Det er masser av løk og velge imellom, så du må ta deg selv i nakkeskinnet og minne deg om hvor stort område du har å plante på, når du får lyst til å gå amok, midt i havet av løkpakker med flotte bilder.
Klosterklokker, hvite og blå Perleblomster |
Det første du må gjøre er å forsøke å huske hva som fungerte godt sist vår. Du kan regne med at de løkplantene som var nyplantet høsten før siste vår, kommer igjen i alle fall et år til. Hvis du har vært flink og gitt de gjødsel etter blomstring, vil det være enda større sjanse for gjenblomstring. De fleste løk setter veldig stor pris på en matpakke-boost etter vel gjennomført jobb! :)
Skriv en liste over det som fungerte og suppler for de stedene som trenger nye løk. En god regel er å heller velge få sorter og ta flere løk av samme sort. De gir et mye flottere syn og gir mer impact.
Har du valgt å kjøpe inn løk, og bruker nettet som "butikk", skal du forsikre deg om at de løkene du syntes var helt superherlige, klarer seg i norsk klima. Husk også på at noen løk trenger lenger tid for å etablere seg innen telen kommer, enn andre. En grei regel er at alle løk trenger minst 1,5 måned i bakken innen telen slår til for fullt!
Papegøyetulipan, Scilla, Ruteliljer og Påskeliljer |
Oppskrift på hvordan legge blomsterløk:
1) Aller viktigst - sjekk at løkene du kjøper er fri for mugg, er kraftige og ser friske ut.
2) Sørg for at plantehullet har god drenering. Hvis du har tung jord, kan du f.eks. blande inn litt sand.
3) De aller fleste løk skal legges i en dybde av 2-3 ganger sin egen høyde. Dvs; at er løken 2 cm høy, bør den legges i et 6 cm dypt hull.
4) Påse at løkens små røtter kommer godt i kontakt med jorden innen du fyller igjen hullet.
Legger du løken for dypt vil den ha problemer med å komme opp og blomstre i tide, men legger du den for høyt, vil den kunne bli skjøvet opp av telen og dermed ikke klare å blomstre av den grunn. Allikevel er ovennevnte pkt. 3 kun ment som en guideline, og ikke et krav.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar