Blåskjell for
nybegynnere
Smaken av disse dampede blåskjellene er grunn god nok til å velge dette til helgekos. Hvis du trenger enda en grunn; Et halvt kilo gir deg en
tredel av dagsbehovet ditt for jern!
Et nett med blåskjell, veier ca. 1 kg. Når du kommer hjem
skal du ta nettet ut av posen du fikk de i, og legge de i en bolle i
kjøleskapet (med mindre du skal lage middagen med en gang du kom hjem fra
butikken). Grunnen til at de skal ut av posen er, at det er levende vesner og de
trenger å puste.
Til en hyggelig kveld for 2 personer (liten rett 1 nett/full
middag 2 nett) trenger du:
5 hvitløksfedd
3 sjalottløk
1 gul løk
3 stilker av stangselleri
Godt med smør/olje til steking
1 bunt bladpersille (eller vanlig kruspersille)
Hvitvin (eller fiskebuljong) - til 2 nett bruker jeg ca. 3-4 dl.
1 sitron
Godt, hvitt landbrød og hvitvin
Det er mange som er litt engstelige for å gå løs på en
blåskjell-middag, og det er ikke så rart, for de er unektelig litt anderledes
enn både kjøtt og fisk, som man jo ellers er vant til. Men fortvil ikke; her er en enkel innføring i hvordan du går
frem og du får en snabla god blåskjellgryte som du ikke skal være redd for å
smake på!
Start med å kutte hvitløk, sjalottløk, løk og
stangselleri i bittesmå biter og la dette surre i smør/olje på lav varme. Hakk
bladpersillen grovt, - halvparten skal i gyten når løk/selleri er blanke.
Mens dette surer, tilbereder du skjellene. |
Så til tilberedelsen av skjellene!
Siden det alltid er noen blåskjell som er døde i et nett, skal du luke ut
disse. Det gjør du ved å legge alle blåskjellene i en stor beholder og fyller
denne med kaldt vann. La den gjerne stå i rennende kaldt vann, hvis du har
anledning. Så plukker du ut et og et blåskjell fra beholderen og renser de for
tråder og puss på utsiden av skallet. Blåskjellet skal ha lukket seg helt i det
kalde vannet. Hvis det ikke har lukket seg – er det dødt. Kast de døde.
Sjekk at alt det gode i gryten surrer godt, skru opp for
varmen og hell blåskjellene i gryten. Hell over hvitvin (vinen skal ikke dekke
blåskjellene, men sørge for damp – så litt avhengig av hvor mye skjell du
bruker), legg på lokket og rist gryten godt. Ikke la det slippe ut damp. Etter
1 minutt kan du helle over halvparten av persillen og legg igjen på lokket,
slik at blåskjellene blir dampet. Rist igjen!
Etter et par minutter kan du kikke for å se om skjellene har åpnet seg. Hvis de har det, er de klare for å spises! Hell over i dype tallerkner og husk å få med den gode sausen som har dannet seg i bunnen - den skal brødet dyppes i! Sitronbåtene kvises over porsjonen for å utheve smaken og frisk persille drysses over.
Etter et par minutter kan du kikke for å se om skjellene har åpnet seg. Hvis de har det, er de klare for å spises! Hell over i dype tallerkner og husk å få med den gode sausen som har dannet seg i bunnen - den skal brødet dyppes i! Sitronbåtene kvises over porsjonen for å utheve smaken og frisk persille drysses over.
Bilder (C) Marit Jørgensen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar