Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

20. august 2013

To do - August!

Nå er Georginene på det flotteste og de som var flinke og satte ned knoller i mai, kan nå glede seg over resultatet. Georginer finnes i alle størrelser, farger og fasonger. Knollene må tas opp og overvintres i et kjølig og mørkt rom inne, og det er ikke alle som "kan tilby" den servicen. Da kan det være en trøst at du saktens kan kjøpe knoller og bruke de som sommerblomster og så kaste de når de er ferdige for sommeren. Sååå dyrt er det heller ikke! :)


Kirsebær, tidlige epler, plommer, stikkelsbær og rips/solbær er nå iferd med å modnes over det meste av landet. Det er en helt spesiell følelse; når man har plukket frukt og bær fra egen hage og man vet at syltetøyet du spiser er helt uten E-stoffer, - det gir en lykkefølelse av de sjeldne!


Har du hatt jordbærbed, bør du ta de nye utløperne og plante de i eget bed innen frosten kommer. Jo tidligere du etablerer de, jo større høsting får du neste år. Du kan faktisk også gjødsle jordbærplantene nå, slik at de nye blomsteranleggene til neste års blomstring og bær'ing dannes best mulig. Alterntiv jødsling av jordbær om våren, gir bare veldig mye mer bladdannelse.

Tomatene begynner å modnes og husk å fremdeles knipe sideskuddene (tyvene, som de også kalles). Dette gjøres for at planten skal få lov til å konsentrere seg om å lage tomater og ikke bladverk.

Etterhvert som September nærmer seg, skal du huske på at trær med steinfrukt, beskjæres om høsten.

Plukk valmuekapslene av stilkene og tørk frøene. Når de er tørre, legger du de i fryseren frem til du skal så de neste vår.

Visste du at en god del frø trenger en kuldeperiode før de kan spire? Har du lyst på f.eks. Ringblomst, Dill, Kornblomst, Kattost eller gressløk kan de nå såes utover høstmånedene. Du kan godt tøye såingen til rett før jorden fryser, slik at du ikke risikerer at de begynner å spire på feil side av nyttår.

Selv om du ikke bruker hagen like mye nå som tidligere, er det viktig å stelle og holde den fin. Fjern visne eller avblomstrede stengler som ikke lenger er pene å se på!

Før: Bedet virker rotete med avblomstrede stilker.  Etter: Bedet kommer til sin rett uten stilkene.

Fjern tørre og brune blader fra bakken rundt rosebuskene. På denne måten minimerer du risiko for sopp og insektsangrep til våren. Husk også på at det skal være en periode med tørrvær innen du pakker rundt rosene med f.eks. dekkbark eller granbar. Gjøres det mens det enda er vått, vil det være stor risiko for råte og soppangrep.

... og så var det å huske å legge løk og knoller for vårens store blomstring ... men det skal dere få et eget innlegg om!      :)

En fin sensommerdag ønskes alle!


Bilder (c) Marit Jørgensen / internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar