Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

5. mars 2016

Lavendel




Tradisjonell bruk av lavendel
Navnet Lavendel kommer fra det latinske ordet ”lavare”, som betyr ”å vaske”. Det viser at urten ble brukt når de gamle romerne tok sitt bad i oldtiden.
I middelalderen og renessansen ble det strødd lavendel på gulvene i private hjem og i kirkene som en beskyttelse mot pest.
Lavendel var en populær strø-urt fordi den holdt insekter unna, og duften holdt seg lenge. Man laget også små buketter av lavendel som man snuste på for å avverge pest og andre sykdommer.
En annen anvendelse av lavendel fra gammel tid, var at kvinnene sydde tørkede blomster inn i hattene sine for å forebygge svimmelhet og kvalme.


Historisk bruk av lavendel i Norden
I Norden omtales lavendel først i danske urte- og legebøker fra 1500- og 1600-tallet.
De eldste opplysninger om folkemedisinsk bruk i Norge har vi fra Nordfjord omkring 1800, hvor det fortelles at blomstene ble lagt på sprit som ble drukket mot epilepsi og besvimelser.
Fra Land rapporteres det at lavendel har vært brukt mot gulsott og vattersott.
Planten ble ellers brukt mye til å spre vellukt i badevann, duftposer og lignende. Lavendeloljen, gjerne kalt spikolje, ble brukt til å smøre på gikt, hevelser og verkende sår.

 Lavendel i mat
Lavendel er en av de mange ingrediensene i krydderblandingen "Herbes de Provence". Urten smaker godt i viltretter og noen få blader kan gi fin smak på grillet lam.
Også fiskeretter vinner i smak med litt lavendel som krydder. Lavendelblomster kan ellers brukes sammen med andre urter i velsmakende stuinger. Legger du et par kvister lavendel i en skål med sukker, får du en sart og deilig smak på sukkeret.
Annen bruk
Legg tørkede blomster i poser og knipper for å gi god lukt i skuffer og skap. Lavendel holder møll og andre insekter som spiser tekstiler, unna.
Gni friske blomster på huden eller fest dem til klærne med en nål for å holde fluer og andre insekter på avstand.
Lavendelolje brukes i veterinærmedisinen for å drepe lus og andre parasitter hos dyr.

 

Info fra urtebloggen og internett

2 kommentarer:

  1. Oi! Jeg visste ikke at lavendel hadde så mange nyttige egenskaper, så spennende. Jeg må kjøpe flere lavendelplanter ser jeg!

    SvarSlett
  2. :) Det er bare å begynne å samle Inger Johanne, men det er sorten Lavendula Angustifolia som er den beste til det meste - det er den opprinnelige legeplanten/urten. :) Lykke til!

    SvarSlett