Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

22. februar 2014

Nydelig, prydelig og anderledes!


Ornamentalt gress skaper liv og enkel hage. … og da snakker jeg ikke om gressplen! Det er prydgresset som er i fokus! Noe vi nordmenn sakte men sikkert har forstått er flott! Det har vært en lang og trasig vei for gresset å gå for å overbevise oss bondeknoller at gress er mer en plen og beitemark, men det har vært verdt ventingen! Nå er det ”in” med gress i hagen – heldigvis! For det kompletterer i enhver sammenheng – som solitærer i en lekker urne, som fyll i et bed eller som et eget bed med kun gress … og så skal vi ikke glemme vannhagen, som har sine egne typer gress.


Det er flere typer som ikke er herdige nok til å overleve i vårt kalde land, men vi kan jo alltids så … og da velger jeg meg ”Stipa tenuissima”, som bør såes i disse dager, hvis den skal blomstre i juli! På engelsk kalles gresset Ponytail (hestehale), og det er en veldig god beskrivelse av utseende. Ponytail blir ca. 50 cm høy og har trådlignende blader som er samlet i en hestehale. I starten er fargen rødlig, men ved modning går de over til å være gullaktige.
Den er vakker, helt til frosten setter inn. 


Slik gjør du når du skal dyrke det selv:


1) Fyll såjord i brett med lokk. Så frøene jevnt og dekk med et tynt lag med jord. Vær forsiktig så du ikke sår for tett. Det gjør det vanskeligere å skille plantene fra hverandre når du senere skal prikle.

2)  Ponytail-gress er en såkalt kuldekrever, som må ha ”kaldt vær” for å spire. Still derfor såbrettet utendørs de første tre ukene etter såing. La det stå under et tak, slik at det ikke fylles med vann når det regner.

3) Ta brettet inn i varmen igjen etter tre uker. Det bør være minst 15 grader der de skal stå. Hold jorda fuktig, men ikke våt.

4 ) Når frøene har spiret, skal boksen stilles så lyst som mulig, og gjerne litt kjøligere. Luft spiringsbrettet hver dag, slik at luftfuktigheten ikke blir for høy. Det kan gi grobunn for sopp.

5) Når plantene har nådd en passende størrelse, slik at de kan bli håndtert (8-10 cm), flyttes de over i hver sin potte. Her skal de få stå helt frem til de skal plantes ut i hagen i begynnelsen av juni. 

TIPS: Du kan plante et par stykker sammen i samme potte, da blir det raskere til en større plante.


 

 Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar