Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

15. mai 2013

Snart nødvendig igjen?


Allerede i Cæcars tid i Romerriket, for selv da var byene tett befolket, hadde byfolk parseller utenfor bymurene, hvor de dyrket grønsaker og frukt til matauk. Dette er en skikk som har har holdt stand helt frem til våre dager, og i dag kalles parsellene for kolonihager.

Petter Nøvik, med den fine tittelen statsgartner, kan muligens utropes til kolonihagenes far. I 1897 holdt han et foredrag i Selskapet for Norges Vel om ”Småhaver for byarbeiderne”. Nøviks tanke var å gi arbeidere, som fra før levde på byens stengrunn, en mulighet til å få seg en jordlapp og et liv i det grønne. Her kunne de drive matauk og dyrke et sunt sosialt felleskap. Nøvik sådde tanken om kolonihavene, og da denne var ferdig utvokst ti år senere hadde alle de politiske partiene i bystyret JA til kolonihaver på sine programmer.

I Norge oppsto dermed den første kolonihagen i Kristiania i 1907, da kommunen la ut parsellstykker på byens gamle søppelfylling. Interessenter søkte kommunen om å få leie parsell, og tildelingen skjedde etter en sosial profil. Hagene var først og fremst ment for barnefamilier i boligblokker og byleiligheter, som trengte rekreasjon og et sted for å dyrke egen mat.

Til å begynne med var det kun tillatt å bruke parsellen til matauk. Snart ble det tillatt å sette opp skur til redskaper, og senere ble det lov å sette en liten hytte på parsellene i flere av de etterhvert økende hageflekkene.

En kolonihage drives i fellesskap av leietakerne, ikke ulikt et sameie. Det er felles ansvar for fellesområder og felles bygninger, men hver parselleier driver sin egen parsell, steller egen hytte og dyrker og beplanter eget område innenfor de reglene som er etablert i kolonihagen.

Kolonihagene drives idag etter "nostalgiske" prinsipper. Det er ikke lov å legge inn vann, men strøm kan man ha. Det kreves at man har grøde - det skal ikke være en bynær hytte, men et sted der man dyrker markens grøde.

Med så mange E-stoffer som finnes i den maten vi kjøper i butikken idag, er det ikke underlig at fler og fler fokuserer på å dyrke selv. Sesonger skal fremover bl.a. følge utviklingen i en moderne kolonihage. Så; - for de som er interessert i dette, følg med fremover under etiketten "Kolonihage".


Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar