Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

10. februar 2016

Valentin - verden rundt




Valentindagen - eller Valentines Day, som den heter på engelsk er et relativt nytt fenomen i Norge. Det er en dag da vi skal gi våre kjære litt mer oppmerksomhet enn det vi normalt gir - og det er jo bare koselig! Kanskje kan dagen også brukes til å hinte noen om at man skulle ønske akkurat den personen var vår kjæreste! 

                                             
Dagen har faktisk røtter tilbake til middelalderen da gutter og jenter i Frankrike og England ga hverandre lapper med hjerter og små dikt på den 14. februar.

Idag har skikken med å feire kjærligheten blitt spredd ut til hele verden og hver kultur har sin måte å feire den på. Se  bare her:

I skandinavia har vi kopiert skikken slik de bruker den i USA. Vi gir hverandre roser, kjærlighetsbrev og kort, sjokolade, smykker, romantiske middager, hotellovernattinger og ikke minst romantiske blomsterbuketter. Er man "kjær" i noen skal det i alle fall vises denne dagen!

 
I Italia - kjærlighetens land - feirer de selvfølgelig Valentindagen. Tradisjonelt arrangeres det festivaler der kjærestepar kommer og lytter til romantisk musikk og hører på poesi-opplesninger. Man overøser sine kjære med gaver som for eksempel sjokolade og romantiske lapper med dikt, som aller helst skal være skrevet på fire språk. Ifølge tradisjonen sies det at den første mannen en ugift kvinne ser på Valentindagen kommer til å bli hennes ektemake innen et år!

I kjærlighetens by - Paris - dit kjærestepar fra hele verden valfarter den 14. februar,  utveksles hete kjærlighetserklæringer  på papir ... i likhet med den opprinnelige tradisjonen i dette landet. Ifølge historien skal Karl, Hertug av Orleans, ha signert det aller første Valentinkortet med kjærlighetsdikt - "Din Valentin".

Tyskerne er litt mer "jordnære" og mindre kommersielle. Det gis bort hjerteformede sjokolader og blomster, men vil man virkelig erklære sin kjærlighet til noen - skal men gi personen en g r i s! Grisen er symbolet for lykke og attraksjon. Grisen kan gis som et fotografi, en liten sjokoladegris eller på annen måte. :) Det bakes også store mengder honningkaker i hjerteform med skriften "Ich liebe dich!" - og disse gir man til sin kjære.
 

I Japan handler Valentindagen ganske enkelt om å skjemme bort mannen etter noter! ... og om å selge så mye sjokolade som mulig. Sjokoladene er inndelt i "girl choco" uten noen form for kjærlighetserklæringer, og disse gis til alle man har lyst til å gi en oppmerksomhet, til og med sjefen! Vil man derimot vise sin eneste og litt mer spesielle kjære en romantisk oppmerksomhet gir man en "Honmei Choco".  Mennene skal ikke foreta seg noe før etter en måned. Den 14. mars skal de skjemme bort damene med sjokolde og gaver, på dagen som kalles "White Day".
 
I Sydkorea feirer de på samme måte som i Japan, med unntagelse av "White Day".  Enda en måned senere, den 14. april feirer de "Black Day" Da går alle de som ikke fikk noen oppmerksomhet på Valentindagen sammen ut på restaurant og spiser jajangmyeon-nudler. Det er nudler med svart saus, laget av svarte bønner. Noen ser på denne dagen som en hyllest til singellivet, mens noen ser på dagen som en trøst for manglende oppmerksomhet og at man ikke har noen partner.

I Taiwan feirer de på samme måte som i Japan, både Valentin- og White Day. Den eneste og store forskjellen er at rollene er byttet om og at det er damene som får oppmerksomhet. I tillegg hører det til en feiring den 7. juli der roser inngår som en selvfølgelighet. Her er fargen og antallet av avgjørende betydning ifølge taivanesisk tradisjon. Får du røde roser kan du være sikker på at du er den "eneste ene". Er det 19 stykker betyr det at det er en endeløs kjærlighet og får du 108 stykker, da er det uttrykk for det store spørsmålet "Vil du gifte deg med meg"?

Ønsker du et stort party på Valentindagen skal du dra til Brazil og feire den der. Her faller ofte karnevalet og Valentindagen på samme dagen, men de feirer ikke Valentin særskilt. Brazilianerne har sin egen "Kjærlighetens dag" den 12. juni "Dia dos enamoraos" og da overøser man hverandre med kjærlighetsbrev og sjokolade og selvføgelig - blomster! Masser av blomster! Det arrangeres ofte utekonserter rundt om i byene og alle familiemedlemmer samles og hygger seg.
Guatemalerne kaller ikke dagen Valentin men "El Dia del Cariño" - de kjæres dag, og det er like viktig å vise kjærlighet til alle rundt seg, venner som kjærester. I Guatemala City feires dagen med opptog der folk kler seg ut i fargeglade drakter og viser glede.

På 1700-tallet pleide ugifte kvinner, kvelden forinnen Valentindagen, å legge løv på hodeputen i håp om å se din fremtidige ektemann i drømme. Idag vil nok ikke så mange hoppe på den tanken, men fremdeles, i Norfolk i England, idag holdes en gammel  Valentin-tradisjon i hevd. I tillegg til de vanlige skikkene med sjokolade og blomster finnes det en Valentindag-nisse som heter Jack Valentine. Denne litt mystiske kjærlighetsnissen besøker familier kvelden forinnen Valentindagen og gir barna godteri og små presanger. Man vet ikke når tradisjonen oppsto men generasjoner av foreldre har holdt den gående - som deres foreldre før dem.

I Argentina, kjærlighetsdansen tangoens hjemland, klarer de seg ikke med én dag for å feire kjærligheten. Her blir det avsatt en hel uke! Utover 14. februar feires også "Søte-uken" i midten av juli. Fra 13. juli til 20. juli gir man sin partner, sine venner masser av søtsaker, klemmer og kyss. Uken avsluttes med "Friendship Day" som hyller vennskapet.

Filippinene gjør de de stort! Her feires gjerne dagen med massebryllup'er. Bruder fra hele landet stilles opp på store torg for å offentlig vies til sin kjære sammen med hundrevis av andre par. I 2013 viedes ca. 4000 par på denne måten!

I Ghana har man vært ganske tradisjonell med tanke på Valentindagsfeiring. Men etter 2007 er 14. februar også gått over til å være "Den nasjonale sjokoladedagen".  Dette kan jo føles ganske smart, da Ghana er et av verdens største eksportører av kakao. Hensikten med den nye dagen er selvfølgelig å lokke turister til landet for å feire en skikkelig sjokolade-valentindag på helt særlige kanter av verden med flerfoldige sjokoladefristelser på menyen!

Del gjerne bloggen med noen du tror kan ha glede av den! :)
Takk for at du leser skribleriene våre! 
:)


 fra alt om resor

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar