Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

4. mars 2016

Vår i sikte!

De fleste som har en hage begynner å kjenne kløe i hendene etter å få ta den ibruk igjen. Vi savner å kjenne varme solstråler på nesen, vi savner å kunne rusle rundt i hagen for å se hva som titter opp av spede spirer og løk vi satte i høst. Har det hele overlevd? Det er mange tanker som går igjennom hodet de første vårdagene.



Her er noen tips du kan vurdere å gjøre i den spede vårfasen:

1. Ta en titt rundt på tomten. Det er nå du kan se om du har den rette strukturen i hagen. Bed og kanter, busker og trær, gangveier og plassering av løse elementer. Er det en harmonisk rød tråd i det hele? Bør det flyttes rundt på noe eller kanskje om-struktureres?  Er det blitt satt opp en ny varmepumpe ila vinteren? Kanskje trenger den noe som kan skjule den om sommeren?  Ta bilder nå og funder et par kvelder over hvilke tiltak som trengs.

2. Ta en gjennomgang av lave støttemurer og kantinger. Er det løse stener eller er det noe som har sunket? Anskaff en pose med sand, slik at du kan fylle under steinleggingen der det er blitt søkker.

Står alle espaliéer og lé-vegger stødig? Bør de males eller stelles? Husk at det er nå, det lønner seg å bestille hjelp til større anleggs-oppgaver. Til sommeren er det for sent.

3. Forsøk å huske hvilke ønsker du hadde sist sommer. Manglet du høye planter? Manglet du bunndekke? Manglet du kant-beplantning. Hva ønsket du deg? Skriv ned en liste og se om det er noe du allerede nå kan tilrettelegge for.


4. Bestill frø og skaff deg en oversikt over hvilke som bør forspires og hvilke som kan såes direkte på voksestedet. Gå gjerne til anskaffelse av en enkel vekstlampe, det borger for at de små plantene blir mer kraftige og mindre lang og pinglete.

5. Gå igjennom redskapene dine Er spader og hagesaker skarpe nok? Er de rene og trehåndtak satt inn med olje? Hva med arbeidshandsker? Ligger de i en haug med stive, jordete, krøllete "hender"? Hvilke må kastes og hvilke er det verdt å satse videre på? Gi dem en skikkelig rengjøring eller sørg for å kjøpe nye nå. Er du heldig, kan du kjøpe til fjorårets pris. Hageredskap og bruksting stiger gjerne i pris straks sesongen begynner å blomstre. ;)


6. Skal du beskjære busker eller trær? Det er smart å beskjære før små knopper springer ut. Husk også at den busken som trives i full sol, kanskje nå har fått naboer som gjør at den står i skygge. Må du foreta flytting? I så tilfelle er det smart å grave hullet den skal flyttes til før du graver opp planten.

7. Ukrudt forgår ikke så lett - sier danskene.... men hvis du, straks jorden er tørket opp om våren, begynner å fjerne ugress, vil det gå lekende lett i forhold til når jorden er blitt mer tett og røttene har fått godt feste. Jo tidligere du begynner å luke - jo enklere arbeid blir det!


8. Gå til innkjøp av næring. Gå gjerne for et generelt valg medmindre du har bygget opp bedene dine etter  forskjellige pH-verdier. Blåkorn er greit hvis du da ikke er på det økologiske. Noe av det beste gjødselvannet du kan få er brenneslevann - men utstyr deg med gassmaske, for det kan være en prøvelse for noen og enhver.

9. Sørg for å få oversikt over økologiske regjøringsmidler til drivhuset. Hvis du har matplanter som vokser tett på drivhuset, skal du tenke på at alt vannet fra rengjøringen går ned i bakken der plantene henter det opp igjen....


10. Nyt våren. Drikk solskinn og senk skuldrene! Lytt til fuglesangen og følg med på utviklingen!

GOD VÅR!


Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar