forbedret jordstruktur og økt næringsinnhold.  Ønskes mer umiddelbar virkning kan man kombinere med annen gjødselstype.




Bilder Marit Jørgensen + internett

2 kommentarer:

  1. Det var et nyttig og informativt innlegg.
    Når jeg får tak i fersk hestemøkk, har jeg det gjerne i komposten min. Legger opp en kaldkompost med hestemøkk i flere lag. Da går den varm på et blunk og omdanningen skjer fortere. Om jeg passer på fuktigheten og snur og vender på den så holder den dampen oppe så det er rent morsomt ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbakemelding! :) Så hyggelig at du fikk utbytte av det! :) Ja, gjødsel er jo like viktig forplantene som mat er for oss mennesker. Bare synd ikke alle forstår det! Tenk så mange finere hager det kunne vært hvis flere forstod! En hyggelig vår til deg! :)

      Slett