Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

11. februar 2014

Klar - ferdig - så!

Jeg har fått noen underlige "Stjerneblomster" på kjøkkenbordet! ... og visst setter det igang vårfølelsene! 
Merker du det? Dagen er blitt lengre og det er lysere! For de ivrigste av oss, er det tid for å begynne å så frø. Jeg var innom hagesenteret i går – egentlig for å se på noen flotte klatrestativer, men når jeg gikk forbi frø-stativet, klarte jeg ikke å la være – jeg måtte bort å titte … og jammenmeg endte jeg opp med 4 frøposer. Ikke alle skal såes nå, men snart … ganske snart .... 


Hvis du har lyst til å forsøke å så andre ting enn Blodbeger allerede nå, mens uterommet fremdeles ikke krever noe av deg, kan jeg tipse deg om følgende frø som skal såes tidlig:


Flittig Lise  ................... Prydtobakk .................... Blåkorg
Prydtobakk – Nicotiana
Paradisspinner – Cleome Spinosa
Engletrompet -  Brugmansia suaveolens
Flittiglise – Impatiens
Blåkorg – Ageratum houstonianum
Silkebygg – Hordeum jubatum
Silkebygg .................... Engletrompet .................... Paradisspinner
Når du skal så frø er det best å gi de nøytrale forhold, slik det er i såjord. Frøene er i og for seg en liten næringsbombe i seg selv og har matpakke nok til å klare å sprenge seg gjennom jorddekket og starte som en liten spire. Etter hvert, når planten begynner å bli større, trenger den påfyll og det er da du kan prikle (flytte) den over til ny og mer næringsrik jord.

Hvis frøene er bittesmå, kan du gjøre jorden litt mer luftig for de ved å blande inn vermiculite eller perlite. Dette kjøper du på hagesenteret. En tommelfingerregel er at "større" frø skal dekkes med jord tilsvarende sin egen høyde mens bittesmå frø ikke trenger tildekking i det hele tatt.

Har du frø som skal bli til større planter er det smart å så 2 - 3 frø i små plastpotter. Plastpotter holder lenger på fuktigheten enn terracottapotter og små er varmere enn store potter.  Sår du for mange frø i én og samme potte, vil det fort bli vanskelig å dra de fra hverandre uten å skade røttene når de skal pottes om på et senere tidspunkt.


De bittesmå frøene, såes gjerne over en større flate – for eksempel et såbrett. Spre frøene jevnt fordelt og helst ikke for tett. Husk når de har fått et par bladpar må de uansett pottes om til større potter og da gjelder det samme som skrevet over, nemlig at røttene kan ha vokst inn i hverandre.

For å spire er frøene avhengig av lys og fuktighet, og derfor setter mange dem i vindusposten. Dette er en grei plassering, hvis det da ikke trekker fra vinduet. Frøene er ganske sarte for kulde og de går i retrett hvis de fryser. Noen velger vinduet på badet fordi det er jevnere varme der.  Vann jorden, aller helst nedenfra (evt. med et rør til bunnen), og pass på at det ikke blir så vått at frøene begynner å seile rundt på jordoverflaten. Straks småbladene begynner å komme, er det viktig å tilføre lys – gjerne i form av små vekstlyslamper. Disse fåes kjøpt på hagesenteret til en relativt billig penge.

Når frosten har sluppet taket og du har lyst til å plante det ut, må du huske på en viktig ting – plantene må herdes! Dette er en helt nødvendig prosess for at de små plantene ikke skal få sjokk og i værste fall dø av forfrysning

. La de få noen timer på et lunt ute-sted, aller best et drivhus og bær de inn igjen hver kveld. Etter en uke eller to vil du kunne sette de ut hele dagen, aller best i lett skygge for så senere å komme seg ut i solen.


Bilder (C) Marit Jørgensen + internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar