Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

23. september 2013

Hokus Pokus Lavendelhekk!

Alle elsker Lavendel! Lavendel blir ofte kalt blomstenes dronning, og hvem vil ikke ha en hekk av blomsten som dufter så deilig?

 
Om det er duften, fargen, sammensetningen av de grå bladene og den spesielle fargen på blomstene eller assosiasjonene som følger med blomsten ... - ja, det er vanskelig å si, men alle faller for den!

Visste du at med litt fingernemhet og tålmodighet, kan drømmen bli virkelighet?
Lavendel kan nemlig formeres med stiklinger, og da kan håpet om Lavendelhekken ligge nærmere enn du tror! Og for deg som skal ut og kjøpe nye planter for å starte dette prosjektet; husk at den eneste Lavendelen som kan overvintre i Norge på lune steder (Herdighet ca. 5-6), er den som har det latinske navnet: Lavandula angustifolia.


Den beste tiden for å lage stiklinger er tidlig på våren, når sneen er smeltet og du får tilgang til dine allerede godt etablerte planter. Det beste for den gamle planten er nemlig å bli "klippet" når den fremdeles er i dvale (innen den begynner å produsere nye blad/blomsteranlegg). Du kan også ta stiklinger av årets skudd i august, såfremt stilkene er blitt litt tre-aktige, men da blir vekstsesongen kortere og planten får en litt spedere start.

Slik gjør du:

Fyll en drivbenk eller en pallekarm med sandjord ispedd alminnelig hagejord. Lavendel bør ha god drenering, så la det være mer sandjord enn alminnelig jord. Du kan også foreta stiklingformeringen i potter, men da er det vanskeligere å holde jevn fuktighet.

Klipp stiklinger (små grener på ca. 6-10 cm) av en sunn morplante. Blomsterknopper bør fjernes, da planten vil bruke for mye energi på å få frem denne. Tykkelsen på grenen skal være litt treen, da de bløte nye grenene lett visner eller dør av soppangrep. Stikk grenene ca. 3-4 cm ned i vekstmediet.

Stiklinger af lavendel

Dekk enten med plast som er melkehvit eller plast + agrylduk, slik at det ikke blir for kraftig lys for plantene. Plasten bør  sørge for å holde på fuktigheten samtidig som det også må være tilgang av luft. Lufttilførsel er viktig for å hindre soppangrep.


La plantene få vokse seg store og sterke gjennom månedene som kommer. Når stiklingene er et par cm lange, klipper du av toppen, slik at planten forgrener seg og etterhvert blir lubben og god.
Og du -  husk å være forsiktig med røttene når du, på et senere tidspunkt, planter de ut i sitt nye hjem i hagen! Røttene må ha god kontakt med jord på sitt nye voksested!

Og så er det bare å si; HOKUS POKUS LAVENDELHEKK!!!

 
Bilder Jens Tejsen/internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar