Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

7. mai 2013

Ansikter mot verden!


Portrettfotografering høres høytidelig ut og jeg skulle ønske jeg kunne gjøre mye mer av det! Når jeg nå engang får tid ...   ? .... skal jeg gjøre mye mer av det.  Ansikter og øyne forteller så mye og det er interessant å forsøke å lese skjebner ut av et uttrykk! Stolthet, oppgitthet, glede, sort, nyskjerrighet, undring osv.

Jeg har laget en liten collage over de menneskene jeg møtte i Hellas for noen år siden. Kanskje du også kan få noe ut av å studere deres ansiktsuttrykk - mange av de er fascinerende! :)  Klikk på bildet og du får det opp større! 
Alle bildene ovenfor er tatt i situasjoner hvor menneskene  er spontane. Det kan ofte ødelegge muligheten for et godt portrettbilde. 

Her er noen tips til hvordan du kan lage gode portrettbilder:

Flytt så mye som mulig av det som står foran personen, eller se om du kan ta bildet fra et annet ståsted så bakgrunnen fremstår så ryddig som mulig. 

Gå nærmere! La modellen fylle så mye som mulig av bilderuten, og velg gjerne stående bildeformat for best mulig plassutnyttelse. Når man velger kamerastandpunkt, vil det nesten alltid være best om man fotograferer i øyehøyde med motivet.

Det beste portrettobjektivet er ofte et moderat teleobjektiv, med brennvidde mellom 80 og 100mm. Videre vinkel gir forvrengning av ansiktet. Jo større vidvinkel – jo større nese!
Så å si alle kameraer har portrettprogram, hvor kameraet da velger en ganske stor blenderåpning. På denne måten fremstår hovedfokus skarpt og bakgrund blurry.

Med blitz blir lyset blir flatt og hardt, og hudtonen blir ikke gjengitt korrekt. Klarer man derfor å benytte seg av det naturlige lyset, gir det oftest mye bedre resultat.
Bilder ute er da det enkleste alternativet. Ute vil lysets retning og styrke være avgjørende for portrettets karakter. Det beste fotolyset finner man ved lett overskyet vær.
Medlys er som oftest ikke så gunstig, siden det kan få modellen til å myse og gir dype skygger i ansiktet.

Er man inne, kan modellen plasseres i nærheten av vinduet – innfallende lys gir stemningsfulle bilder. Pass bare på stille hvitbalansen i kameraet så den er tilpasset fargetemperaturen!

Bilder (c) Marit Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar