Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

15. august 2013

Statistisk!

 

Visste du at ni av ti nordmenn har sin egen hage eller tilgang til et lite grøntareal. Hele 38% av oss har hagen som hobby. De siste årene har det blitt mer og mer snakk om at hagen er en integrert del av stuen ... og jeg vil dra det enda lenger og si at det også er en utvidet del av kjøkkenet. 

Et hyggelig utekjøkken - som skulle være overkommelig for de fleste å bygge
Det er jo i hagen man utøver mesteparten av den sosiale omgangen rundt matbordet 4 av årets 12 måneder! Familie og venner koser seg med far som grillsjef og mor som grovkjøkken-spesialist!

Jeg tror litt av hemmeligheten bak sommerens nytelser ligger akkurat her; i muligheten til å utviske grensen mellom inne og ute.

Et lite "hideaway" i skogkanten

Litt statistikk

En gjennomsnittsberegning viser at nordmenn bruker kr. 3.200 på hagemøbler, utstyr, blomster og generelt utstyr og vedlikehold. De som bruker mest på hage bor i Akershus og pussig nok er det Sør Trøndelag som bruker minst. En morsom undersøkelse forteller at 33% av oss mener vi har en finere hage enn naboen. De som er mest fornøyd med sin egen hage bor i Aust-Agder og de som er minst fornøyd med hagen sin bori Sør Trøndelag.

Sørlendingene bruker gjennomsnittlig uterommet til sosial omgang 6 dager i uken, mens Finnmarkingene kun bruker det 4 dager.

Hagearbeid som hobby øker proporsjonalt med alderen. Av de under 30 år, er det kun 40% som bruker hobbytiden i hagen, mens blant de over 55 har hele 70% hage som hobby. Kvinner er mest hektet på hage, men det blir mer og mer populært blandt menn.

Hagearbeidet blir ekstra hyggelig med riktige redskaper
95% av de som har tilgang til hage anser plassen som rekreasonsområde. Hva denne rekreasjonen består i, kan diskuteres. Noen slapper av og kobler ut mens de leser en bok, mens andre igjen slapper av ved å drive fysisk aktivitet.

I Norge har det liksom ikke vært "mannfolk-ærbe" å passe hagen, men det var før resten av Europa kom innover oss. Nå ser vi mannlige hagedesignere fra England som vinner priser på det ene hageshowet etter det andre. I Frankrike er det faktisk flere menn enn damer som regjerer i hagen.

Fra Chelsea Flowerhsow - London
En tur på Chelsea Flower Show i Mai, kan bekrefte dette. Her er det like mange menn som damer. For de som fyser på å gå, kan jeg opplyse at det løper av stabelen i London, 20. - 24. mai 2014. Husk å bestille hotell i god tid i forveien!






Bilder (c) Geir Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar