Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

11. april 2014

Rydd med glede!


Det er vår og plutselig oppleves ikke rydding som et ork! Med glede går vi ut i solen, og  akompagnert av fuglesang og duft av planter som er iferd med å våkne til live, raker vi plen og rensker bed. Solen varmer og det er deilig å være til!

Tiden er kommet for å fylle potter eller andre ting man har med fioler og løkblomster. Hagesentrene har allerede bestilt inn, så det er bare å stikke en tur innom og du får det som tåler en frostnatt. Det er på tide å hente frem hagemøblene, - de vil bli glad for en vask. Når de så er tørre er det bare og finne frem de gode putene, lage seg en kopp te, synke ned i de gode putene og lytte til våren som er tilbake.

Det kribler sikkert etter å få ryddet vekk gamle stilker og løv, men vær forsiktig! Nye spirer og plantedeler kan følge med hvis du rykker opp de gamle stilkene! Da mister du mye blomstring og kanskje til og med skader du planten skikkelig. Ikke bruk raken i bedene, - selv om det er fristende! Løft forsiktig opp de flakene med gammelt bladverk, slik at spirer og knopper får lys og luft, men sørg også for at de ikke står helt nakne og fryser. De, som du, trenger også en dyne om natten.


Er du av den hyper-estetiske typen som må ha at det ser strøkent ut, så la de visne bladene ligge (etter at du har fjernet halvparten) og strø heller ut litt kompost, slik at det ser pent ut.

Våren er tid for deling av planter, og mange planter er avhengig av dette, hvis de skal fortsette sitt liv.
Iris og Hosta er eksempler på dette. Når du deler en plante, tar du en skarp spade og kutter den igjennom på midten. Det er viktig at du har et nytt plantehull til den nye planten som skal settes ned et annet sted. Røttene liker ikke å være lenge i luft.


Skal du plante ut pottedyrkede planter, er det det smart å få de i jorden så tidlig som mulig. Midt på sommeren er det ofte for varmt og tørt til at plantene klarer å etablere seg. I tilfelle må du være hjemme og sørge for meget god vanning!

God vår!

 Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar