Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

13. januar 2014

Vårens budbringer!


Vi er på den "riktige" siden av solhverv! Jeg er sikker på at de aller fleste av oss allerede lengter etter våren, og kanskje har du allerede vært innom et hagesenter eller en blomsterbutikk og innvilget deg  noen Primulaer? Disse blomstene som lyser opp og vitner om at snart kommer våren! Hyggelige og glade planter. Til de menn som leser disse linjene vil jeg si; det vil være like kjærkomment å komme hjem med et par Primula, som en bukett roser på en tid som dette! :)

Primula er kjent som en av de første blomstene på nyåret. Navnet stammer fra "prima rosa 'betyr' den første blomsten". Den er derfor et symbol på både vår og påske. De plissert grønne bladene danner løse rosetter, og er dekket på undersiden med et fint lag med dunete hår. Blomstene finnes i et utall av fargenyanser, og måler 20-40 mm i diameter.

Slik holder du Primulaen fin og har den lenge:
Planten trenger mye lys, men er ikke glad i å steke i direkte sol. Den må ikke tørke ut, men holdes konstant fuktig. Hvis du vil at den skal blomstre, skal du gi den en liten dose med godt utblandet gjødsel annenhver uke.


Forskjellige deler av Primula ble i tidligere tider brukt i urtemedisin; roten ble brukt som et pålitelig og sikkert brekkmiddel (det fremkalte brekninger) og som krampeløsende middel. Mens hele planten var antatt å være et beroligende middel, ble bladene som brukt til å behandle sår og Primula-te ble antatt å lindre nervøse lidelser.
 
Bilder (c) Marit Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar