Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

28. mai 2013

Markens første grøde

                                                                        Bilde fra internett
Vi har hatt første måltid med avling fra egen grøde! Nå skal det sies at grøden egentlig kom av seg selv, - i rekordfart bokstavelig talt, men allikevel er det ekstra gøy å lage mat fra egen hage.

Som de fleste kanskje kan tenke seg er det rabarbraen som vokste så det knaket og som ba om å bli plukket. Jeg tok med et par stilker hjem,  - akkurat nok til å lage en deilig rabarbrasuppe til patriarken og meg selv.

Rabarbrasuppe er superlett å lage, og er en herlig avslutning på et hvilketsomhelst måltid, og du skal få oppskriften her .... men først litt om det som alle er litt usikre på når det gjelder rabarbra:

Litt om OXALSYRE  ....
........ hvem har ikke en skrekkhistorie på lager fra bestemors kjøkken?
Historiene er nok ganske overdrevet - heldigvis! Rabarbraen består av rotstokk, stilker, blad og blomst. Både stilk og blomst er spiselig. Den spesielle rabrabrasmaken støttes av Oxalsyre og det er denne som har gitt opphavet til mang en skrekkhistorie fra gammelt av, og som bl. a. også er årsaken til at det sies at man ikke skal høste rabrabra etter St. Hans. De unge stilkene har minst Oxalsyre, så vil du unngå å plukke stilker som begynner å bli trevlete og ha høyt innhold av syre, skal du altså plukke de omkring St. Hans. Stilkene som kommer opp på nytt etter 3-4 uker er fullt spisbare og de fleste rabarbraelskere høster til langt uti august.

Oxalsyren finnes for det meste i bladene og roten, og spiser du mer enn 5 kg (!!!) så vil du kunne gjøre stor skade på både galle og nyrer, men hvem spiser flere kilo av røttene og bladene til en rabarbra??? Stilkene inneholder ca. 0,5 gram pr. 100 frisk vare, og du skal sette til livs utrolig store mengder før du begynner å nærme deg en grense hvor du bør stoppe! :)

Litt om hvordan du dyrker rabarbra
Har du en rabarbra i hagen, skal du huske på å gi den litt organsisk gjødsel. Planten trives best i næringsrik jord, gjerne mullholdig og med god drenering,  - men som de fleste har oppdaget er den meget tilpasningsdyktig! Den kan godt stå i leirjord, bare plasser den slik at vannet ikke samler seg rundt roten, men renner vekk. Skal du plante flere planter sammen, skal du regne ca. 60 cm bredde pr plante. Ikke plant den dypere enn ca. 5 cm under bakken. Beste plantetidspunkt er tidlig på våren eller sent på høsten. Husk at den ikke må ha gress eller ugress for tett innpå seg. Men et lettere lag med gressklipp er god jødsel for planten.

Etter å ha plantet, skal du gjødsle og vanne godt det første året og la planten få vokse seg sterk uten at du høster fra den. På denne måten vil næringen fra de første bladene gå tilbake til roten ved nedvisning om høsten, og sørge for at roten vokser seg sterk slik at den orker å produsere stilker til de neste sesongene årene fremover.

                                                                                                                                  Bilde fra internett
Rabarbrablomstene er vakre, men siden blomstringen stjeler veldig mye næring fra planten, er det best å skjære vekk blomsterstanden innen den går i blomst .... dessverre! Hvis du har lyst til å bruke den som blomstrende plante, kan du etterhvert dele din rabarbra og sette en fradelt plante i blomsterbedet, som da får lov til å blomstre så mye den vil! :)

Litt om høsting
Når du høster rabarbra skal du aller helst plukke slik at stilkfestet følger med. Hvis du skjærer eller bryter stilken, kan du risikere råte og at denne går inn i roten. Høst aldri mer en ca. 1/4 av planten av gangen. Er dere mange som liker rabarbra, kan det av den grunn lønne seg å ha flere planter.

                                                                                                      Bilde fra internett

Litt om oppbevaring
Rabarbrastilkene skal oppbevares kjølig. Det beste er å putte de i en plastpose med huller i, slik at fuktighet opprettholdes.
Hvis du ikke er i nærheten av et kjøleskap el. l., har man funnet ut at ved å pakke stilkene inn i et stort rabarbrablad, holder de seg friske lenge. Bladet har en slags kjølende effekt på stilkene når de brukes som innpakningspapir.

ENDELIG - den enkleste oppskriften av rabarbra som matvare ... men det kommer flere oppskrifter- jeg lover! Jeg er nemlig over gjennomsnittet interessert i rabarbra! :)

Du trenger:   250 gram rabarbrastilker
                     1 liter vann
                     200 gram sukker
                     1 1/2 spiseskje potetmel
Gjør slik:

1) Vask og skrell stilkene og skjær opp i fingertykke biter. Kok bitene i vann og sukker til rabarbraen begynner å gå istykker, ca. 5 -10 minutter.

2) Rør potetmel ut i litt kaldt vann til en jevn, tynn røre og hell det i suppen i en tynn stråle mens du rører godt. La suppen få et oppkok.


Suppen kan nytes både varm og kald. Hvis du ønsker kald, avkjøler du den i kjøleskapet.

Som tilbehør smaker det supergodt med vaniljekesam, pisket krem eller vaniljeis!
Serveres og nytes med kjærlighet! :)
Bilder (c) Marit Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar