Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

22. mars 2016

Bier - slik lever de


Interessant om biene - som vi MÅ ta bedre vare på!

Bier har helt klare oppgaver basert på alder. For en arbeider er livet slik:

1-2 dager gamle blir de satt til å rengjøre cellene og den første de rengjør er den de selv ble født i. Dette gjør at kroppen holder seg varm.

3-4 dager gamle har de i oppgave å fôre de eldre larvene i bikuben.

6-11 dager gamle får de ansvaret for å fôre de yngste larvene.

12-17 dager gamle skal de produsere voks og bygge cellevegger, fordele mat til de som trenger det og være biens vaktmestere.

18-21 dager gamle blir de tildelt oppgaver i biens vaktkorps. De står vakt ved inngangen og beskytter bikuben for ytre angrep.

Fra dagen de fyller 22 dager gamle og frem til deres død etter ca. 40-45 dager jobber de med å fly frem og tilbake til bikuben med innhentet pollen, nektar og vann samt å pollinere planter.


STIKK!
Når en bie stikker et menneske dør de som regel i etterkant, men merkelig nok dør de ikke når de har stukket andre ting. Mothakene i brodden fester seg i vår hud når de stikker og dermed blir brodden sittende igjen med det til følge at biens indre blir ødelagt. Når de derimot stikker andre insekter eller dyr vil ikke mothakene feste seg på samme måte og de kan stikke igjen og igjen.

MATEMATISKE NERDER
Bi-dansen var lenge et mysterium, men forskere har nå funnet ut at bier vet at kloden er rund og at de kommuniserer bl.a. ved å vise vei via vinkler i dansen.
Når en bie har funnet en god blomstereng flyr den tilbake til kuben og danser for å vise de andre hvor det er god mat, eller et bra sted for en ny bikube. I dansen betyr for eksempel 3 runder en viss lengde fra kuben, en plutselig vinkel i dansen indikerer retning.


JORDEN RUNDT PÅ 28 GRAM HONNING
En enkelt bie kan fly ca. 8 kilometer vekk fra kuben i sin søken etter mat. En koloni med bier kan av og til være nødt til å fly 88.000 kilometer for å klare å lage 450 gram med honning. En enkelt bikube kan - i et godt år - produsere så mye som 27,5 kg honning. Til sammenligning trengs det ca. 11 kg honning for at alle i kuben skal kunne overleve vinteren. For at du skal få noe mer å tenke på  .... ca. 2 millioner blomster må besøkes av  biene for at det skal kunne produseres ca. 0,5 kg honning.

KALDBLODIGE
I motsetning til andre kaldblodige dyr, er de istand til å generere varme ved å la kroppen vibrere. En bie som flyr har en kroppstemperatur på 54,5 grader, mens en bie kan bli nesten lammet av kaldt regn og kulde og da makter de ikke engang å fly. I bikuben er det en gjennomsnittstemperatur på 36,6 grader.

HONNINGPRODUKSJON
Honningbiene lager honning ved å samle nektar fra blomstene og blande det med enzymer fra kjertler i munnhulen. Det er denne blandingen som blir lagret i de sekskantede cellene. I tiden det ligger der vil vannet fordampe og blandingen minker til kun 17% av opprinnelig masse. Når prosessen er ferdig er det arbeider-bienes oppgave å legge et vokslag over cellene, slik at honningen holder seg frisk og fin inntil de trenger det som føde, f.eks. i vintersesongen.

OPPRINNELSE
Mange tror at biene opprinnelig kommer fra Amerika, men undersøkelser viser at europeerne tok de med seg dit. De gamle indianerne kalte biene "the white man's flie"

HIERARKI
En bikube er alltid "overbefolket" og med så mange individer samlet på et sted, trengs det et hierarki. I bikuben er dronningen overhodet. Dronningene er vanlige larver som legges i "Dronning celler".  Det er alltid et par "stand by's" i tilfelle dronningen skulle dø.


Ved en dronnings død vil arbeiderbiene (hennes hoff) oppdage dette umiddelbart ved at hennes ferromoner ikke lenger kan luktes. I så tilfelle vil arbeiderne umiddelbart starte "contingency planen" med å oppadle en ny dronning fra en av larvene som ligger "på vent" i en av dronningcellene. Den nye dronninglarven må ikke være eldre enn max 3 dager.

LYNNE
Bier har lynne, akkurat som oss mennesker. Hvis det er mange hissige bier eller temperaturen stiger i bikuben og det er mye amperhet, kan man faktisk endre på dette ved å bytte ut dronningen. Mange birøktere har god erfaring med dette! 

 

 Tusen takk for at du leser bloggen vår. Vi håper du har fått nyttig og interessant påfyll. :) Skulle du ha venner som kanskje ville like å lese bloggen, håper vi at du anbefaler den videre. 

Vi ønsker en riktig god påske!

Bilder og info fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar