Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

10. august 2013

Søt!!!!

Søt som sukker, men uten kalorier eller karbohydrater. Påvirker ikke blodsukkeret og ikke skadelig for tennene! Kan det være mulig???  

Ja, planten Stevia kan veie opp for sukker i veldig mange tilfeller! Du må bare lære deg å bruke den!
Den vanligste feilen "nybegynnere" gjør, er å bruke for mye. Det er lett å gjøre når 1 gram Stevia tilsvarer 300 gram sukker ... eller skal vi si 100 sukkerbiter! Da skjønner du!

For mye stevia kan fort gi en "feil" smak eller en bitter-søt ettersmak, som lett kan overskygge andre smaker i matretten. Hvis du har bestemt deg for å erstatte sukker med Stevia, kan du i en overgangsperiode samkjøre med et annet søtningsmiddel, f.eks. kokossukker eller erytritol. Når Stevia brukes sammen med annet søtstoff, tar det gjerne annenposisjon i smak, men bidrar til å øke søtheten betraktelig.

Bare det å trappe ned ved å erstatte sukker halvt eller delvis, vil gi en betydelig helseeffekt! Du kan enten kjøpe den som urt i potte i plantesenteret eller du kjøper den bearbeidet i helsekosten. Begge deler er helt greit å bruke, bare du undersøker hvordan du skal bruke den innen du går igang. :)

Stevia får du kjøpt i de fleste helsekostbutikker.

Stevia kan ikke erstatte sukker 100%. F. eks. vil ikke bake-deiger bli like jevne, og vanlig sukker "fôrer" gjærdeig slik at den eser bedre. Bakevarer blir heller ikke så fine og brune som når du bruker sukker. Unntaket er kaker med sjokolade eller kakao.

Stevias sterke sider er at den fremhever den opprinnelige smaken i mat og drikke bestående av frukt og bær, samt i desserter og smoothies. Stevia blir ikke "druknet" når den brukers med syrlige matvarer, og kan med stort hell brukes i retter med tomat og andre syrlige ingredienser. Den holder også smaken når den er bruk i mat som skal tilberedes ved høy temperatur.

Prøv f.eks. å bruke Stevia når du lager mat med yoghurt, krem os iskrem. Den er super til søtning av grøt og dressinger og setter en utmerket smak til sjokolade og kakao, spesielt med krem til!

Her er noen greie oppskrifter fra helsekostbutikken, med stevia som søtningsmiddel:

Iskaffe til 2
1 dl. nytraktet espresso-kaffe
6-7 isbiter
1 dl. vann
2 dl. vaniljerismelk - evt. melk/fløte kombinasjon
1 måleskje Steviosa pulver

Slik gjør du:
Kjør isbitene sammenmed vann i en blender på full guffe. Tilsett kaffe, vanilje-rismelken og Steviosapulver. Kjør alt sammen i noen sekunder. Server straks med isbiter.
Tips: Knyt en serviett rundt glasset, slik at det ikke blir for kaldt å holde i!


Te-kopp for en deilig pause

1 tekopp
Kokende vann
Din favoritt-te
1-2 steviosa tabletter

Slik gjør du:
Kok opp og trekk teen. Søt med 1-2 Steviosa-tabletter og rør med en te-skje. Slapp av og nyt teen, mens tankene får flyte fritt!




Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar