Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

4. september 2013

Lavendel

Kloden  dreier og vi har inget annet valg enn å henge med! Det medfører at vi igjen er i situasjonen hvor vi skal avvikle en sommer, som forhåpentlig har vært fylt med gode, fargerike minner for noen og enhver. Apropo fargerike dager, har jeg forsøkt å finne ut hvilken farge som har vært mest fremtredende i mitt liv denne sommeren, og kom straks til at det har vært blått.


Fargen blå har utrolig mange nyanser, som alle er vakre, men den jeg liker aller best er lavendel-blå!
Ikke bare er fargen vakker å se på, men planten er en nytteplante av de sjeldne. Den er brukt i flere tusen år mot ulike tilstander, og da spesielt som et antiseptisk middel, samt i rensende bad i arabisk, gresk og romersk medisin. Videre har lavendelolje egenskaper som antidepressiv, beroligende, krampeløsende, mykgjørende og antireumatisk. Lavendel inneholder eteriske oljer, som har en lett irriterende virkning på huden. Dette vil kunne øke blodsirkulasjonen i huden og videre hjelpe mot muskelplager, leddbetennelser, isjias og revmatiske plager. Lavendelolje har blitt brukt til å rense skrubbsår, rifter og brannskader, dessuten har lavendel en beroligende effekt, og var en gang et populært middel mot uro og søvnløshet.

Gårdsarbeidere la ofte en lavendelkvist under hatten for å slippe hodeverk i varmen. Slik vi kjenner den best, i vår hverdag, er nok som ingrediens i parfyme, såper og massasjeoljer. Lavendelsåpe er fortsatt i bruk, god mot tørr og sår hud, og kan dempe muskelsmerter og revmatiske plager. 
Det var ikke bare medisins planten ble utnyttet. Det sies at fargen holdt insekter, og spesielt fluer på avstand. Tenk bare på gamle kjøkkener, - de fleste var blå! De gamle romerne strødde tørket lavendel på gulvene, for å dempe stanken av møkkete, uvaskede gulv. De puttet Lavendel i badevannet, som de kokte, og på den måten fikk de en slags deodorant. Kanskje ikke så underlig at blomsten heter Lavendel, på latin heter nemlig "å vaske seg" - lavare!

Lavendel brukes også i matlagningen og er ufarlig, såfremt man ikke spiser store mengder. Du kan f.eks. lage lavendelsukker. Du plukker enkelt og greit et par kvister med Lavendel i en liten krukke, fyller på med sukker, setter på lokket og lar det stå i et par dager. Lavendelsukker smaker deilig i te.

Har du lyst til å la blomstene få pryde kaker el.l., kan du kandisere dem. Det gjør du ved å stivpiske eggehvite og dekke blomstene med dette. Dypp deretter blomstene i sukker eller melis og la de få tørke over natten. Her gjelder det å ikke la pølsefingrene få ødelegge prosjektet, så pinsett og en liten pensel er å anbefale! ;) ..... samt en god dose tålmodighet!


Er du blitt hekta? Her har du litt info om hvordan du skal dyrke lavendel:
Lavendel finnes i blått og hvitt og finnes i mange forskjellige typer - nærmere 40 - hvorav bare én er herdig nok til å overvintre i deler av Norge, nemlig typen Lavandula angustifolia. Noen blir høye busker, andre lave. Vanligvis har de lave sortene spesielt fin duft og sterk blomsterfarge. Lavendel trives best i mager, veldrenert, gjerne kalkrik og sandholdig jord, på en varm og solrik vokseplass. Planten liker seg godt sammen med grønsaker, som, tro det eller ei, i sin tur blir friskere og bedre i smaken. Lavendel er nydelig som kantplante i rosebed. Du kan også dyrke lavendel i potter utendørs, bruk veldrenerte potter fylt med såjord (kaktusjord) blandet med litt sand, og la dem stå i full sol. Lavendel tåler litt tørke, men bør vannes i blant hvis sommeren er veldig tørr og varm.

.... og for de av dere som allerede har lavendel i hagen og ønsker å formere den ved stiklinger, skal jeg, om ikke lenge, skrive et innlegg om hvordan du kan lykkes med det. Følg med, følg med! :)


Bilder (c) Marit Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar