Tidspunkt for å ta opp knollene er etter en dag som det har vært for kaldt for Georginene. Da vil du se at bladene og stilkene er blitt sorte og planten henger med hodet. Den beste dagen for å ta opp er en tørr, fin høstdag, men du kan selvfølgelig også foreta samme operasjon om ikke dagen er flott.
Sørg for å få opp kollene så uskadet som mulig. De er litt sarte, så bruk gjerne litt ekstra tid på å pirke vekk jorden rundt, slik at du lett kan vippe de opp med en gaffel el.l.
La en del av stilken/løvet over knollen være med, slik at du kan feste merkelapp på og beskrive hvilken farge/type akkurat den Georginen er.
Så kommer vi til selve oppbevaringen, som aller helst bør være tørr, frostfri og kjølig. Det er jo ikke alle forundt å ha en slik mulighet, men finn det stedet som kommer nærmest opptil, og gjør det beste ut av det. For å være sikker på at knollene har det bra, kan du sjekke på de en gang i måneden og se til at de ikke er på vei til å tørke ut eller begynner å råtne.
En smart og billig metode å overvintre knollene på er å klippe av melkekartonger i den høyden du synes er best og å legge knollene i disse. Melkekartonger tåler fuktighet og vil derfor ikke "gi etter" i løpet av overvintringen.
Kjøp en pose Vermiculite og hell dette over knollene. Vermiculite kan du få kjøpt på de fleste hagesentra. Middelet har god evne til å holde på fuktighet, slik at planten har best mulige kår for ikke å tørke ut, men får du ikke tak i dette, kan du godt oppbevare røttene i sand, treull eller sagflis.
Da er det bare å glede seg til våren, når du igjen kan stikke knollene i jorden og gå og glede deg til en ny Georgineblomstring! Lykke til og selv om dette høres ut som noe værre "hazzel", så går det veldig fort hvis du bare har det du trenger til hånds. .... og så får man veeeeldig god samvittighet når det er gjort! :)
Bilder (c) Marit Jørgensen/ internett
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar