Helstekt kylling med ovnsbakte grønnsaker
Dette er like godt til hverdags som til festmat. Du
må bare sørge for å varme opp stekeovnen, kjøpe en stor, fersk kylling og masse
smakfulle, sunne og fargerike rotgrønnsaker.
Ca 60 minutter + nok til 3 - 4 personer
1 fersk Kylling (Dette får
du i butikken der du kjøper grillet kylling, bare be om å få en som ikke er
grillet. Noen ganger er disse ferdig krydret, men det går fint. Du kan også kjøpe vakumpakket landkylling.)
Salt og pepper
4 Kvaster frisk Rosmarin
1 sitron
½ hvitløk
Smør til steking
Hyssing av bomull
Ovnsbakte rotgrønnsaker
200g poteter
200g gulerøtter
100g kålrabi
100g sellerirot
200g fennikel
3 stk hvitløksbåter
3ss olivenolje
4 Kvaster frisk Rosmarin
2ss smør
0.5 sitron
2ss persille
Salt og nykværnet pepper
Begynn med kyllingen:
Velg en kylling på ca 1,5
kg. Tørk den godt innvendig med tørkepapir.
Stapp inni friske
krydderurter, hvitløk og revet sitronskall. Dryss inni salt og pepper. Bind opp
med bomullshyssing.
Brun kyllingen i smør i
panne på alle sider. Strø over godt med salt og pepper.
Legg kyllingen på rist
over en langpanne og stek ferdig i stekeovn ved 180 grader – 175 grader på
varmluft – i underkant av en time, eller til steketermometeret viser 65 grader.
Når kyllingen stekes på
rist, blir også undersiden deilig sprø.
Fjern hyssingen. La den
stekte kyllingen hvile 15-20 minutter før du deler i porsjonsstykker, slik at saften
får fordele seg i fuglen. Pakk den inn i alu-folie mens den hviler, slik at den ikke blir kald. (Husk å sette inn grønsakene de siste 5 minuttene av kyllingens steketid)
Server gjerne hele formen
på bordet. Godt brød hører med.
Ovnsbakte
rotgrønnsaker
Velg ut forskjellige sorter
rotgrønnsaker. Skrell
grønnsakene og del i jevnstore terninger.
Skrelt jordskokk må evt. strykes med
sitronsaft så ikke bitene blir brune. Fennikel deles i båter.
Samle alt i en stor bolle
og vend i olje til alle biter er dekket. Hell alt i langpannen.
Dryss over smørterninger og vend inn knuste hvitløkbåter.
La grønnsakene steke
i 20-25 minutter, dette tilsvarer store deler av hviletiden til kyllingen, så ikke sett de inn for tidlig! Det er jo viktig at kylling og grønsaker er ferdige og like varme når de skal serveres. På grunn av dette bør du ha to langpanner klare; én til å ha under kyllingen når den steker og til å samle opp kraft (som helles over grønsakene innen de settes inn), den andre til å steke grønsakene i. Evt. fennikelbåter vendes i mot slutten av steketiden; de
trenger kortere tid enn de andre grønnsakslagene.
Vend rundt på de stekte
grønnsakene. Rør inn hakket persille og revet sitronskall like før servering.
Bruk stekesjyen som saus.
Her skal det ikke mye "pynt" da rotgrønsakene selv skal få spille hovedrollen smaksmessig! :) |
Lykke til! :)
Bilder (c) Marit Jørgensen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar