Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

21. januar 2014

Hottie biscottie - eller Franske makroner!

For å kunne fråtse i disse til helgen, bør du gjøre innkjøpene idag og bake imorgen!
                                                   Franske makroner

Du har sikkert sett dem! På alle caféer, interiørbutikker og hos bakeren! Franske Makroner har fått en ny gullalder og det kan ikke nektes for at de er utrolig gode. Jeg skal innrømme at jeg ikke alltid føler like stor trang til å spise turkise og gressgrønne kaker, men de smaker sikkert like godt de også!


Historien forteller at det var italienske Catherine di Medici og hennes hoff som innførte makronene til Frankrike tidlig på 1500-tallet, men de beholdt de for seg selv! Det var først da to nonner på rømmen, under den franske revolusjon (1789–1799), satte i gang pressa for å livnære seg av folks søthunger, at makronene fikk et oppsving uten sidestykke! Nonnene gikk kun under navnet ”Makron-søstrene” og deres makroner var utrolig populære! Først på tidlig 1900-tallet fikk den parisiske konditoren Pierre Desfontaines of Laduree idéen om å klaske to makroner sammen, med fyll i midten. For de som er skikkelig makronavhengige, kan det opplyses at hans konditori fremdeles er i full drift i Paris. Det er bare å bestille en billett …. eller bake de selv.

 

Slik går du frem! 

De som fremdeles husker fransken fra skolen og er tilhenger
av kaos, kan bruke ovennevnte oppskrift, - de andre kan følge med nedenunder:

Du trenger:   (*Du kan erstatte de to første postene med lyst mandelmel fra helsekost- eller godt utstyrte matvarebutikker)
1 kopp skoldede mandler *-se over
2 kopper melis – fordelt i to like store deler *-se over. Gjelder for den ene delen kun!
3 store eggehviter
1 klype salt
½ ts vaniljeekstrakt
½ ts mandelekstrakt
Konditorfarge etter eget valg (farget gelé er faktisk det beste å bruke!)

Slik gjør du:

1) Legg ut store bakepapir på bordet
2) Mal mandlene til en finkværnet masse i foodprocessor  og bland i den ene delen med melis. Sett til side.
3) Bruk en nyvasket og tørr bolle og mix sammen eggehvitene, salt, vanilje- og mandelekstrakt og la dette gå på lav fart til du ser små myke topper på røren. (ca. 3-4 min). Etter dette øker du farten og blander inn den andre koppen med melis  - spiseskje for spiseskje, og la dette gå inntil det danner seg stive topper på røren. Tilsett et par dråper av den fargen du ønsker.
4) Nå skal mandel&melismassen blandes inn i den piskede eggehvitemassen. Dette må gjøres veldig forsiktig – ¼ del av gangen og bland veeeeldig forsiktig! Bruk en stor skje eller slikkepott!
5) Fyll en kremsprøyte med stor åpning og fyll denne med marengsdeig. Lag små sirkler på ca. 3,5 cm  diameter og la det være et mellomrom på ca. 2 cm mellom hver deigsirkel.


6) La makaroniene hvile i 30 minutter før du setter dem inn i forvarmet ovn på 160 grader. Brettet skal stekes på midterste rille i 10 minutter hvis du har varmluftovn, litt lenger hvis du ikke har varmluft.
7) La marengsene få en fin hinne og bli helt avkjølt innen du fyller de med ønsket fyll.
Forslag til fyll kan være alt fra syltetøy til både salte og søte kremer.   

Er du en skikkelig søtmoms, kan du lage dette sjokoladefyllet av:
450 gr kokosjokolade eller mørk bitter sjokolade.
4,5 dl kremfløte
Valgfri smak – ha i en ss mørk rom.

Og du gjør som følger:
Del opp sjokolade i biter eller bruk pakker med ferdigkuttet sjokoladebiter
Varm opp kremfløte på medium styrke
Hold øye med kremfløten og ta den av varmen akkurat i det den begynner å koke.
Hell kremfløte over sjokoladebitene.
Rør om til sjokoladen har smeltet og du har en silkemyk flytende krem.
La massen avkjøle innen du fyller kjeksen og klemmer det ut til kanten.


Utover dette kan du lage fyll basert på lemon curd, fruktpuré, honning, kakaopulver, og andre ting du har i kjøkkenskapet. Basisen er i all enkelhet smørkrem.


Makronene smaker best når de har ligget i kjøleskapet i 1-2 dager, men husk at de kan ta smak av andre varer i kjøleskapet, så dekk de godt til!  De er holdbare der i ca. 5 dager. Makroner kan holdes fryst i ca. 3 måneder, og de bør oppbevares så lufttett som mulig.


 Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar