Enda er det friske grønsaker å få fatt i, og når det er billig, er det smart å trå til og kjøpe stort. Har du fryser, og er glad i grønsaker, kan jeg opplyse at de fleste grønsaker lar seg frye ned. Du skal bare foreta en liten operasjon innen du fryser de ned. Dette, for å beholde både smaken og næringsinnholdet så bra som mulig. Du må derfor forvelle grønsakene!
Og slik forveller du:
Varmebehandlingen grønnsakene får ved forvelling må til for å stoppe enzymenes virksomhet og hindre forskjellige kjemiske forandringer i fryseren og under opptiningen.
Du skal alltid begynne med å rense og vaske grønnsakene.
Blomkål og brokkoli deles i passe serveringsbuketter. De kan med fordel ligge i vann tilsatt salt i et kvarter for å få ut eventuelle småkryp. Ellers må aldri rå grønnsaker bli liggende i vann.
Blomkål og brokkoli deles i passe serveringsbuketter. De kan med fordel ligge i vann tilsatt salt i et kvarter for å få ut eventuelle småkryp. Ellers må aldri rå grønnsaker bli liggende i vann.
Det usaltede vannet må være kokende og stå helt over grønnsakene når du senker de ned i vannet med et stort dørslag eller en grønsakskurv. Forvell små porsjoner av gangen (ca. ½-1 kg.) Beregn forvellingstiden for den nye mengden fra vannet koker opp igjen. Bruk gjerne et varselur.
Ulike grønnsakers forvellingstid:
Asparges: Hvit asparges forvelles i 3-4 min. Grønn asparges egner seg ikke til frysing, men nytes når den er fersk.
Blomkål: Buketter forvelles i 2-3 min.
Brokkoli: Buketter forvelles i 2-3 min.
Bønner: Strengles. Forvelles i 2-3 min.
Dill: Fryses raskt i plastpose/boks som den er, eller klippet opp. Ikke forvell. Ved bruk kryster man bare fra emballasjen over maten, lukker og legger tilbake i fryseren igjen.
Gressløk: Som dill.
Kruspersille: Som dill og gressløk.
Knollselleri: Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.
Persillerot: Som knollselleri.
Purre: Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm, må forvelles i 2-3 min. Bør pakkes godt pga. sterk lukt.
Rosenkål: Forvelles i 3-4 min.
Spinat: Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.
Sukkererter: Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1 - 2 min.
Maiskolber: Forvelles hele i 6-7 min.
Paprika: Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.
Løk: Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt.
Gulrøtter: Kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min.
Bilder fra internett
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar