Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

14. oktober 2016

Jordskokker



Jordskokk er en rotknoll som trives godt i en fyldig og kremet suppe. Du kan gjerne nyte den som hovedrett, men selv synes jeg denne suppen passer ypperlig som forrett i et festelig lag. 

For her har jordskokksuppen tatt på seg feststasen og blir prydet med deilig spekeskinke, noen dråper olivenolje og friske krydderurter. I tillegg kan du også sprøsteke noen tynne jordskokkskiver som tilbehør. Suppen og garnityret kan fint lages på forhånd, og suppen varmes opp rett før servering. Kjekt, ikke sant? Til middag til 3 eller som forrett til 6 trenger du omtrent:

KREMET JORDSKOKKSUPPE

    ca. 500 g jordskokker
    2 sjalottløk, finhakket
    2-3 hvitløkfedd, finhakket
    smør til steking
    1/2 dl hvitvin (kan sløyfes)
    2,5 dl god kyllingkraft (jeg benyttet den fra Jacobs)
    5,5 dl H-melk
    1,5 dl kremfløte
    1/2 sitron, saften (smak til)
    olje til steking av jordskokkchipsen
    salt og pepper

GARNITYR OG TILBEHØR

    Jordskokkchips
    75-100 g god spekeskinke, sprøstekt
    (sitron)timian
    litt god olivenolje
    brød eller krutonger


SLIK GÅR DU FREM:
 
Fres løk og hvitløk i smøret, til løken er blank og myk, men uten at hvitløken tar farge. Skrell ca. 400 gram av jordskokkene, skjær dem opp i jevnstore biter, og la dem surre med. Tilsett hvitvinen og la det nesten koke inn, og tilsett deretter kraft, melk, fløte. La det koke til jordskokkene er møre og fine. Når jordskokkene ferdig kokte kjører du suppen jevn med en stavmikser eller foodprosessor. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Mens suppen koker sprøsteker du spekeskinken. Legg skinkeskivene på et bakepapirkledd stekebrett og stek det ved 180 grader i 5-10 minutter, til skinkeskivene er sprø. Legg skivene deretter på litt kjøkkenpapir frem til de skal serveres. Skjær resten av jordskokkene i tynne skiver, og sprøstek dem i litt olje. La jordskokkchipsen renne av på litt kjøkkenpapir, og strø litt flaksalt over.

Server suppen med sprøstekt spekeskinke og jordskokkchips som garnityr. Drypp over noen dråper av din beste olivenolje og gi suppen en dryss med frisk (sitron)timian. Serveres med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt suppebrød eller krutonger.


 Bilder fra internett  Tekst fra Trines matblogg

2 kommentarer:

  1. Jordskokk er en fantastisk grønnsak, og blomst også. Ha en fin helg, hilsen ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

    SvarSlett
  2. Så hyggelig med kommentar fra deg Ingeborg. Ja, jordskokken er en spennende og "anderledes" kulturplante som har en spennende historie! :) Fin helg til deg! :) Hilsen fra Marit

    SvarSlett