Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

5. november 2013

Amaryllis til jul!

Du vet det nærmer seg jul, når de skikkelig platinum-husmødrene drar frem tørre løker fra de innerste kjellerrommene og danderer de i vinduene. Jeg kan fremdeles huske min mors merkelige beplantninger, hvor løken ikke var skikkelig tildekket .... javel, tenkte jeg .... og lurte på hva hun holdt på med. Lite ante jeg da; at det er akkurat slik det skal gjøres! 


Amaryllis er en kjær juleplante med sine store sjenerøse blomsterklokker. De klassisk røde eller kritthvit er kanskje de fargene vi sterkest forbinder med julen. Men i dag er det en mengde ulike varianter, og noen av de blomstrer faktisk heller til våren. Hvorfor ikke prøve en sukkerstang-stripete eller en cool limegrønn?

En amaryllisløk bruker fra seks til ti uker for å blomstre. Du behøver ikke bekymre deg for at den ikke skal blomstre til jul, for de fleste Amaryllisplantene tilgjengelig i butikk nå, er programmert til å blomstre akkurat i tide til jul.

Hvis du ønsker å dyrke frem Amaryllis selv, bør du velge en solid og tørr løk. Trikset er da å gjenopplive den, og det gjør du ved å sette løken på toppen av et glass vann, slik at de tørre røtter akkurat når ned til vannoverflaten. La røttene svelle en dag eller to og så er det tid for å plante.


Slik gjør du:

1) Sett løken i en solid blomsterpotte og dekk ca. en tredjedel med vanlig blomsterjord. Gi godt med vann ved planting.

2) La stå løken stå lyst, i romtemperatur. Setter du den i en vinduskarm over en varmeovn, vil varmen fra varmeelementet gir løken et ekstra piff i veksten.

Når knoppen begynner å vokse, er det på tide å begynne å vanne forsiktig. Det er viktig å la jorda tørke opp mellom hver vanning. Gir du for mye vann, kan stilken fort bli vaklevoren. Hvis det skulle skje, er det smart å  støtte opp stilken med en blomsterpinne, slik at den ikke knekker når den store tunge blomsten folder seg ut.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar