Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

7. februar 2014

Helgekos


Blåskjell for nybegynnere

Smaken av disse dampede blåskjellene er grunn god nok til å velge dette til helgekos. Hvis du trenger enda en grunn; Et halvt kilo gir deg en tredel av dagsbehovet ditt for jern!

Et nett med blåskjell, veier ca. 1 kg. Når du kommer hjem skal du ta nettet ut av posen du fikk de i, og legge de i en bolle i kjøleskapet (med mindre du skal lage middagen med en gang du kom hjem fra butikken). Grunnen til at de skal ut av posen er, at det er levende vesner og de trenger å puste.

Til en hyggelig kveld for 2 personer (liten rett 1 nett/full middag 2 nett) trenger du:

5 hvitløksfedd
3 sjalottløk
1 gul løk
3 stilker av stangselleri
Godt med smør/olje til steking
1 bunt bladpersille (eller vanlig kruspersille)
Hvitvin (eller fiskebuljong) - til 2 nett bruker jeg ca. 3-4 dl.
1 sitron

Godt, hvitt landbrød og hvitvin

Det er mange som er litt engstelige for å gå løs på en blåskjell-middag, og det er ikke så rart, for de er unektelig litt anderledes enn både kjøtt og fisk, som man jo ellers er vant til. Men fortvil ikke;  her er en enkel innføring i hvordan du går frem og du får en snabla god blåskjellgryte som du ikke skal være redd for å smake på!

Start med å kutte hvitløk, sjalottløk, løk og stangselleri i bittesmå biter og la dette surre i smør/olje på lav varme. Hakk bladpersillen grovt, - halvparten skal i gyten når løk/selleri er blanke.
Mens dette surer, tilbereder du skjellene.
Så til tilberedelsen av skjellene! 
Siden det alltid er noen blåskjell som er døde i et nett, skal du luke ut disse. Det gjør du ved å legge alle blåskjellene i en stor beholder og fyller denne med kaldt vann. La den gjerne stå i rennende kaldt vann, hvis du har anledning. Så plukker du ut et og et blåskjell fra beholderen og renser de for tråder og puss på utsiden av skallet. Blåskjellet skal ha lukket seg helt i det kalde vannet. Hvis det ikke har lukket seg – er det dødt. Kast de døde.

Sjekk at alt det gode i gryten surrer godt, skru opp for varmen og hell blåskjellene i gryten. Hell over hvitvin (vinen skal ikke dekke blåskjellene, men sørge for damp – så litt avhengig av hvor mye skjell du bruker), legg på lokket og rist gryten godt. Ikke la det slippe ut damp. Etter 1 minutt kan du helle over halvparten av persillen og legg igjen på lokket, slik at blåskjellene blir dampet. Rist igjen!


Etter et par minutter kan du kikke for å se om skjellene har åpnet seg. Hvis de har det, er de klare for å spises! Hell over i dype tallerkner og husk å få med den gode sausen som har dannet seg i bunnen - den skal brødet dyppes i! Sitronbåtene kvises over porsjonen for å utheve smaken og frisk persille drysses over.
 Bon apetit!



Bilder (C) Marit Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar