En liten porsjon eplemos, for deg som ikke har tenkt til å
fylle hele fryseren.
Du trenger:
3 søte epler
1 ts kanel
ca. 2 dl. vann
1 vaniljestang - kornene som skrapes ut
Slik gjør du:
Skrell eplene og del de i biter. Legg alle bitene i en gryte og la det koke i 15-20 minutter. Rør innimellom, slik at det ikke brenner seg fast i bunnen. Avkjøl og ha det over på et sterilisert glass.
.... og siden det ikke bare er eplene som er modne nå, så
tar jeg med en oppskrift på plommesyltetøy med vanilje.
Du trenger:
400 g sukker
1 kg plommer
3 vaniljestenger - kornene som skrapes ut
Slik gjør du:
Vask plommene, fjern stenen og skjær de i mindre biter.
Kok plommenebitene i ca. 15 minutter og tilsett sukker (hvis
det trengs) og vaniljestang som er delt og skåret i to og kornene er skrapet ut.
Rør godt og la syltetøyet koke på nytt til sukkeret og plommene er helt oppløst.
Hell straks syltetøyet over i steriliserte glass. Sett
straks på lokk.
Begge disse syltetøyene fungerer kjempegodt som tilslørte eplepiker eller plommedamer. Her er fremgangsmåten:
Tilslørte eplepiker/plommedamer
4 porsjoner
12 stk. kavring
5 ss sukker
1/2 ss kanel
4 dl kremfløte
1 vaniljestang - kornene som skrapes ut
4 dl eplemos/plommesyltetøy
Slik gjør du:
Knus kavringene og bland med sukker og kanel. Stekes noen få minutter i tørr stekepanne til
kavringene tar farge. Sett til side og avkjøl.
Visp kremfløte med vaniljekorn til en luftig krem. Anrettes
lag på lag i høye glass med krem toppet med et dryss av kavring.
Serveres nylaget.
Sterilisering av syltetøyglass:
Plasser nyvasket glass og lokk i ovn som er forvarmet til
100 grader. La glassene stå i minimum 10 minutter, og vips så har du steriliserte glass
som gir god holdbarhet til syltetøyet ditt. Eventuelle strikker og tilbehør lar
du ligge i kokende vann, og tørker det innen bruk.
Fyll alltid beholderen helt opp til randen før lokk/kork
skrus på. Varm væske trekker seg sammen når den kjøles, så etter en stund er
ikke beholderen full lenger. Dersom det er mulig kan du også sette beholderen
opp-ned under kjøling, det gjør at korken/lokket setter seg helt lufttett på.
Dersom det er vanskelig å åpne lokket når godsakene skal
brukes, kan du slå kanten av lokket lett mot et hardt underlag. Når det sier
"popp" åpnes lokket enkelt, selv med svake hender.
Bilder fra internett
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar