Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

18. november 2013

Helse i hver hverdagsbit!

Det er ikke vanskelig å leve sundt!!! Sjekk om ikke du har flere av nedenstående produkter, struttende av helse, i kjøleskapet ditt. Håper dette kan inspirere til enda bedre kosthold og bevissthet hos noen og enhver! :)





Yoghurt inneholder melkesyrebakterier som er gode for deg. I tillegg får du vitamin B, kalsium, protein og mange andre nyttige mineraler. 

Yoghurt inneholder både fett og melkesukker, men til tross for dette, regnes det som et  næringsrikt helsemåltid. Yoghurt tilsatt melkesyrebakterien LGG er det aller beste, så sjekk innholdet på boksen før du handler.  Yoghurt som inneholder LGG gjør underverker for tarmfloraen i tarmen. Det samme gjelder for syrnet melk.



Tomat inneholder det fettløselige, røde fargestoffet lykopen, som er kjent som en kreftforebyggende faktor. Jo dypere farge tomaten har, jo mer fargestoff inneholder den. Tomat er en god C-vitaminkilde og i tillegg er Lykopen også bra for kolestrolet. 

Opptaket av lykopen er større fra behandlede tomater, som for eksempel ekte tomatsaus, kokte tomater, ketsjup, tomatsuppe og syltede tomater.
Liker du best rå tomater, anbefales det å tilsette litt olivenolje, da dette fremmer opptaket. 



Fet fisk som ørret, makrell, sild og laks er de største tilførerne av omega-3-fettsyrer. Omega-3- fettsyrer er de viktige syrene som beskytter cellene i hele kroppen. Fet fisk reduserer faren for hjerte- og karsykdommer, reduserer kolesterolet og motvirker betennelser i kroppen.

Ovennevnte fiskesorter inneholder verdifullt protein, og gir deg dessuten vitamin D og jod, som vi har få andre kilder til.
Omega-3-fettsyrene er viktige for synet, læring, psyken og fosterutvikling. Nordmenn spiser generelt for lite fet fisk. Du bør spise fet fisk til middag to ganger i uka. 



Egg inneholder kvalitetsprotein, og har litt fett i eggeplommen. Kvalitetsproteinet trenger kroppen når den skal bygge muskler, tenner, brusk, hår, enzymer, bindevev, immunstoffer og annet vev i kroppen. Det meste av eggeplommefettet er umettet og mykt, noe som betegner sundt fett.

Egg inneholder også verdifulle vitaminer, som de fettløselige vitaminene A, D og E.
I tillegg inneholder egg også kalsium, fosfor og folsyre.  Det er ikke nødvendig å spise store mengder egg for å få i seg nok protein, og den gamle myten om at egg fører til høyt kolesterol stemmer ikke. 



Nyper er en av bærtypene med desidert mest antioksidanter. Antioksidanter er stoffer som forebygger oksidasjon i kroppen.
Oksidasjon kan forklares som at kroppen eldes, eller «ruster» innvendig. Et kosthold rikt på antioksidanter forebygger kreft, hjerte og karsykdommer, og reduserer hastigheten på aldringsprosessen. Antioksidanter kan også være med på å styrke immunforsvaret vårt. 

Tørket nypepulver kan du strø på maten, blande i smoothies og yoghurt, eller blande ut i et glass juice. Du kan også prøve nypesuppe og nypete. 



Olivenolje smaker godt, og er rik på sunt fett og sunne stoffer som kalles polyfenoler og antioksidanter. Kaldpresset jomfruolivenolje  (virgin) har høyest kvalitet og er best på smak. Smaken kan fort bli bitter hvis den brukes til steking, så til steking bruker du enten varmpresset olivenolje eller rapsolje, som tåler veldig høye temperatur.

Olivenolje kan redusere risikoen for hjertesykdommer, og er gunstig for kolesterolet. Utover det, kan olivenolje redusere betennelse, virke blodtrykkssenkende og motvirke blodpropp. Olivenolje bruker du blant annet som dressing, i bakverk, i marinader og tapenader samt i sauser. 



Havre er en korntype som inneholder en rekke mineraler, vitamin B og antioksidanter.
Havre inneholder det løselige kostfiberet beta-D-glukan, som kan få immunsystemet til å fungere bedre, senke det dårlige LDL-kolesterolet og forebygge kreft. 

Du dekker behovet ditt hvis du spiser havregrøt, havregryn, knekkebrød eller brød av havremel. 



Tranebær og tranebærjuice er en god kilde til vitamin C, men bærene er kanskje aller best kjent for å motvirke urinveisinfeksjon. Disse røde bærene inneholder en type antioksidanter vi kaller fenoler. Fenolene gjør at bakteriene som fremkaller infeksjon ikke klarer å feste seg på innsiden av urinveiene. 

Tranebær kan også virke forebyggende på magesår og kreft. Tranebær kan drikkes som juice, og spises rå eller tørket. Bærene kan brukes i kaker, som syltetøy og som krydder i sauser.
En liten neve tørkede bær passer godt i kornblanding og i yoghurt. Du kjøper de ofte i små poser i frukt- og grønsaksdisken på velassorterte matbutikker.



Hvitløk inneholder svovelforbindelser som gir den karakteristiske hvitløkslukten.  Dessverre er det også disse svovelforbindelsene som gir hvitløk spesielt helsebringende egenskaper. Spis derfor hvitløk både rå, kokt og stekt og tenk på at den kan redusere risikoen for kreft, særlig mage- og leverkreft.

Noen mener også at hvitløk kan forebygge forkjølelse, magesår og diaré. Spiser du persille etter et hvitløksmåltid, sies det at dette tar mye av for svovelånden.


Hageeiere burde dyrke disse lettvinte, grønne og krusete bladene som er spekket med næringsstoffer. Her finner vi kostfiber, folsyre, vitamin B6 og kalsium. De høstes etter første frostnatt, da er de best. 

Visste du at 100 gram grønnkål inneholder like mye kalsium som 1,5 dl melk, og like mye vitamin C som tre kiwier? Dessuten er den en god kilde til andre antioksidanter.  I tillegg inneholder grønnkål også vitamin E og C, betakaroten og svovelholdige antioksidanter, som kan forebygge kreft. Grønnkål er fin i stuinger, wok eller til å lage suppe av. 
 

 Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar