Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

19. mars 2016

ØKOLOGISK - ja takk!

Munkholmproduktene kjøper du hos Herr&Fru Jørgensen i Sandefjord :)
Ren velvære. Fri for tilsetningsstoff, kjemiske formler og annet hokuspokus - bare ren og skjær økologisk velvære fra naturens egen side. Slik kan du beskrive produktene fra danske Munkholm.

Hvorfor ikke komme innom Herr&Fru Jørgensen og kjøpe deg en velværepakke, nå som du har et par dager du kan sette av til skikkelig rengjøring og pleie av kroppen før den skal luftes under sommerens sol? Vi har deilige såper, oljer, sminkefjerner, duftlys, håndsåpe og oppvaskmidler, øyekrem, håndkrem, ansiktskrem, barberkrem & barbersåpe, babyoljer, hårshampoo og ikke minst ansiktsmasker.  ALT ØKOLOGISK!  Synes du ikke at du fortjener et par timers ekstra omtanke i påsken?

Det er nok viktig å tilføre huden både fett, fukt og næring, særlig for oss som lever i byer og er omgitt av forurensning. Dessuten er det nordiske klimaet antagelig ikke det beste for sarte huder.

Vi lar oss lett lure av rynkekremer og andre vidunderprodukter.
Huden er vårt største organ, og mange forskningsrapporter konkluderer med at ukritisk bruk av kosmetiske produkter kan påvirke oss helsemessig.
Parabener er brukt i omlag 80 prosent av all kosmetikk og pleie­produkter, også i kremer beregnet på spedbarn. Konserverings midler, i tillegg til mye annet mystisk, tilsettes - blant annet for holdbarheten. I økologiske produkter er ikke parabener tillatt.

Innvilg deg en personlig spa-stund i påsken, men produkter fra Munkholm :)
Økologisk vin er også et aktuelt påsketema - helårs også ... her er litt info. :)

Sebastian Bredal, - en av norges 3 "Master of wine" forteller at det blir stadig flere viner i Vinmonopolets hyller som er laget etter metoder som regnes for økologiske eller biodynamiske. Omfanget øker fordi etterspørselen øker. Men hva skiller disse vinene fra de konvensjonelle?

Konvensjonelt dyrkede druer kommer fra et moderne landbruk der kunstgjødsel og sprøytemidler tas i bruk i ganske stor grad. Et fornuftig bruk av sprøytemidler innebærer at man sprøyter først når man må, og bare på råteutsatte steder i vinmarken. Dette er effektivt for avlingen men ikke så bra for din kropp. Likevel, som en reaksjon på det moderne og effektiviserte jordbruket der sprøytemidler og kjemikalier får råde, har svært mange vinprodusenter gått tilbake til tidligere metoder å dyrke vin på.

Økologisk vindyrking
Druer fra økologisk landbruk blir ikke utsatt for kjemiske sprøytemidler mot insekter, råtesopp og ugress. Vinmarkene blir heller ikke tilsatt kunstgjødsel. Den økologiske vinbonden står på grunn av dette overfor spesielt to utfordringer som ikke andre økologiske bønder har: For det første; på en vinmark kan det ikke drives vekselbruk. I andre økologiske jordbruk er det nettopp vekselbruket som for en stor del gjør at bonden kan unngå kunstgjødsel. Vinplantene står jo gjerne i jorda over 25 år – i mange tilfeller langt lenger. Til en viss grad kompenseres for dette ved å dyrke såkalte ”cover crops” som kløver og erteblomster mellom vinrankene. Og før nyplanting kan bonden la marken ligge brakk noen år og hente seg inn igjen med tilførsel av næring fra andre planter.
Litt å tenke på, men verdt å betale litt ekstra for - og samtidig vite at man ikke fyller kroppen med insekstmidler og giftstoffer! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar