Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

11. mai 2013

Onkel Bjørn

Onkel Bjørn var en artig skrue, som levde og åndet for matlaging!
Han eksperimenterte og sjonglerte med oppskrifter til noen og enhvers nyskjerrighet, og et av resultatene får du her.  Onkel Bjørns brød, er et anderledes brød som er enkelt å lage, smaker godt og er supersundt!

Jeg baker det selv hver uke. Av oppskriften fyller du 3 brødformer. Brødene blir saftige og lar seg fryse/tine uten at de smuldrer etterpå. Frys de halve, så har du alltid ferskt brød til frokost!

Her er oppskriften, for de som vil satse på godt hjemmelaget, istedetfor bakerens brød med palmeolje og alskens rariteter vi ikke er informert om.....

Start med å sette stekeovnen på ca. 30 grader - for heving.

Til 3 brød trenger du følgende:

400 gram siktet hvetemel
600 gram sammalt hvetemel (evt. spelt)
400 gram sammalt rugmel
350 gram byggmel

Tilsett litt sosikkekjerner, linfrø eller nøtter etter smak og behag. :)

Bland inn;

1 pose tørrgjær
1 ss salt
1/3 dl olivenolje
ca 1,8 dl vann


For å gi brødet litt ekstra smak tilsetter jeg også oppklippede aprikoser og fikner i tillegg til en neve knuste hvalnøtter.

Bland alt sammen i kjøkkenmaskinen (blir mye deig, så du må ha en stor maskin!) Deigen skal være litt løs. Sett inn i ovnen til heving (ca. 40 min). Når deigen er skikkelig hevet, tas den ut og slås ned (istedetfor elting). Sett deigen igjen til heving (ca 30 min).
 

Smør 3 brødformer og fordel deigen i disse når den er ferdig hevet for andre gang. Sett på midterste ribbe og still temperaturen på 200 grader. Når 200 grader er nådd - står brødet der i ca. 10 min for å få farge, så stilles gradene ned til 130 grader og brødene står i denne temperaturen i ca. 1 time.
 

Når du tar ut brødene av ovnen/formen, og du banker under, skal det lyde hult.  La brødene hvile litt innen du skjærer i de. 


Lykke til! :)
Alle bilder (c) Marit Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar