Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

14. mai 2013

Klukk klukk klukk ..... noe av det beste!

Helstekt kylling med ovnsbakte grønnsaker


Dette er like godt til hverdags som til festmat. Du må bare sørge for å varme opp stekeovnen, kjøpe en stor, fersk kylling og masse smakfulle, sunne og fargerike rotgrønnsaker.

Ca 60 minutter +  nok til 3 - 4 personer

1 fersk Kylling (Dette får du i butikken der du kjøper grillet kylling, bare be om å få en som ikke er grillet. Noen ganger er disse ferdig krydret, men det går fint. Du kan også kjøpe vakumpakket landkylling.)

Salt og pepper

4 Kvaster frisk Rosmarin

1 sitron

½ hvitløk

Smør til steking

Hyssing av bomull



Ovnsbakte rotgrønnsaker

200g poteter

200g gulerøtter

100g kålrabi

100g sellerirot

200g fennikel

3 stk hvitløksbåter

3ss   olivenolje

4 Kvaster frisk Rosmarin

2ss   smør

0.5   sitron

2ss   persille

Salt og nykværnet pepper

Begynn med kyllingen:


Velg en kylling på ca 1,5 kg. Tørk den godt innvendig med tørkepapir.

Stapp inni friske krydderurter, hvitløk og revet sitronskall. Dryss inni salt og pepper. Bind opp med bomullshyssing.

Brun kyllingen i smør i panne på alle sider. Strø over godt med salt og pepper.

Legg kyllingen på rist over en langpanne og stek ferdig i stekeovn ved 180 grader – 175 grader på varmluft – i underkant av en time, eller til steketermometeret viser 65 grader.

Når kyllingen stekes på rist, blir også undersiden deilig sprø.

Fjern hyssingen. La den stekte kyllingen hvile 15-20 minutter før du deler i porsjonsstykker, slik at saften får fordele seg i fuglen. Pakk den inn i alu-folie mens den hviler, slik at den ikke blir kald. (Husk å sette inn grønsakene de siste 5 minuttene av kyllingens steketid)


Server gjerne hele formen på bordet. Godt brød hører med.



Ovnsbakte rotgrønnsaker

Velg ut forskjellige sorter rotgrønnsaker. Skrell grønnsakene og del i jevnstore terninger. 

 

Skrelt jordskokk må evt. strykes med sitronsaft så ikke bitene blir brune. Fennikel deles i båter.

Samle alt i en stor bolle og vend i olje til alle biter er dekket. Hell alt i langpannen. Dryss over smørterninger og vend inn knuste hvitløkbåter. 

La grønnsakene steke i 20-25 minutter, dette tilsvarer store deler av hviletiden til kyllingen, så ikke sett de inn for tidlig! Det er jo viktig at kylling og grønsaker er ferdige og like varme når de skal serveres. På grunn av dette bør du ha to langpanner klare; én til å ha under kyllingen når den steker og til å samle opp kraft (som helles over grønsakene innen de settes inn), den andre til å steke grønsakene i.  Evt. fennikelbåter vendes i mot slutten av steketiden; de trenger kortere tid enn de andre grønnsakslagene. 


Vend rundt på de stekte grønnsakene. Rør inn hakket persille og revet sitronskall like før servering. Bruk stekesjyen som saus.


Her skal det ikke mye "pynt" da rotgrønsakene selv skal få spille hovedrollen smaksmessig! :)
 Lykke til! :)


Bilder (c) Marit Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar