Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

3. februar 2014

Alba roser - de vakreste og eldste vi har!


Til sommeren skal jeg plante en romantisk alba rose, som skal få bli til en stor, kremhvit sky! Det skal være en Alba-rose og den heter Suaveolens. Har du tid og lyst; er det nå du skal begynne å tenke på sommerens gjøremål i hagen ... eller ta kontakt med en hageplanlegger. ;) 

Nå litt om Alba-roser!

Rosa alba blomster i midten av jordbærsesongen. Et bombardement av sansene!
Hekker av roser ønsker oss velkommen hjem når vi kommer inn på tunet. Upretensiøse, gammeldagse rosebusker. Dette er alba rosene i et nøtteskall.

Når albarosene knoppes, dirrer det av forventning. Knoppene har vært fulgt med lengsel. Ikke bare lover de en rik blomstring, men dens første blomster kommer allerede i starten av sommerferien.  Dermed sender skolebarna buskene forventningsfulle blikk på vei til skolebussen, i håp om at de snart skal blomstre.
Rosa x alba ' suaveolens '
Den blomstrer, som andre alba roser, hver sommer fra Sct . Hans til slutten av juli . De hvite blomstene trekker oss til seg som magneter. Vi benytter all tiden vi har til å suge opp den fantastiske duften og beundre de vakre blomstene. Endelig er det sommer!

Historie
De opprinnelige alba roser var hvite - derav navnet alba. Det antas at de har blitt dyrket så langt tilbake som til ca. 700 år f.Kr. I dag selges det mer enn 30 sorter alba roser - alle med delikate blomsterfarger i sart rosa og hvit. Mange av variantene har også blågrønne blader, som står perfekt til blomsterfargene. Alle har de fortryllende duft. Skal du plante de, bør du har relativt stor plass, for de kan bli ganske omfattende.

Robust og lett
Den attraktive Rosa alba ' suaveolens '

Alba Roser kan leve i mange år. De er svært hardføre. I forlatte, gamle hager kan du se alba roser som noen av de siste overlevende. Sterk vind, tåler de også, og kan vokse i rimelig skrint jordsmonn. I tillegg tåler noen av variantene en del skygge.

De er blant de sunneste rosene. Mugg og svartflekk er sjeldent sett, men rust oppstår av og til i noen av variantene i fuktige sommere .

For romantiske sjeler
Alba roser er det ultimate valget av rosebusker for romantiske sjeler og beboere i eldre boliger – kanskje spesielt på landsbygda, der de unikt understreker sjarmen til de gamle bygningene.


De kan anvendes i en rekke sammenhenger. Sett dem som solitær i en eng av  bunndekkende stauder. Forsøk å plasser en på hver side av døren eller porten. Eller som en del av samplantinger, der de lyser opp mot en eviggrønn bakgrunn. Robuste varianter som "Mme . Plantier" og "Suaveolens" (bildet) tåler det forblåste hushjørnet, og  kan faktisk bryte av for vinden og gi ly.

Har du naturtomt og ønsker noen blomstrende busker, er alba-rosene et opplagt valg. De gjør seg også godt i en enkel gressplen. Forestill deg Skagenmaleren P. S. Krøyers motiv med den hvitkledde damen i fluktstol under den hvite albarosen i hagen! Vakkert, ikke sant?

Gode naboer
Alba roser har en tendens til å være mindre frodige ved voksestedet, og det må kalles en åpen invitasjon til å dekke bakken med bunndekkende stauder. Det kan for eksempel være Marikåpe eller Storkenebb med blå, rosa eller hvite blomster. Spesielt i lett jord kan du for eksempel plante lyseblå Kattemynte eller Lavendel sammen med Albarosene. Skal du ha den i skyggen, er Hosta et godt følge. Ønsker du høye følgeplanter, kan Riddersporer og Revebjeller anbefales.


Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar