Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

8. januar 2014

Hvordan ser det ut bak de lukkede dører?

Det sies at klær skaper folk, og kanskje det er sant? Jeg vet at i min tid som "kontor-rotte" var meget bevisst på fargebruk i forhold til hvilken agenda dagen hadde og hvilke mennesker jeg skulle møte. Idag kom jeg over bloggen nyttimage(dot)no, og der var det mange gode tips å ta med seg. Hadde jeg bodd i nærheten av den damen, ville jeg vært meget fristet til å ta en time eller to med henne! Sjekk ut siden, kanskje dere er flere venninner som kan spleise på reiseutgiftene og dermed få glede av litt veiledning!

Dette er ikke Gro, men hun er sikkert like effektiv som denne damen ser ut til å være!
Her er gode tips til en velorganisert og effektiv garderobe - fra Gro, som skriver bloggen.

Å bygge opp en garderobe fra bunnen av tar mellom 2 – 5 år, men om du da gjør det strukturert og etter en plan vil du alltid ha noe å ha på deg, uansett anledning. Men før du starter med oppbygging må du starte med å rydde, og det kan være en tøff og smertefull prosess, men helt nødvendig. Tenk på at 80% av tiden bruker du 20% av garderoben, det er helt sant, tenk etter!

Jeg har ingenting å ha på meg!!! Lyder det kjent?
Det heter seg at dersom du ønsker noe annet i livet ditt enn det du har i dag er det viktig at du også kler deg for «dit du vil» og ikke «der du er». Ønsker du å bli forfremmet, så kle deg for jobben du vil ha. Ønsker du å bli mer avslappet så kle deg som om du er det. Hvor er du på ei med livet ditt?

Start med å rydde

1. Bli bevisst dine roller
Det er viktig å finne en personlig stil som passer til din livsstil. Hva menes med dette? Jo, at det er viktig at du har de klærne som gjør at du føler deg vel, og som passer til de situasjoner du kommer opp i. Livsstil er forbundet med hva slags jobb og fritidsinteresser man har, og i hvilken familiesituasjon man er i. Hvilke «roller» har du? Tenk i gjennom hva du trenger av tøy: på jobben, til egne og andre familiemedlemmers fritidsinteresser, på reise, til selskap.

2. Fjern alt du ikke bruker i dag
Har du tenkt å slanke deg så er det bra, men fjern likevel alt du ikke kan bruke I DAG. Det hjelper deg ikke å ha en masse tøy du ikke kan få på, eller som er for stort. Har du tøy du skal inn i igjen så legg det i en eske på loftet til du kan bruke det.
Fjern alt du ikke har bruk på de siste 24 måneder! Vær tøff, vis ingen nåde. Unntak kan være selskapsplagg som sjelden blir brukt.

3. Fjern alle plagg i feil farger og stil
Ta en personlig farge- og stilanalyse. Det er ingen luksus, men en investering du snart har spart inn. Fargene og snittet i tøyet ditt jobber med deg eller mot deg. Du skal se ut som best hver dag. Du fortjener å føle deg vel, og det gjør de rundt deg også. 

4. Fjern alle unødvendige gjentagelser
10 hvite bluser og 5 sorte bukser eller 10 par jeans er det ingen som trenger. 

5. Lag en oversikt over hva du har i skapet ditt
Lag en oversikt over alle gensere, bluser, bukser, skjørt, jakker, frakker, vester, kjoler, sko, skjerf, smykker, hatter, undertøy og strømper. Bare slik får vet du hva du har og hva du evt. mangler. 
Oversiktlig og greit! En drømmesituasjon for de fleste!

6. Lag en oversikt over hva du trenger
Lag en liste med det du mangler. Legg den i håndvesken din. Kjøp kun det som står på listen. 

7. Bruk en dag årlig til å sanere og planlegge din videre garderobe
Garderobeskapet er nå ryddet for overflødige plagg. Da er straks tiden inne for å tenke på hvordan du skal bygge opp din nye garderobe. Når du holder deg til fargene i din palett, kan du «koke» garderoben ned til noen få basisplagg, og så kan topper, smykker, skjerf og annet tilbehør skiftes etter motefarger og temperament.
  
Fortsett med å bygge oppNytt Image garderobeplanlegging garderobehjelp

Nå har du funnet ut hva du mangler, og tiden er inne for å supplere det du mangler. Du har sikkert det meste for å få en velfungerende garderobe, men så er det kun de små puslebitene som fullfører det hele. Kan det være det gule beltet som gjør at du kan bruke blusene med langt flere underdeler? Eller er det en lang cardigan som syr sammen garderoben, og du kan bruke korte skjørt, trange bukser eg jeans med alle overdelene?

8. Et nytt plagg skal passe med tre andre plagg
Når du nå skal kjøpe noe nytt. Tenk på at det plagget du kjøper skal passe sammen med minst tre andre plagg du har i garderoben fra før.


9. Gjør garderoben mer spennende
Når du skal ha noe nytt utfordre deg selv med nye merker, nye farger, eller nye mønstre. Du vil se at antall antrekk tredobles med færre plagg når du åpner opp for nye ideer. 

10. Disse plaggene bør du ha i basegarderoben
Husk at alle plaggene innen for en «minigarderobe» skal passe sammen. Fasongene må passe sammen. En bluse må for eksempel ta seg bra ut alene, og under flere jakker. Et skjørt må passe like godt under alle jakker og overdeler. Størrelse på mønstre og snitt må passe sammen. Alt må være i samme skala.

I tillegg bør du ha tilbehør som passer i farger og stil til basegarderoben. Et antrekk er ikke komplett for du setter prikken-over-i-en med et smykke, skjerf eller annet tilbehør.

Klassisk drakt eller dress
Skinnjakke
Den lille sorte
En omslagskjole
En hverdagskjole
Gode jeans
Klassiske skjortebluser og singletter
Klassiske ensfargede T-skjorter og gensere
Yttertøy
Fottøy
Vesker

..... så, hvis ikke du får litt bedre orden på gardroben nå - så vet jeg ikke hva du kan bli inspirert av! Jeg skal i alle fall starte utrenskningen en av dagene. Det ligger altfor mange "fine" klær fra mange år tilbake som jeg ikke kommer til å bruke og ikke har brukt på mange år - men som er for fine til å kaste! Nå skal de ut!!! :)  Lykke til dere også! :)

 Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar