Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

31. mai 2013

Ut på tur med lekker dame!

Hun er en 1971 Mercedes Benz 280 SE Convertible! For tiden oppholder hun seg på et containerskip i Atlanterhavet på vei til USA. Hun er heldigvis ikke alene, men sammen med minst 100 andre godt aldrende, damer av rang!

Hun skal være med på et stort jubileum, nemlig delta på Lincoln Highway's 100 års jubileum. Lincoln Highway var den første veien som ble bygget mellom New York og San Fransisco, og som altså er 100 år iår. 



På denne tiden var det ikke så mange biler rundtomkring, med det var bra vekst i markedet. Behovet for flere og bedre veier var sterkt tilstede. Grusveier var det vanligste på den tiden og mange veier var de reneste "Dirt roads". Veien er selvfølgelig oppkalt etter han som gjorde det mulig; nemlig president Abraham Lincoln.


"Vår" bil fra Klepp som nå skal tilbake til sitt hjemland USA!
Bilens første eier var Ellen Stevenson Borden. Etter hennes død har bilen stått på museum i Chicago fra 1986 til 2011, da Jone Nese fra Klepp kjøpte den og importerte den til Norge.

Ellen Stevenson var gift med Adlai Ewing Stevenson (født 05.01.1900 - 14.07.1965), som var politiker og diplomat. Han stilte to ganger som presidentkandidat for det demokratiske partiet. Efter sigende var han den som bragte humor og friskhet, samtidig som dybde og følelser, vittighet og fremsyn inn i amerikansk politikk og diplomati. Mange så på ham som datidens store taler, og listet ham på 2. plass etter Winston Churchill!

Ellen Borden var en bestemt dame med interesse for politikk, og det var mange som syntes hun lå langt fremfor sin tid! Her er en avisartikkel om henne, som elsket bilen som nå er på vei tilbake til sitt hjemland.


Litt om turen fra Romerikes Blad.....

Amerika på tvers!

Galskap, sier du? Den ultimate bilopplevelse, får du til svar hvis du spør Henning Kjensli fra Lillestrøm og rundt hundre andre amcar-entusiaster fra Skandinavia.
Om noen måneder tar de nemlig begrepet «cruising USA» til nye høyder, når de frakter 100 veteranbiler fra de skandinaviske landene over til New York, for en fire uker og 5.469 kilometer lang kjøretur. 

Feirer 100 år

Etter starten på Times Square i New York 1. juli, er planen å bruke fire uker på å krysse USA langs Lincoln Highway, før ferden ender i Sacramento, Lincoln Park, i San Francisco 26. juli.
– Anledningen er at USAs første transkontinentale landevei, Lincoln Highway, fyller 100 år sommeren 2013. Vi må jo gjøre litt stas på det, samtidig som norske bilentusiaster får en sjelden sjanse til å nyte sine egne veteranbiler på en ekte amerikansk highway, sier Henning Kjensli til Romerikes Blad Bil.
Sammen med faren, Harry Kjensli, er han initiativtaker bak, og ansvarlig for gjennomføringen av, arrangementet.
– Ideen kom allerede i 2006, etter at vi hadde feiret 80-årsjubileet til Route 66, ved å kjøre den med 17 norske biler. Nå vil vi ta det ett steg lenger, forteller Henning Kjensli. 

Vår dame til venstre i bildet

15 fra Romerike

I skrivende stund er totalt 82 biler påmeldt. 65 av dem er norske, hvorav 15 biler hører hjemme på Romerike. I tillegg er det påmeldt 12 svenske, fem danske og to finske biler, samt en tysk bil.
Målet er ifølge Kjensli å få med 100 biler totalt, noe han har tro på skal gå i orden.
– Alle merker og modeller er velkomne til å delta. De eneste kriteriene er at bilen ikke er produsert etter 1979, at den er registrert og i en slik stand at den kan gjennomføre turen, opplyser han. 

 

– Optimal bursdag

En av deltakerne fra Romerike, er Ole Geir Gjørvad fra Hemnes. Han skal delta med sin supersjeldne 1932 Cadillac V12, som er i original stand og trolig en av de siste gjenlevende i sitt slag.
– Det blir morsomt å ta med bilen «hjem» dit den kommer fra. Et mål er å besøke forhandleren der bilen ble solgt ny i ‘32. Alle skal få se at alderen på bilen ikke er noen hindring, sier han. 

Min personlige favoritt - en Messerschmidt!

– Noen vil kanskje si at dette høres ut som galskap?
– Hehehe. Det finnes ikke noe fornuft i dette, selvsagt, men det er en drøm som går i oppfyllelse. En mulighet man ikke får mange av, sier Gjørvad. 

For Hemnes-karen blir turens første dag også ekstra spesiell.
– Jeg fyller 50 år samme dag som starten går. Det å stå på Times Square, med min egen veteranbil på 50-års dagen min, er vel så optimalt som det kan bli, fastslår 49-åringen.


For å følge denne herlige opplevelsen fra start til mål, har det blitt opprettet både Facebook side og blogg, og her kan du lese mer!

Facebook: LH2013 - Lincoln Higway centennial tour
Blog: caddilac.blogg.no
Èn ting er i alle fall helt sikkert, jeg skal følge med denne fantastiske gjengen gjennom alle 4 ukene de skal bruke på å feire Abraham Lincoln's Highways 100årsjubileum! :)

 PS: Bildene er tilfeldig utplukket og tilfeldig plassert!
(bilder fra bileierne og Romerikes blad)

Frøken Suveren

Mange hagebusker kunne vært glemt til fordel for flere syriner. Syrinen er en av de mest virkningsfulle prydbuskene vi kjenner til. Stilmessig er den svært nøytral og dermed lett å kombinere
med andre prydbusker eller nåletrær. Nettopp derfor har planteslekten Syringa spilt en viktig rolle i landskapsdesign gjennom århundrer. Syrinen har faktisk sitt eget internasjonale forbund.
Det internasjonale syrinforbundet er en eksklusiv forsamling på fire hundre syrinelskende medlemmer i Canada og USA, samt noen få i Europa.

Kan blomstre i åtte uker
Vel er syrinen vakker der den står i duftende prakt på forsommeren. Men den blomstrer jo så kort! Tror du ja! Og mange med deg! Folk tror at syrinen blomstrer fjorten dager, og så er det hele over.
Den kan imidlertid få riktig lang blomstring om du planter flere sorter med forskjellig blomstringstid. Det er det som er kunsten!  Regner vi med alle typer syriner som har verdi hos oss, fordeler blomstringstiden seg fra midten av mai til begynnelsen av juli, altså ca. åtte uker.

Syrinen kan dessuten fylle en rolle i en hage, selv om den ikke blomstrer. Forvandlingen gjennom året er vakker i seg selv. Om sommeren kan du glede deg over syrinens vekslende blomsterfarger
og vakre grønne bladverk. Om høsten, med gnistrende farger og klar blå himmel, kan du nyte fargenyansene i syrinbuskens grener og bladverk. Syrinen setter store synlige bladknopper om høsten.
Tenk hvilket eventyr knoppen skjuler! Knoppene kan du beundre på naken grein vinteren igjennom, før syrinen igjen bryter ut i full prakt om våren.

Visste du at det totalt finnes  1.700 forskjellige kultivarer av syriner? Ikke alle kan overvintre hos oss, men er du forelsket i syrin, kan du satse på ca. 2% av de!

Hvordan skal vi plante syrinen?

Noen steder finner du gammeldags syrin som har spredt seg til skrinne bergknauser med minimalt med jord. Syriner har det best i blandingsjord som er veldrenert og porøs. Jorden bør være noenlunde næringsrik. Den bør være nøytral til lett kalkholdig. Ideell pH er i området 6,5-7,5. Plant gjerne syrinen din i sandjord. Det finnes harpejord i handelen som er fin og pustende. Syriner må ha et godt dren. De trives best der sola tar og der snøen forsvinner tidlig. Det er ofte der blomsterløkene kommer først om våren. For at syrinbusken din skal overvintre – og for at du skal være sikker på at den skal blomstre – må du derfor sørge for at vokseplassen blir tidlig varm, at den er åpen og ikke minst: solrik! Syrinen har et stort og tett rotsystem. Den tåler tørke svært godt. Ved fare for dårlig dren, er det smart å heve nivået ved planting.

Selv om syriner generelt er hardføre, finnes det selvfølgelig en del variasjoner.  De eldste, franske
og de eldste russiske er antakelig like hardføre som den opprinnelige sorten, mens edelsyriner ikke greier seg der hvor det er lite snø. Skal du plante en frittvoksende hekk eller kanskje et syrinlysthus, anbefales en planteavstand på omtrent en meter. Hvis du har tenkt å plante i grupper, må du som regel ta i atskillig mer. Da bør avstanden være et sted mellom 150-180 cm. Om du kombinerer flere sorter, er det penest om avstanden mellom sortene er litt større enn avstanden innbyrdes i hver gruppe.  Planter du syriner som solitærplanter i en plen, bør buskene ha en ring med åpen jord rundt seg. Den
må være minst 80 cm bred. Avstanden mellom buskene kan være tre – fire meter. Vil du plante små grupper, er det fint med tre, fem eller sju planter i en gruppe. Det er penest når de plantes sortsvis, for eksempel 2+1 eller 3+2.

Enkel å stelle
Det er lite tull med sykdommer og skader knyttet til syriner. Det er i det hele tatt lite hokus pokus
med dem. Syriner er renslige planter med plettfritt bladverk. En podet syrin vil bli stygg etter en skade, men kan likevel leve i mange år.

Buskene går også stort sett fri for skadedyr. Eventuelle problemer er oftest knyttet til fuktighet. Det finnes riktignok unntak. Sentblomstrende syrintyper med rynket bladverk er veldig hardføre.
De kan til og med dyrkes i tyngre, fuktigere jord. Syriner krever ikke så mye næring, men du gjør klokt i å gjødsle dem moderat de første årene etter at du har plantet. Når busken er godt etablert,
er det som regel nok å gjødsle med to – tre års mellomrom. Du kan bruke vanlig fullgjødsel eller hønsegjødsel.
Hvordan skal vi klippe eller skjære syrinene spør du kanskje?
Har du en svær, gammel, podet syrin med noen få grove greiner, må du kanskje skjære hele greia ned til meteren. Da vil du sannsynligvis tvinge fram så mye nyvekst (hvis jordsmonnet og plantens
kondisjon er ok) at du kan få en fin blomstring året etter. Kolonier med tynne rotskudd er kun til skade, og bør fjernes helt.

Visne blomsterstander kan du godt fjerne, men for syriner har dette kun kosmetisk betydning.

Ikke la syrinen bli for høy
Når skal vi beskjære syrinen? Vent til alt bladverket har falt av om høsten! Når busken er fri for løv, ser du tydeligst hvor du skal skjære i forhold til den formen du ønsker.
Etablerte busker skal med 1-3 års mellomrom forynges ved at man fjerner 20-30 prosent av de tykkeste grenene samt de tynneste rotskuddene. En syrin i Norge kan bli opptil syv –åtte meter høy hvis du lar den få vokse på fri eksos, og da er den jo blitt litt av et monument. Men slipper du syrinen
til himmels, må du ha stige for å se blomstene! Jo større busken blir, jo mindre synlige blir blomstene. Du må ta et valg!

Gled deg over syrinen din
Det fine med syriner er at de har så forskjellig anvendelse. En enkel prydbusk, en staselig hekk, et lysthus eller som kjempeparasoll med bord og stoler under, som i en gammeldags bondegårdshage.
Plantene kan overleve i uminnelige tider og gi glede til mange generasjoner.
Syriners levetid er imponerende! I Amerika finnes det eksemplarer fra 1650 som lever helt greit
ennå. Syrinen er utrolig vakker! Den passer overalt og kan trives selv på steder med lite jord. Gled deg over syrinblomstens fargespill og la den skjønne duften fylle sommerminnene dine.

Bruk den inne
Men faller ikke syrinen sammen så fort du tar den inn i husetditt, tenker du? Ikke om du steller den riktig når du tar den inn. Har du en hekk eller større beplanting kan du samle en bukett og sette den noen timer i varmt vann (45 grader). Så snitter du stilkene og buketten din kan vare i over en
uke. Men husk at enkle syriner holder bedre i vase enn fylte.

I neste innslag om syriner skal dere få forslag til et utvalg av gode syriner som trives de aller fleste steder i vårt langstrakte land!

Jeg ønsker alle en syrin-suveren dag! :)

Bilder fra internett

29. mai 2013

I form!!!



Dette trenger du til 1 kake i form       

Kaken stekes på  nederste rille 175 grader i ca. 1 time.

225 g hvetemel
1 ts kanel
1 ½ ts bakepulver
½ ts salt
75 g brunt sukker
1 cm fersk ingefær, ev. 1 ts tørket ingefær
240 g sommerhonning eller annen mild honning
1 ½ dl solsikkeolje
1 dl sterk kaffe, litt avkjølt
2 stk store egg
2 ts honning til pynt


Smør en 1-liters brødform med olje og dryss den med semulegryn.
Bland alt det tørre i en bolle. Bruker du fersk ingefær, river du den på den fineste siden av rivjernet. Er honningen helt fast, varmer du den opp over et vannbad eller i mikrobølgeovnen før du blander den sammen med resten av væsken.

 

Bland alt raskt sammen og hell røren over i brødformen.

Sett kaken i ovnen og etter 30 minutter legger du et bakepapir over toppen av kaken, slik at den ikke blir brent.

La kaken avkjøles i formen.

Fordel en relativt fast honning over kaken før servering.
Innpakket i plast, - uten honning på toppen, holder denne kaken seg godt i flere dager. Lykke til!

Bilder fra internett

28. mai 2013

Markens første grøde

                                                                        Bilde fra internett
Vi har hatt første måltid med avling fra egen grøde! Nå skal det sies at grøden egentlig kom av seg selv, - i rekordfart bokstavelig talt, men allikevel er det ekstra gøy å lage mat fra egen hage.

Som de fleste kanskje kan tenke seg er det rabarbraen som vokste så det knaket og som ba om å bli plukket. Jeg tok med et par stilker hjem,  - akkurat nok til å lage en deilig rabarbrasuppe til patriarken og meg selv.

Rabarbrasuppe er superlett å lage, og er en herlig avslutning på et hvilketsomhelst måltid, og du skal få oppskriften her .... men først litt om det som alle er litt usikre på når det gjelder rabarbra:

Litt om OXALSYRE  ....
........ hvem har ikke en skrekkhistorie på lager fra bestemors kjøkken?
Historiene er nok ganske overdrevet - heldigvis! Rabarbraen består av rotstokk, stilker, blad og blomst. Både stilk og blomst er spiselig. Den spesielle rabrabrasmaken støttes av Oxalsyre og det er denne som har gitt opphavet til mang en skrekkhistorie fra gammelt av, og som bl. a. også er årsaken til at det sies at man ikke skal høste rabrabra etter St. Hans. De unge stilkene har minst Oxalsyre, så vil du unngå å plukke stilker som begynner å bli trevlete og ha høyt innhold av syre, skal du altså plukke de omkring St. Hans. Stilkene som kommer opp på nytt etter 3-4 uker er fullt spisbare og de fleste rabarbraelskere høster til langt uti august.

Oxalsyren finnes for det meste i bladene og roten, og spiser du mer enn 5 kg (!!!) så vil du kunne gjøre stor skade på både galle og nyrer, men hvem spiser flere kilo av røttene og bladene til en rabarbra??? Stilkene inneholder ca. 0,5 gram pr. 100 frisk vare, og du skal sette til livs utrolig store mengder før du begynner å nærme deg en grense hvor du bør stoppe! :)

Litt om hvordan du dyrker rabarbra
Har du en rabarbra i hagen, skal du huske på å gi den litt organsisk gjødsel. Planten trives best i næringsrik jord, gjerne mullholdig og med god drenering,  - men som de fleste har oppdaget er den meget tilpasningsdyktig! Den kan godt stå i leirjord, bare plasser den slik at vannet ikke samler seg rundt roten, men renner vekk. Skal du plante flere planter sammen, skal du regne ca. 60 cm bredde pr plante. Ikke plant den dypere enn ca. 5 cm under bakken. Beste plantetidspunkt er tidlig på våren eller sent på høsten. Husk at den ikke må ha gress eller ugress for tett innpå seg. Men et lettere lag med gressklipp er god jødsel for planten.

Etter å ha plantet, skal du gjødsle og vanne godt det første året og la planten få vokse seg sterk uten at du høster fra den. På denne måten vil næringen fra de første bladene gå tilbake til roten ved nedvisning om høsten, og sørge for at roten vokser seg sterk slik at den orker å produsere stilker til de neste sesongene årene fremover.

                                                                                                                                  Bilde fra internett
Rabarbrablomstene er vakre, men siden blomstringen stjeler veldig mye næring fra planten, er det best å skjære vekk blomsterstanden innen den går i blomst .... dessverre! Hvis du har lyst til å bruke den som blomstrende plante, kan du etterhvert dele din rabarbra og sette en fradelt plante i blomsterbedet, som da får lov til å blomstre så mye den vil! :)

Litt om høsting
Når du høster rabarbra skal du aller helst plukke slik at stilkfestet følger med. Hvis du skjærer eller bryter stilken, kan du risikere råte og at denne går inn i roten. Høst aldri mer en ca. 1/4 av planten av gangen. Er dere mange som liker rabarbra, kan det av den grunn lønne seg å ha flere planter.

                                                                                                      Bilde fra internett

Litt om oppbevaring
Rabarbrastilkene skal oppbevares kjølig. Det beste er å putte de i en plastpose med huller i, slik at fuktighet opprettholdes.
Hvis du ikke er i nærheten av et kjøleskap el. l., har man funnet ut at ved å pakke stilkene inn i et stort rabarbrablad, holder de seg friske lenge. Bladet har en slags kjølende effekt på stilkene når de brukes som innpakningspapir.

ENDELIG - den enkleste oppskriften av rabarbra som matvare ... men det kommer flere oppskrifter- jeg lover! Jeg er nemlig over gjennomsnittet interessert i rabarbra! :)

Du trenger:   250 gram rabarbrastilker
                     1 liter vann
                     200 gram sukker
                     1 1/2 spiseskje potetmel
Gjør slik:

1) Vask og skrell stilkene og skjær opp i fingertykke biter. Kok bitene i vann og sukker til rabarbraen begynner å gå istykker, ca. 5 -10 minutter.

2) Rør potetmel ut i litt kaldt vann til en jevn, tynn røre og hell det i suppen i en tynn stråle mens du rører godt. La suppen få et oppkok.


Suppen kan nytes både varm og kald. Hvis du ønsker kald, avkjøler du den i kjøleskapet.

Som tilbehør smaker det supergodt med vaniljekesam, pisket krem eller vaniljeis!
Serveres og nytes med kjærlighet! :)
Bilder (c) Marit Jørgensen

27. mai 2013

Høyt henger de ....

                                                  Anskomst kolonihage-bode                     (c) MJ

Etter å ha kommet over gledesrusen over tildeling av kolonihagetomt, kommer alvoret for en dag!

Kirsebærtreet blomstret vakkert, men trengte beskjæring.... det samme gjorde visst epletrærne også ... når vi så nærmere etter. En gammel og mosegrodd svarthyll, som jeg har ønsket meg så lenge - men ikke har hatt plass til, stod og presset ut sine takkete blader og VILLE ha vår en gang for alle! Planene for hyllebærsaft kretset allerede rundt i hodet mitt!


Jeg satte meg på den gamle, hvitmalte benken og kikket meg rundt; øynene hvilte på nyutsprungne, nesten limegrønne busker av Rips, Stikkelsbær og Solbær. Et par tuer med rødgrønne rabarbraknuter kjempet seg opp fra bakken i en fart så det nesten knakte hørbart - dette innimellom tuer av Primula.

En stor åker av spavendt jord ligger foran meg, ca. 11 x 8 m. Hva skal vi velge å så eller plante?

Mens jeg funderer over det, ser jeg også at gresset må klippes ... og jeg kommer vel ikke unna å måtte spa opp jordstykket med greip, slik at jorden blir soldet på en god måte. Små frø vokser ikke blandt kjempestore kolosser av jordklumper må vite!

Men før vi går til verks må vi ha litt å spise, og det er koselig med mat på den gamle, mosegrodde benken.  :)

                                                                                                                 (c) MJ

Etter å nytt en frisk lunch, gikk vi igang med våre aller første oppgaver; Patriarken klatret opp i trærne fortere enn jeg klarte å følge med .... kanskje det ligger igjen fra guttedagene??? :) ... og jeg fant frem den gamle manuelle gressklipperen som samtidig ga litt ekstra trim!

                                                                      (c) MJ
Patriarken var kjapp med grensaksen og epletrærne ble behørig frisert! :) De beste reglene å klippe et epletre etter, er å tenke at formen skal ligne litt på buen over en paraply og det skal være så lite grener "inni", at man kan kaste en hatt igjennom treets krone.  Alle grener som strutter rett mot himmels, skal kuttes vekk etter at treet har nådd en passende høyde. Dette gjelder et godt tilvokst epletre. Skal du starte med et lite tre, gjelder andre regler. :)


Har du lyst til å være litt kunstferdig, og har en solrik vegg du kan bruke som bakgrunn, kan du espaliere epletreet ditt på denne måten. Det krever god oppfølging og kontroll, men blir kjempefint! :)


Livet i kolonihagen fortsetter sommeren igjennom, og her kan du følge med på utviklingen av vekster og annet, få plantetips og forhåpentligvis inspirasjon til også selv begynne å dyrke på balkongen eller i hagen! :)

Bilder  fra internett
Bilder (c) Marit Jørgensen

24. mai 2013

Oppussingstips

De fleste i Norge er tradisjonsbundne i større eller mindre grad, og veldig mange pusser opp gamle ting de finner igjennom året.

De som har gamle hus, har ofte utfordringer med å få av gammel maling på f. eks. messinghåndtak. Her er oppskriften som forenkler denne prosessen og gjør håndtakene blanke og fine igjen:

  • Kjøp sitronsyre i pulverform, og bruk 1 spiseskje til en liter vann
  • Kok opp  og la håndtaket ligge i blandingen i to minutter mens det småkoker
  • Skrap av malingen - den skal løsne ganske lett etter dette
  • Puss håndtaket med messingpuss


Lykke til!
Bilder fra internett


23. mai 2013

Èn ting du bare bør få med deg!

Det er en ting som er sikkert, og som alle psykologer erkjenner, det er samfunnet som har utviklet seg - ikke menneskene!

Det stemmer fremdeles at en dåre kan spørre mer enn ti vise kan svare - dette ordspråket ble samlet i en ordspråksamling fra 1682 - og da hadde det nok allerede vært i bruk en tid.

Ta "Jeppe på Bjerget", Ludvig Holbergs (1684-1754)  historie om den stakkars bonden som sliter for pengene, og bruker dem like fort opp som han får dem i hånda. Jeppe er trolig mer forelsket i alkoholen til Jackob skomager en sin egen kone, Nille. Nille er en hissig og disiplinert dame, hun kontrollerer Jeppe's liv med hans største fiende-Mester Erik. Utover i historien blir Jeppe lurt av selveste barnonen av bydga. De får Jeppe til å tro at han er baronen og plasserer ham i baronens egen seng. Dette er tragikomikk fra 1700-tallet som utspiller seg på lik linje idag, bare under andre omstendigheter og omgivelser. Noen som kan dra kjensel på historien? ;)

Litt over 100 år etter kom "Peer Gynt", Henrik Ibsens "dramatiske digt" - som han selv kalte det, fra 1867. Stykket er mesterlig formulert, inneholder komplisert psykologi og er rik på symbolikk, men ingen personer har noen som helst vanskelighet med å få med seg den ytre handlingen. Fortellingen går i hovedsak ut på at bløffmakeren Peer, kommer seg ut i den store verden ved hjelp av tant og fjas, løgn og bedrag, lar andre i stikken og opplever mye, men kommer hjem som en bitter og slagen mann. Det sies at dette stykket har vært med til å forme "utenomverdenens" bilde av nordmenn - som sneversynte, skrytete og med stor utferdstrang.

Peers rike - øverst i Gudbrandsdalen
 
Føst møter vi den unge Peer som moren har problemer med å holde i tømmene, som blir borte hjemmenfra flere dager ad gangen fordi han er på fjellet og flirter med budeiene og skryter hemningsløst av hva han kan og vet!

På en av sine fjellutfarter møter han datteren til selveste Dovregubben og forelsker seg vilt og lever hemningsløst med henne til han hører at morens siste tid har kommet! 

Etter morens død glemmer han alle løfter han har gitt, ifører seg "keiseren klær" og blir verdensborger!

Verden behandler ikke Peer så pent og han peiler veien hjem igjen .... til restultatene av sin tidligere utsvevende fjelltilværelse ... Dovregubbens datter, sin sønn og sine slektninger.......  Hvilket ikke akkurat er hva han hadde sett for seg!

Peer ender som en filosoferende og slagen mann etter å ha sluppet unna døden ved å forhandle med knappestøperen opptil flere ganger.
En desillusjonert Peer
Heldigvis har vi hevet oss over karakteristikken og stykket ikke blitt "gjemt i en skuff", men spilles over hele verden. Den mest forgyllede og tøffeste utgaven spilles hvert år, i august, på en friluftscene ved vakre Gålåvatnet i Gudbrandsdalen. Stykket favner båtopplevelse, Harley Davidson motorsykler, småfly og Amcars i tillegg til vanvittig bra kostymer og skuespill! En opplevelse du ikke blir lei!

Peer Gynt stemnet ved Gålåvatnet er en av de beste kulturelle sensommeropplevelsene du kan få. Jeg vil nesten si at det mangler sidestykke. Naturen er amfi og med Gålåvatnet som bakteppe blir dette en opplevelse av de sjeldne! Med live Grieg musikk i tillegg og sommernatten som sakte men sikkert kryper innpå deg i takt med handlingen, blir dette en opplevelse som gir deg gåsehud og latter i samme sekund!

I 1874 bestemte Edvard Grieg seg (om enn noe motvillig) for å dumpe en musikal av Bjørnstjerne Bjørnson til fordel for Henrik Ibsens «Peer Gynt», og når vi hører hvilken fulltreffer han fikk, skal vi prise oss lykkelige for at han tok dette valget!

Svein Sturla Hungnes har siste år med ansvar for regi i 2013. Jeg har selv sett forestillingen opptil flere ganger og kan anbefale den på det varmeste. Det er en fantastisk opplevelse for voksne og barn!

Her er video med klipp fra forestillingen tilhørende Peer Gynt stevnets egen side, med Griegs musikk i bakgrunnen! BØR SEES! Skru opp lyden og nyt ... og kanskje tar du i etterkant turen innom Billettservice og bestiller billetter idag! :)

 Bilder fra internett

22. mai 2013

Frekke kombinasjoner!

Istedet for å flytte ut på landet med hund, katt og kaniner, har Johnny og Jonas etablert seg landlig, rett utenfor bykjærnen i Sandefjord. Her bor de i den flotte villaen "Frogner" fra 1896, som de kjøpte usett - på impuls!

Frogner ble bygd 1898 av kjøpmand M. A. Brønnum for svigersønnen, Endre Lind. Det sies at Brønnum brukte Holmenkollen turisthotell som forbilde da han tegnet huset.


Brønnum var også med til å bygge Sandefjord Kirke. Svigersønn Lind, var urmaker, men tjente gode penger på hvalfangstaksjer og hadde råd til å bygge et slikt fantastisk hus. Det var for øvrig han som
oppdaget bybrannen i 1900, som gjorde at store deler av Sandefjords gamle trehusbebyggelse brant ned til grunnen.

Villaen er bygget i "dragestil", noe som impliserer;
  • Upanelte tømmervegger. På denne måten ble elementer fra den gamle, norske laftetradisjonen tatt opp
  • Dekor fra stavkirkene og vikingtiden i form av blant annet dragehoder
  • Ofte bratte tak og store takutstikk

Johnny, som er utdannet innen økonomi er opptatt av arkitektur, kultur og bevaring, og sammen med ektefelle og frisør, Jonas' sitt gode øye for detaljer, har de klart å lage en unik kombinasjon av gammelt og nytt. De har laget ulike soner for forskjellige sosiale settinger, og etter et besøk sitter man igjen med en variasjon av innrtykk som varer lenge! Her er er en håndfull gode design-idéer til etterfølgelse eller videreutvikling!

Her er umalte tømmervegger innendørs (dragestil),
kombinert med stil fra fransk høyadel på tidlig 1600-tall.

Huset har store rom, som gir kontakt mellom de ulike funksjonene og en fantastisk utsikt, tatt i betraktning av at det praktisk talt ligger i byen. Tre ulike stuer står på rekke og rad i sprek kontrast til hverandre! Det skal guts til for å kombinere på en slik utradisjonell måte, men ingen kan si at det ikke er lekkert!!!

TV-stuen er holdt i den rene maskuline stilen med en touch av femininitet. Dette er presisjon til minste detalj og man skulle nesten tro at katten var valgt ut for å passe inn i denne stuen! 

TVstuen er moderne med dagens mønstrete tapet, og plexiglass, skinn og chrome setter stilen! Fargene er holdt i hvitt, sort og rødt! Her kan man kaste av seg dagens stress og bekymringer og la hjernen hvile uten for mange forstyrrende elementer!

Lyset flommer inn i midtre stue, og man føler nesten at man svever og at solen skinner uansett vær! Materialvalgene i denne stuen er lette, utsikten utover byen og fjorden fantastisk og fargene naturlige. Legg merke til hvor ubemerket det egentlige stil-crashet er mellom 1800talls-stilen og Louis Ghost stolen fra Philippe Starck! De utfyller nesten hverandre!

Et fantastisk sted å la kreativitet og tanker sveve! Stilen er det ingenting i veien med! Lekkert!!!

Spisestuen tar deg med til en helt annen stemning. Her er den gamle stilen ivaretatt, men på en litt "pimpet" måte! Rokokko, drage, klassisk og kitsch i skjønn forening.


Spreke kombinasjoner!

Johnny og Jonas har fremdeles mange prosjekter på gang. Man blir vel egentlig aldri helt ferdig med noe, når man har et hus som dette, sier Jonas. 

Tidsriktige detaljer som hører til huset; støpejernsovn fra Ulefoss, fasett-slipet
glass i dørene og listverk av flere profiler - b.a. sukkerbitlist.
Vi har måttet konsentrere oss om hovedvedlikehold først, kostbare reparasjoner som har spist mye av budsjettet. Men småprosjektene går ingen vei, så de er der når vi har tid, inspirasjon, lyst og ork!

En gammel, vakker dør med fasettslipte glassruter, roper om hjelp
til å få skinne flott igjen,
...  bare for å kunne bli beundret av alle!!

Til sist må jeg få presentere kjøkkenet! En drøm av moderne innretninger i et gammelt miljø, akkurat slik jeg selv kunne tenkt meg det! De vinrøde veggene gir en lun stemning og det gamle slitte kjøkkenbordet, som hviler sine velbrukte ben på et persisk teppe kunne sikkert fortalt mang en god historie. Dette, sammen med et "Mickey Mouse"-kjøleskap fra Smeg og høyglans, ultramoderne innredning gir deg virkelig en opplevelse av de sjeldne og man går ikke upåvirket hjem fra et besøk hos gutta på Frogner! God kaffe har de også! :)

Dyp vinrøde dører, rosa og hvit høyglans innredning og gammelt lutet bord på
persisk teppe! En kombinasjon for de modige!
..... og the kitchen fairy ser til at alt går freidig for seg! :)

Bilder (c) Marit Jørgensen
Bildet Holmenkollen Turisthotell fra internett

21. mai 2013

Respekt, proteksjonisme eller lojalitet?


Samfunnets lim heter i stor grad lojalitet. Dette er en egenskap som i beste fall gir forutsigbarhet og trygghet, men samtidig; i værste fall, kan gi grobunn for maktmisbruk og nedbrytelse.

Lojalitet er en personlig egenskap av plikttroskap eller lovlydighet, og som i enkelte sammenhenger kan regnes som en verdsatt egenskap eller dyd. Lojalitet innebærer vennlig innstilling og hjelpsomhet mot den lojaliteten rettes mot. Det kan også medføre et allianseforhold der de som er lojale mot hverandre, tar hverandres parti i tilfelle konflikt med andre. Lojalitet kan også benyttes for å betegne troskapsforhold mellom en overordnet og underordnede, eksempelvis mellom en fyrste og hans undersåtter. Noen ganger kan det være vanskelig å skilne mellom respekt, proteksjonisme og loyalitet.

Vi leser stadig i avisene om ansatte som ikke ansees å være lojale, men hva betyr det egentlig å være lojal overfor en arbeidsgiver?
En arbeidsgiver har krav på, at du er lojal overfor arbeidsplassen, dvs ikke foretar deg noe som kan skade arbeidsplassen. En lojal medarbeider skal være med å bidra til at arbeidsplassen fungerer best mulig, og medarbeiderens interesser skal ikke gå foran firmaets. Dette vil igjen si at arbeidstager heller ikke skal, som det sikkert står i kontrakten, uttale seg til skade for arbeidsplassen.

Er en ansatt missfornøyd  med sin sjef, skal den ansatte rette evt. uttalelser direkte mot ham/henne. Det er uheldig å gå utenom.

Lojale personer kjennetegnes ofte på denne måten:
* De behandler sjefen som en person.
Noen ansatte ser sjefen som sjef, og ikke som person. Lojale ansatte ser både sjefen og personen, og behandler ham/henne deretter.

* De forteller sjefen de tingene han/hun aller minst vil høre.
Lojale medarbeidere vet at sjefen trenger å høre ting de ikke har lyst til å høre. Det kan handle om at ideene deres ikke fungerer, feil som er gjort etc. Når de forteller om slike ting, er det fordi de mener det er best for selskapet.

* De kritiserer ikke sjefen foran andre.
Lojale medarbeidere farer ikke med sladder bak sjefens rygg. De viser respekt, også når han/hun ikke er til stede, og de forventer å få respekt tilbake.

* De våger uenighet.
Lojale medarbeidere stoler på at de kan dele sine meninger fritt med sjefen, fordi det er bra for selskapet. De deltar i debatt og diskusjoner - helt frem til beslutningen er tatt.

* De støtter sjefen.
Selv når de opprinnelig er uenige, jobber de for at resultatene skal bli best mulig.

* De forteller tidlig at de tenker å slutte.
Lojale medarbeidere kan av ulike grunner ønske seg en annen jobb. De vet imidlertid at det kan oppstå problemer når de slutter, og de forteller derfor hva de tenker for å gi sjefen nok tid til å forberede en overgang. De stoler på at sjefen ikke vil behandle dem annerledes, selv om de skal slutte. De stoler på ledelsen fordi de har vært lojale overfor den.

Men hva så, hvis du er missfornøyd med sjefen din og samtidig er skrudd sammen som et lojalt menneske?

En naturlig tanke, vil være: "Jeg må gi tilbakemelding"! Og dette er en god tanke, men selv om noen ledere kan bli glad for tilbakemelding, er det svært mange flere som er høyst selvsentrerte og lite mottagelig for kritikk. Et klassisk kjennetegn på en dårlig leder, er jo nettopp at de ikke tåler kritikk.

Et lite råd kan være å gå i en meget diplomatisk dialog med ledelsen innen du, som siste utvei, forlater firmaet. Vær dog klar over at; selv om du vet det er flere som mener det samme som deg, kan du ikke forvente å få noen backing fra kollegene hvis du tar opp det som representerer et problem. Sannsynligvis vil du fremstå som eneste person som har denne "kritikken" - for du må innse at; uansett hvor diplomatisk du tar opp problemet, vil det bli ansett som, nettopp, kritikk.


Hvis du lider under en dårlig sjef, kan det være smartest å pakke sakene sine og så fort som mulig finne en bedre en. Det er nemlig nesten umulig for deg å forandre din nåværende dårlige sjef til en bedre utgave .... dessverre!


Hva er dine tanker etter å ha lest dette?
Det er utrolig mange som lider under "syke sjefer"!
Berører dette deg?

Bilder fra internett

20. mai 2013

Rapport fra Astronaut Chris Hadfields tur i verdensrommet

Chris Hadfield, foretok i en alder av 53 år en romferd i 2012 som var litt utenom det vanlige. Han fotograferte jorden fra "outer space", han spilte inn en musikkvideo i vektløs tilstand og oppholdt seg lenge i verdensrommet. Han hadde erfaring fra 2 tidligere romturer.

Chris Hadfield vokste opp i Ontario, og tilbrakte mye av barndommetn med  å hjelpe til på gården, hvor hans mor og far dyrket mais. Når han så Apollo -månelandingen i en alder av 9 år, var hans skjebne satt, og han hadde bestemt seg for å bli astronaut. Hans yrkesfaglige bakgrunn er fra det kanadiske flyvåpnet, hvor han har vært jagerpilot. Musikkvideoen var en hyllest til David Bowie med en ny utgave av "Space Oddity"

13 mai i år satte han føttene på vår klode igjen, etter å ha vært på romstasjonen siden 21 desember 2012.

Bildene under en bare en brøkdel av en samling utrolig fascinerende bilder av jordkloden sett fra verdensrommet. Noen steder er gjenkjennelige, andre ikke. Ta en fantastisk reise og se verden fra en sjelden vinkel!!!







Her er linken til hans bilder fra romferden ..... http://pinterest.com/chrishadfield/pins/?utm_source=sendgrid.com&utm_medium=email&utm_campaign=weekly_weekly_2013_05_13_weekly_2013_05_13_Thursday_02_weekly_2013_05_13_02
Bilder fra internett