Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

11. november 2013

De små vennene trenger hjelp!

Faste vintergjester
Straks insektene går i dvale, trenger småfuglene litt hjelp matmessig.
Det viktigste for småfuglene er å ha jevn tilgang til mat vinteren igjennom. Hvis maten tar slutt ett sted, søker de seg til andre foringsplasser. Mange fugler liker å forholde seg til samme fôringssted om vinteren mens noen arter dukker opp bare en gang iblant.

Utenfor mitt vindu har jeg hengt opp et fuglebrett og når det er tomt, kommer det en spesiell kjøttmeis og kakker på vinduet. Her er min faste gjest:
Forsøker den og fortelle meg at vinduene burde vært pusset?
Forskjellig smak
Dersom du vil trekke til deg mange forskjellige arter, bør du sørge for å ha variert fuglefôr. En annen ting som er viktig å tenke på, er at noen fugler kan spise hengende i en frøautomat, mens andre arter spiser på bakken. Ved å legge forholdene til rette for de ulike fuglene, kan man oppleve at et titalls forskjellige arter stikker innom bare på én dag. Ettersom ikke alle fuglene spiser den samme maten, er den aller viktigste tilpassingen man kan gjøre; å fôre med forskjellig mat.

Fôrtyper

Solsikkefrø er en ”allrounder” som mange fugler setter stor pris på. Arter som grønnfink, dompap og spettmeis kan sette til livs store mengder frø i løpet av kort tid.

Villfuglblandinger med ulike frøtyper inneholder gjerne havre, som blant annet er meget populært hos gulspurv og gråspurv. Disse spiser aller helst fra bakken, så det kan lønne seg å strø frøblandingen direkte på bakken. 

Villfuglblanding tiltrekker seg flest forskjellige arter.

Meiseboller er en blanding av fett og frø, og som navnet tilsier er den aller mest populær hos meisene. Hvilke frø som er i meisebollene, og andelen av disse, varierer fra produsent til produsent. Dersom du forer med store meiseboller kan også flaggspetten komme og forsyne seg. Den henger i selve bollen og spiser, så de små meisebollene egner seg dårlig for flaggspetten.
Nei, ingen UFO, men en holder for meiseboller - slik den ser ut i butikken.
1-2-3 Vips, du har en mesebolleholder ved å dra i begge ender!
Snadder for meisefugler og Flaggspett! Du kan også legge epler i den!
Nøtteposer med usaltede jordnøtter får du kjøpt i små poser, og er populært hos blant annet meiser og grønnsisik.

Havrenek hører julen til, men julekortmotivet med havrenek fulle av dompap er litt misvisende ettersom dompapen helst spiser solsikkefrø. De fleste fugleartene foretrekker faktisk solsikkefrø fremfor havrenek, men gulspurv og gråspurv kan sette pris på havrefrøene.

Ikke alle fuglene spiser frø, og da kan man fore med frukt eller bær. Overvintrende troster setter gjerne stor pris på en epleskrott. 

Brødsmuler kan deles med småfuglene. Rødstrupe og gjerdesmett, som ikke spiser solsikkefrø og meiseboller, setter stor pris på brødsmuler.

Også kokte poteter og havregryn har av mange vært brukt med hell. Man kan også fryse ned rognebær om høsten og legge de frem om vinteren. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar