Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

6. desember 2013

Tips til stell av juleblomstene


Vi klarer ikke å la være! Vi bare MÅ ha noen av de ....  
- og klart vi skal!

Vi går rundt og sparker i frossen jord og lengter dypt og inderlig etter varme og lys! Blomstene gir oss en påminnelse om dette og vi fortjener blomster! De varmer våre frosne sjeler! Husk å glede både nabo og gode venner samt deg selv i julen med en blomst! Det er både billig og hyggelig!


Julebegonia (Begonia x cheimantha)
Julebegonia er også kjent som Juleglede. Utvikling av nye sorter har gjort julebegonia til en mer hardfør plante. Norske gartnere produserer rundt 160.000 julebegonia i året.

Julebegonia må ha mye lys, men ikke direkte sollys og bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann på skålen. Julebegonia trives best ved jevn temperatur og unngå trekk


Alpefiol (Cyclamen persicum)
Vi produsere nesten 700.000 alpefiol i Norge. Blomsten vil ha det lyst, men ikke for varmt. Visne blader og blomster bør fjernes. Pass på å få bort stilkene også, hvis ikke kan planten råtne. Planten krever nokså mye vann. Men unngå at det blir stående vann i skålen. Når den ikke blomstrer, kan du dusje planten. Får planten tidlig gule blader, kan det skyldes for mye eller for kaldt vann. Gjødsle med normal dose hver 14. dag ved blomstring.


Julekaktus (Schlumbergera hybrid)
Denne juleblomsten kan blomstre opptil 6 uker. Julekaktus skal vannes moderat med lunkent vann. Planten tåler ikke at stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørkning mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse. Da behøver ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys. I Norge blir det produsert 160 000 av denne vakre juleblomsten.


Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)
Julestjernen er grei å stelle og er den mest solgte potteplanten som er produsert i Norge, uavhengig sesong. Hele 5 millioner julestjerner selges nå før jul. Det eneste en må passe på med julestjerne er å unngå at den får frost. Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Julestjerner kan godt tørke opp mellom hver gang du vanner. Hvis du plasserer dine julestjerner lyst, bevarer de fargenes intensitet best.


Julerose (Helleborus niger)
Denne planten er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne vinterstid. I stuen bør julerose plasseres lyst og ikke for varmt. Vanningen bør være moderat, og den tåler å tørke opp mellom hver vanning. Julerosen skal ikke gjødsels når den står i potte innendørs. Julerosen kan settes ut i hagen om våren.


Amaryllis (Hippeastrum x hortorum)
Amaryllis på løk har blitt en populær juleblomst i de senere år og i år vil norske gartnere dyrke rundt 400 000 amaryllis. Potten med løk bør settes lyst og varmt, ettersom temperatur er viktig for utviklingen av blomsterstilkene. En vanlig romtemperatur på 20 ºC er bra. Inntil knoppen viser seg i toppen på løken, bør en være forsiktig med å gi vann. Gi gradvis mer vann etter hvert som knoppene og bladene blir synlige. Blomstene utvikler seg først når stilken er vokst ferdig.

Når du kjøper amaryllis som snitt kjøper du den i knopp. De vil åpne seg raskt når du setter dem i vann. Blomstene er praktfulle og kan bli opp til 15 cm i diameter når de er fullt utsprunget.


Asalea (Rhododendron simsii)

Asalea finnes i alle fargesjatteringer av rødt, rosa, hvitt og lilla.

Planten kommer fra Øst-Asia og tilhører slekten Rhododendron. Norske gartnere produserer rundt 600 000 asalea. I tillegg kommer en betydelig import. Blomsten bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

Asalea vil gjerne ha det litt kjølig, så en kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue.

Pass på at asalea ikke tørker ut. Den skal ha rikelig med vann i blomstringstiden. Bruk kalkfritt vann, kan dusjes. Av og til bør asalea senkes ned i en bøtte med lunket vann slik at den får en skikkelig gjennomvanning.


Juletulipaner
Tulipaner på løk er en flott juleblomst. Løkblomster som settes kjølig om natten, får lengre holdbarhet.

Som snittblomst er tulipanen veldig populær. Denne sesongen vil norske gartnere produsere rundt 75 millioner tulipaner og 10 millioner av disse produseres til jul. Tulipaner bør ha god utviklet knopp når du kjøper dem, pass på at knoppene har farge. Ta av papiret rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene. Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene. Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løk blomster. Plasserer du tulipanene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.


Svibler (Hyasinthus orientalis)
Svibler hører julen til. For mange er det ikke jul før man kjenner duften av blomstrende svibler, eller hyasinter som vi også kaller dem. Blomstene er ganske store og velduftende, og sitter i en klase på en nokså kraftig stengel. Det produseres ca 700.000 svibler i Norge. Svibler bør vannes sparsomt. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.

Da skulle juleblomstringen være sikret! Har du spørsmål om inneblomster eller annet, gå inn på hage.no og still spørsmål. Du er garantert svar innen et par dager ... og det beste av alt; det er gratis!
 :)

Alle lesere ønskes en god førejulshelg og husk at hensikten er å nyte, ikke stresse seg ihjel! 

 

 Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar