Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

20. april 2013

I objektivet ....

Fotografering er blitt den nye hobbydillen - og det fine med det, er jo at det i all hovedsak foregår ute, slik at man samtidig må ut på tur for å finne gode motiver.

Det er mye utstyr å velge imellom og det er ikke lett å bli klok på alle objektiver og ekstrautstyr! Jeg foreslår at du begynner med et kamerahus til en "midt-på-treet" pris og kjøper objektiver til dette. Selv er jeg fan av Canon, og har derfor, etter flere år med fotografering krabbet oppover til et av de bedre kameraene i nedre prisklasse av de dyre ... hvis det ga mening?! :)

Hvis du ønsker å bli en god fotograf, er det selvfølgelig ikke bare utstyret det kommer an på, men du kommer langt på vei med hensiktsmessige objektiver. Nå er det slik at de fleste hobbyfotografer i norges langstrakte land bruker ordet "linse", men her bruker vi objektiv istedetfor ...

Ikke kast de gamle kameraene dine - de har historisk verdi! :)

Litt om objektiver

Lyset skal igjennom objektivet før det går inn i kameraet og når speilet. Kvaliteten på bildet avhenger av hvordan lyset blir videreført til kameraet. Skarphet og kontrast vil bli bedre, jo bedre objektiv du har.

Lysstyrken oppgis ofte i tall skrevet på objektivet eksempelvis f/2.4. Jo lavere tallet etter f/ er, jo mer lys slipper objektivet inn og du kan ta bedre bilder i dårlig lys. Men, du må huske at jo lavere tall - jo høyere pris!

Mitt råd er, hvis du har fått dilla på fotografering, å legge penger i bl.a. en lyssterk linse. Du slipper å bruke blitz straks det er blitt skumring og bildene blir mye flottere og stemningsfulle! Et godt objektiv er mest sannsynlig den smarteste og viktigste investeringen du gjør til ditt fotoutstyr.

Er du interessert i å lære grunnleggende fotografi, kan jeg tipse deg om at FotoVideo på sin nettside har oversikt over mange gode kurs, både for videregående og amatører. Kursene holdes ikke bare i deres fantastiske butikk i Oslo, men også mange går online. Sjekk det ut og du vil sikkert få masse verdifult påfyll i din fototilværelse.

Noen smakebiter fra Sesongers eget billedarkiv, tatt med Canon 5D, Marc II. 

Alle bilder i lav oppløsning, for at det skal bli lettere å laste opp


 
Alle bilder; (c) Marit Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar