Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

22. februar 2016

Slik lager du god te



 

Vi ønsker at du skal få den beste opplevelse av teen du drikker, - mest mulig glede og nytelse av hver kopp. Vi gir deg derfor et par enkle råd om hvordan du tilbereder, og hvordan du lagrer teen.

Kvaliteten på vannet du benytter påvirker teen. Bruk bare ny-tappet vann. For å få best mulig smak på teen, bør du ikke bruke vann som er kokt tidligere. Vannet inneholder mindre med oksygen for hver gang det blir kokt og teen vil bli tam. Vann kokt mer enn én gang kalles på fagspråket "dødt vann" - og det er jo ikke fristende å bruke! 


Første regel er at du alltid skal bruke frisk te av høy kvalitet, som vår økologiske te, der kun førsteklasses råvarer blir brukt og håndtert på beste mulige måte. Det er utgangspunktet for enhver kopp god te.

Mål nøye den mengden te du skal bruke. Bruk gjerne en te-måleskje. En god tommelfingerregel er én teskje løs te pr kopp, eller en tepose pr kopp. Uansett er det smart å prøve seg frem - det er jo du som skal finne den styrken du liker best! 


Benytt riktig temperatur på tevannet som du skal trekke teen i. En god pekepinn er 100 grader for svart te, frukt te, urte te og rooibush. Mens for grønn og hvit te er anbefalt temperatur 75-90 grader. På de aller fleste av våre forpakninger står det anbefalt trekketemperatur.  Er du interessert, bestiller vi inn vannkoker med temperaturmåler til deg. Vår leverandør har slike og vi har selv opplevet en helt ny te-verden etter at vi tok i bruk den. Vannkokeren koster kr. 1.150 og er verdt hver krone. Bare be oss bestille! :)

Har du ikke planer om å skaffe deg vannkokeren nevn ovenfor, skal du vite at når luftboblene begynner å stige opp mot overflaten i din alminnelige vannkoker - tilsvarer det ca. 70 grader.


La tebladene få mye plass til å trekke i. Bruk gjerne en litt større tesil. På den måten vil bladene ikke ligge kompakt i silen og du får mest smak og aroma ut av bladene.
Presskanner og tekanner med sil egner seg også veldig godt. Her får bladene meget god plass.

Bruk anbefalt trekketid. For kort tid kan gjøre at du ikke får med hele smaksspekteret, eller at teen blir smaksløs.  For noen teer vil for lang trekketid ødelegge smaken, og teen vil bli bitter.

Svart te og rooibush 3-7 min. Grønn og hvit te 4-6 min. Frukt te og urte te 6-8 min.

Er du usikker kan du lese på pakken. På de aller fleste av våre forpakninger står det anbefalt trekketid.
 
Bruker du melk i teen, vil det gjøre en liten forskjell dersom du heller melken i teen i motsetning til at du heller melk først og så te. Prøv ut hvordan du selv liker den.
Du får en mildere melkesmak om du lunker litt på melken.

Smak gjerne til med nypresset sitron, sukker eller honning i teen, men bland ikke sitron og melk sammen.

Oppbevar teen i en tett te-boks, vekk fra fuktighet, og ting som smaker sterkt eller avgir sterk lukt.

Vår te blir levert i lufttette forpakninger. Kjøper du større pakker av te i løsvekt, anbefaler vi at du oppbevarer teen i en stor boks, og fyller over på en mindre boks du bruker jevnlig fra. Når den er tom kan du fylle opp fra den store boksen. Slik vil teens aroma holde seg bedre.

Ikke frys ned teen.

Alle har forskjellig smak og det er derfor viktig at man prøver forskjellige typer, slik at man finner ut hva som gir deg den gode smaksopplevelsen.

 Bilder fra internett

2 kommentarer:

  1. Hverdagen ville helt klart vært trist uten en god kopp te! Innrømmer glatt at jeg ikke alltid skifter ut alt vannet i vannkokeren når jeg skal lage en kanne te, men det tror jeg at jeg skal begynne med. Her i huset er det svart te som gjelder, men jeg syns absolutt at det er best å ta vannet før det fosskoker. Syns teen kan smake skoldet hvis ikke. En smakssak antar jeg :)

    / Line i Alvehagen

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Line :) Fant din kommentar i dag innimellom alle "settingene" i bloggen og så pussig at vi møtte hverandre i ettertid av at du hadde lagt inn kommentar! :D Gøy! Håper du har det bra og at det er mye salg i glassblåseriet nå før jul! Jeg ser dere har mye fint jeg kunne tenkt meg i alle fall! :) Gode vibber fra Marit i Sandefjord!

      Slett