For å kunne fråtse i disse til helgen, bør du gjøre innkjøpene idag og bake imorgen!
Franske makroner
Du har sikkert sett dem! På alle caféer, interiørbutikker og
hos bakeren! Franske Makroner har fått en ny gullalder og det kan ikke nektes
for at de er utrolig gode. Jeg skal innrømme at jeg ikke alltid føler like stor
trang til å spise turkise og gressgrønne kaker, men de smaker sikkert like godt
de også!
Historien forteller at det var italienske Catherine di
Medici og hennes hoff som innførte makronene til Frankrike tidlig på 1500-tallet, men de beholdt de for seg selv! Det var først da to nonner på rømmen, under den franske revolusjon (1789–1799),
satte i gang pressa for å livnære seg av folks søthunger, at makronene fikk et oppsving uten
sidestykke! Nonnene gikk kun under navnet ”Makron-søstrene” og deres makroner var
utrolig populære! Først på tidlig 1900-tallet fikk den parisiske konditoren
Pierre Desfontaines of Laduree idéen om å klaske to makroner sammen, med fyll i
midten. For de som er skikkelig makronavhengige, kan det opplyses at hans
konditori fremdeles er i full drift i Paris. Det er bare å bestille en billett
…. eller bake de selv.
Slik går du frem!
De som fremdeles husker fransken fra skolen og er tilhenger av kaos, kan bruke ovennevnte oppskrift, - de andre kan følge med nedenunder: |
Du trenger: (*Du kan
erstatte de to første postene med lyst mandelmel fra helsekost- eller godt
utstyrte matvarebutikker)
1 kopp skoldede mandler *-se over
2 kopper melis – fordelt i to like store deler *-se over.
Gjelder for den ene delen kun!
3 store eggehviter
1 klype salt
½ ts vaniljeekstrakt
½ ts mandelekstrakt
Konditorfarge etter eget valg (farget gelé er faktisk det
beste å bruke!)
Slik gjør du:
1)
Legg ut store bakepapir på bordet
2)
Mal mandlene til en finkværnet masse i foodprocessor og bland i den ene delen med melis. Sett til
side.
3)
Bruk en nyvasket og tørr bolle og mix sammen eggehvitene, salt, vanilje- og
mandelekstrakt og la dette gå på lav fart til du ser små myke topper på røren.
(ca. 3-4 min). Etter dette øker du farten og blander inn den andre koppen med
melis - spiseskje for spiseskje, og la
dette gå inntil det danner seg stive topper på røren. Tilsett et par dråper av
den fargen du ønsker.
4) Nå
skal mandel&melismassen blandes inn i den piskede eggehvitemassen. Dette må
gjøres veldig forsiktig – ¼ del av gangen og bland veeeeldig forsiktig! Bruk en
stor skje eller slikkepott!
5)
Fyll en kremsprøyte med stor åpning og fyll denne med marengsdeig. Lag små
sirkler på ca. 3,5 cm diameter og la det
være et mellomrom på ca. 2 cm mellom hver deigsirkel.
6)
La makaroniene hvile i 30 minutter før du setter dem inn i forvarmet ovn på 160
grader. Brettet skal stekes på midterste rille i 10 minutter hvis du har
varmluftovn, litt lenger hvis du ikke har varmluft.
7)
La marengsene få en fin hinne og bli helt
avkjølt innen du fyller de med ønsket fyll.
Forslag
til fyll kan være alt fra syltetøy til både salte og søte kremer.
Er du en skikkelig søtmoms, kan du lage dette
sjokoladefyllet av:
450
gr kokosjokolade eller mørk bitter sjokolade.
4,5
dl kremfløte
Valgfri
smak – ha i en ss mørk rom.
Og
du gjør som følger:
Del
opp sjokolade i biter eller bruk pakker med ferdigkuttet sjokoladebiter
Varm
opp kremfløte på medium styrke
Hold
øye med kremfløten og ta den av varmen akkurat i det den begynner å koke.
Hell
kremfløte over sjokoladebitene.
Rør
om til sjokoladen har smeltet og du har en silkemyk flytende krem.
La
massen avkjøle innen du fyller kjeksen og klemmer det ut til kanten.
Utover
dette kan du lage fyll basert på lemon curd, fruktpuré, honning, kakaopulver, og
andre ting du har i kjøkkenskapet. Basisen er i all enkelhet smørkrem.
Makronene
smaker best når de har ligget i kjøleskapet i 1-2 dager, men husk at de kan ta
smak av andre varer i kjøleskapet, så dekk de godt til! De er holdbare der i ca. 5 dager. Makroner kan
holdes fryst i ca. 3 måneder, og de bør oppbevares så lufttett som mulig.
Bilder fra internett
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar