Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

23. januar 2014

Surt, søtt, syrlig og .......

SALT!   ... eller skal vi si natriumklorid (NaCl), som er nødvendig for oss, - MEN dagsbehovet vårt er bare 2 gram.

Og salt er ikke lenger bare salt! Det finnes så utrolig mange typer! Ikke har jeg tenkt på det før jeg plutselig befant meg i en "utvidet helsekostbutikk", og ble med ett ganske utsikker på hva jeg skulle velge!

Nå er det din tur til å bli forvirret; for her er bare noen av typene du kan velge imellom:

Sjøsalt / Flaksalt
Dette er naturlig sjøsalt i flakform. Dette har en rik smak og er fult av viktige mineraler. Vil du ha dette, ska du lete etter "Maldon"-saltet.

Bambussalt
Dette saltet er varmet opp i et bambusrør som er tettet igjen med mineralrik leire i begge ender. Når saltet varmes opp trekker det til seg masser av smak og næring både fra bambus og leire.

Seltin
Da det er natrium'et i saltet kroppen ikke har godt av, er Seltin en veldig god erstatter for alminnelig salt, med 50% mindre natrium. Her beholder du saltsmaken men reduserer bort 50% av det helsefarlige stoffet. Kalium er satt inn som erstatning for natriumet.

Steinsalt / Rocksalt
Salt som kommer fra innsjøer i høyfjellsområdene i Bolivia, og mest beregnet på strøing av islagte veier og uteplasser.

Blomstersalt / Fleur de sel
Dette er et helt spesielt salt med utrolig god smak. Saltet høstes ved havet i Carmargue-området i Syd Frankrike, der blomstene som vokser i vannkanten gir spesielt god smak til saltet. Dette er også et av verdens dyreste salt!

Havsalt
Ubehandlet havsalt smaker bittert på grunn av høyt innhold av kalsium og magnesium. Det er dette saltet du kjøper når du unner deg det lille ekstra i en skrubbekrem eller badesalt.

Himalayasalt
Himalayasalt kommer fra en av verdens største saltgruver i den pakistanske delen av Himalaya. Det har et høyt innhold av natriumklorid (95%) og inneholder flere andre mineraler som f.eks. jernoksyd, som gir den rosa fargen.

Smaksatt salt
Her er utgavene utallige, og hovedbasis er alminnelig koksalt tilsatt smakstilsteninger. Tilsetning kan f.eks. være selleri, dill, timian, persille, kjørvel, mynte, luftløk, bjørnerot, merian, sitronmelisse, gressløk.

Her er en oppskrift du kan prøve deg på, når urtene igjen velsigner oss med sin blomstring:

Urtesalt

150 g urter +
1 paprika og
1 løk = tilsammen 150 g løk og paprika

300 g salt

Rens paprika og løk. Del de i mindre biter. Rens urtene for de groveste stilkene. Ha en bunt urter, en neve salt og grønsakene i foodprosessoren, og kjør det glatt.

Ha i mer urter og mer salt litt etter litt. Etterhvert blir det en glatt, grønn grøt. Spre grøten utover et bakepapir og la det tørke i  ovnen på 50 grader m/varmluft. Pass på at døren står på gløtt, slik at fukten slipper ut. Når det er helt tørt, er det ferdig. Vil du ha grovt salt, knuser du det med en kjevle, fint puddersalt får du hvis du lar det gå i blenderen. 

Lykke til og ha en interessant dag! :)



Bilder og oppskrift lånt fra altgodt.dot.no samt internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar