Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

19. mai 2013

10 gode tips til nybegynnere innen dyrking av grønsaker!

Nybegynner i hagen og lys til å dyrke grønsaker? 
Her er noen tips, så du slipper å feile! :)



1.
Hvis det allerede finnes blomsterbed på tomten; vent og se hva som kommer opp innen du planlegger alt nytt.

2.
Lag gjerne en plan over det du ønsker å dyrke innen du går i gang

3.
Gjør jordforbedring!
Uansett om du har leirjord eller sandjord er det bra å tilføre formuldet organsisk materiale, som for eksempel kumøkk, kompost eller torvstrø. Dette gjør bl. a. at avlingen får mye bedre forhold og vil bli mye bedre i størrelse og smak.
4.
Hvis du ikke rekker å dyrke opp hele tomten, kan du bl.a. så kløver eller Honningurt på noen av stedene som allikevel står tomme. Disse plantenes røtter gjør jorden godt og du kan faktisk grave ned alt sammen i jorden etter sommeren er over – deilig næring til jorden blir det! 
5.
Hold et øye med ugresset. Rotugress, som for eksempel Skvalderkål og Tistler sprer seg via rotsystemet under jorden og bør graves opp. Alternativt kan du dekke hele området med tykk, sort plast og la den ligge i en hel sommer.
Frøugress, som strå og arve, bør du luke bort med jevne mellomrom, og sørg for å gjøre det før de går i blomst. Løvetann, for eksempel, sprer seg  både via rotsystemet og gjennom luften.

6.
Hvis du er nykommer og ikke har dyrket mye før, bør du holde deg til lette planter i starten. Dette kan for eksempel være salat/rucolasalat, kålrabi, sukkererter, løk, reddiker og purre.
7.
Husk å ha avtalt vanningshjelp med naboen hvis du skal på ferie. Grøden krever ettersyn hele sommeren!
8.
Det er  smart å innføre en daglig inspeksjonsrunde, så kan du enkelt luke vekk nyankommet ugress og evt få øye på skadedyr som har dukket opp.

9.
Plant eller så duftplanter, som har mye nektar. Disse tiltrekker seg bier og humler og sommerfugler. Oregano, Timian, Sommerfuglbusk, Solhatt og Lavendel er noen av slike planter i tillegg til mange andre krydderurter.
 

10.
Husk å høste inn så fort du kan! Sett deg ned og nyt den første selvproduserte sommersalaten, det er en god følelse kan jeg love deg! 
….. og ingen E-stoffer!

Bilde fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar