Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

12. september 2014

Epler & plommer - Ummmm-dessert!


 


En liten porsjon eplemos, for deg som ikke har tenkt til å fylle hele fryseren.

Du trenger:

3 søte epler
1 ts kanel
ca. 2 dl. vann
1 vaniljestang - kornene som skrapes ut

Slik gjør du:

Skrell eplene og del de i biter. Legg alle bitene i en gryte og la det koke i 15-20 minutter. Rør innimellom, slik at det ikke brenner seg fast i bunnen. Avkjøl og ha det over på et sterilisert glass. 

 
 
 .... og siden det ikke bare er eplene som er modne nå, så tar jeg med en oppskrift på plommesyltetøy med vanilje.


Du trenger:


400 g sukker
1 kg plommer
3 vaniljestenger - kornene som skrapes ut

Slik gjør du: 

Vask plommene, fjern stenen og skjær de i mindre biter.

Kok plommenebitene i ca. 15 minutter og tilsett sukker (hvis det trengs) og vaniljestang som er delt og skåret i to og kornene er skrapet ut. Rør godt og la syltetøyet koke på nytt til sukkeret og plommene er helt oppløst.

Hell straks syltetøyet over i steriliserte glass. Sett straks på lokk.



Begge disse syltetøyene fungerer kjempegodt som tilslørte eplepiker eller plommedamer. Her er fremgangsmåten:

Tilslørte eplepiker/plommedamer
4 porsjoner


12 stk. kavring
5 ss sukker
1/2 ss kanel
4 dl kremfløte
1 vaniljestang - kornene som skrapes ut
4 dl eplemos/plommesyltetøy

Slik gjør du:
Knus kavringene og bland med sukker og kanel. Stekes  noen få minutter i tørr stekepanne til kavringene tar farge. Sett til side og avkjøl.


Visp kremfløte med vaniljekorn til en luftig krem. Anrettes lag på lag i høye glass med krem toppet med et dryss av kavring.

Serveres nylaget.

 


Sterilisering av syltetøyglass:

Plasser nyvasket glass og lokk i ovn som er forvarmet til 100 grader. La glassene stå i minimum 10 minutter, og vips så har du steriliserte glass som gir god holdbarhet til syltetøyet ditt. Eventuelle strikker og tilbehør lar du ligge i kokende vann, og tørker det innen bruk.

Fyll alltid beholderen helt opp til randen før lokk/kork skrus på. Varm væske trekker seg sammen når den kjøles, så etter en stund er ikke beholderen full lenger. Dersom det er mulig kan du også sette beholderen opp-ned under kjøling, det gjør at korken/lokket setter seg helt lufttett på.

Dersom det er vanskelig å åpne lokket når godsakene skal brukes, kan du slå kanten av lokket lett mot et hardt underlag. Når det sier "popp" åpnes lokket enkelt, selv med svake hender.




Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar